Terheléses EKG

Terheléses EKG

A kardiológiai kivizsgálás egyik lehetséges diagnosztikai vizsgálata a terheléses EKG, mely során megfigyelhető, hogy fizikai terhelésre – amikor a szervezetnek több oxigénre van szüksége – miként reagál a szív. Fizikai aktivitás hatására megnő a szív oxigén igénye, így elégtelen keringés során relatív oxigénhiány alakul ki, amit EKG eltérések formájában is lehet látni. Segítségével feltárhatók a koszorúér-betegségek és a szívritmuszavarok.

Terheléses EKG vizsgálat során a mellkasra elektródákat helyeznek, a karon pedig a vérnyomásmérővel figyeljük a változást, miközben a beteget leggyakrabban kerékpározásnak vagy futásnak vetik alá. Az orvos a vizsgálat előtt meghatározza az elérendő percenkénti pulzusszámot és fokozatosan terheli pácienst. A vizsgálat addig tart, míg a vizsgált személy pulzusszáma eléri a célul kitűzött számot, majd a terhelés után a pulzusszám normalizálódásáig megfigyelik a beteget.

Terheléses EKG csak ott végeztető, ahol mind a személyi, mind a tárgyi feltételek adottak egy esetleges súlyos szövődmény kivédésére, az életveszély elhárítására!

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Terheleses-EKG-vizsgalat

Milyen panaszok esetén érdemes felkeresni kardiológiai szakrendelést?

A szív és érrendszeri megbetegedések a leggyakoribb halálozási okok közé tartoznak, ezért megelőzés céljából is, de panasz esetén azonban azonnal javasolt kardiológushoz fordulni. Célszerű minden olyan esetben felkeresni kardiológia szakrendelést illetve a kardiológus szakorvost, ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk:

  • Mellkasi fájdalom, szívtáji nyomás
  • Erős szívdobogás
  • Bizonytalan mellkasi panaszok
  • Fulladás, nehézlégzés, lábdagadás
  • Szédülés, gyengeség, esetleg eszméletvesztés
  • Magas vagy alacsony vérnyomás