Méhnyak krioterápia

Méhnyak krioterápia

Mi az a méhnyak krioterápia és mikor indokolt?

A méhnyak krioterápia fagyasztási eljárással végzett beavatkozás, mely során a méhnyak kóros szövete megfagy, amit szövetelhalás követ.

A méhnyakrák kialakulása

A méhnyakrák kialakulásáért többnyire a HPV (humán papilloma vírus) egyes típusai tehetők felelőssé, melyek nemi érintkezés útján jutnak a szervezetbe. A több mint százféle ismert típusból alacsony (LR), valamint magas kockázati szintű (HR) vírusokat különböztetünk meg egymástól.

A méhnyakrák kialakulásában jelentős szerepet játszhat a 16-os, 18-as, 31-es, 33-as, 35-ös, 45-ös, valamint az 52-es, magas kockázati szintű vírus. Elterjedtségét igazolja, hogy a nők csaknem 80 százaléka megfertőződik a vírus egyes válfajaival élete során.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

A megfelelően működő immunrendszer segítségével a szervezet 1-2 éven belül legyőzi a vírust, a méhnyakrák megelőzésének szempontjából azonban nagyon fontos a szexuális élet megkezdésétől fogva a rendszeres (évenkénti) nőgyógyászati szűrésen (citológiai kenetvizsgálat) való részvétel, HPV gyanú esetén HPV tipizálás (a vírus DNS szinten történő kimutatása), illetve ezt követően fél évenkénti szűrés,  amennyiben a tipizálás során magas kockázati szintű vírust vagy vírusokat mutatott ki a teszt. A több év alatt kialakuló betegség ellen hatékonyan védekezhetünk rendszeres méhnyak szűréssel, hiszen az idejében észlelt sejtelváltozások teljes sikerrel kezelhetők.

A méhnyakrák kialakulásának stádiumai

A méhnyakrák megelőzése

  • HPV elleni védőoltás
  • Gyakori párcsere kerülése, monogámia
  • Felelősségteljes nemi élet (óvszer használata sem nyújt teljes körű védettséget, mert a vírus már az intim bőrfelületek érintkezésével is terjedhet)
  • Rendszeres méhnyak szűrés

A méhnyak rákmegelőző állapotainak jelölései és jelentésük

Rákmegelőző állapot: CIN (cervicalis intraepithelialis neoplasia), azaz méhnyak diszplázia, ami a sejtek rendellenes fejlődését takarja.

  • CIN I: enyhe diszplázia, spontán gyógyulhat
  • CIN II: középsúlyos diszplázia, ahol a méhnyak nyálkahártyájának kétharmadában tapasztalható sejtelváltozás
  • CIN III: súlyos diszplázia, kóros elváltozás a méhnyak nyálkahártyájának több mint kétharmad részén.

Hogyan zajlik a krioterápiás beavatkozás?

A méhnyak fagyasztásos kezelése mindössze pár percig tart. A hüvelyt az úgynevezett hüvelytükör segítségével feltárják és a méhnyakat látótérbe hozzák. A méhszáj formájának megfelelő kialakítású fejet a kezelendő felületre helyezik, majd megkezdik a terület fagyasztását. A beavatkozás a járóbeteg ellátás keretein belül történik, így a páciens nem sokkal a krioterápiás eljárást követően elhagyhatja a kórházat és már másnap munkába állhat.

Milyen szövődmények léphetnek fel?

A fájdalommentes és gyors eljárásnak lényeges szövődményei nincsenek. A beavatkozás után 3-4 hétig színes folyás tapasztalható, ami az elpusztult szövet lelökődéséből ered. A teljes gyógyulás (új hám képződés) időtartama 4 hét, addig a házasélet és az ülőfürdő kerülendő.

Méhnyak krioterápia ára

Méhnyak krioterápia (Portio kryoplastica)
Medicover Kórház és klinika40 000 Ft-tól

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Nőgyógyász szakorvosok

Dr. Nyitray Gábor

Dr. Nyitray Gábor

tovább
Dr. Sziller Péter

Dr. Sziller Péter

tovább
Dr. Danis Dávid

Dr. Danis Dávid

tovább
Dr. Gál András

Dr. Gál András

tovább
Dr. Sikó László

Dr. Sikó László

tovább
Dr. Sipos Attila

Dr. Sipos Attila

tovább
close-link