Belső fül CT

Belső fül CT vizsgálat

A belső fül CT vizsgálattal a fül finom csontszerkezetét és a hallójáratokat látja a szakember. Krónikus gyulladások esetén a hallócsontokat is ellenőrizhetjük vele, valamint a légtartóssági viszonyok vizsgálatára is alkalmas.

A CT, azaz komputertomográfia egy speciális röntgen vizsgálat, mely a röntgensugarakat felhasználva készít anatómiailag pontos felvételeket az emberi testről és a belső szervekről.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

belső fül anatómiája

Milyen típusú betegségek diagnózisát segíti a belső fül CT vizsgálat?

A szakorvos a következő betegségek diagnosztizálásához kérheti a belső fül CT vizsgálat elvégzését.

  • szédüléses betegségek
  • daganatos betegségek
  • halláscsökkenés
  • csontot érintő fülbetegségek
  • látható fülfejlődési rendellenesség

Milyen tünetek esetén érdemes elvégeztetni a vizsgálatot?

A vizsgálatot akkor kérheti a szakorvos, ha ön sokszor szédül, vagy halláscsökkenést tapasztal, esetleg volt már korábban fülműtétje.

Hogyan készüljön a belső fül CT vizsgálatra?

A CT vizsgálat előtt minden esetben konzultálni kell a kezelőorvossal, mivel a sugárterhelés miatt a CT vizsgálat csak orvosi javaslatra végezhető el.

A natív vizsgálat nem igényel különös előkészületet a beteg részéről, azonban indokolt esetben kontrasztanyagos vizsgálatra is sor kerülhet. A kontrasztanyaggal végzett vizsgálatok elvégzéséhez vesefunkciós laboreredményekre is szükség van, mely a kreatinint és a karbamid értékeket mutatja. Kontrasztanyagos vizsgálat esetén, a vizsgálatot megelőző 6 órában már nem szabad enni.

Kontrasztanyagos CT vizsgálat előtt a cukorbetegségre szedett metformin hatóanyagú gyógyszerek bevételét a vizsgálat előtt 48 órával fel kell függeszteni és a vizsgálatot követően, 48 óra letelte után lehet megkezdeni.

Hogyan zajlik a belső fül CT vizsgálat?

A CT készülék egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal mozog, amin ön mozdulatlanul fekszik, miközben a CT felvételek készülnek. A vizsgálószerkezet működés közben zúgó hangot ad, amelytől nem kell megijedni. A vizsgálat közben a beteg nem érez fájdalmat.

MR vizsgáló
orvos

Mikor nem végezhető el a belső fül CT vizsgálat?

Ez a vizsgálat röntgensugarak használatával történik, ezért terhesség alatt nem javasolt, mivel veszélyes lehet a magzatra. Nagyon ritkán, kifejezett orvos szakmai indokkal, bizonyos terhességi hét után, várandós pácienseket is fogadunk CT vizsgálatra.

Kontrasztanyagos vizsgálatnál, amennyiben a vesefunkció eGFR értéke 45 ml /perc alatti, akkor a vizsgálatot nem végezzük el.

Mire számítson a vizsgálat után?

A lelet önmagában nem diagnózis. A vizsgálat után kérjük minden esetben keressen fel  szakorvost az eredménnyel.

Kontrasztanyagos vizsgálat esetén, néhány esetben felléphet allergiás reakció. Aki allergiás a jódra annál a vizsgálatot nem tudjuk ebben a formában elvégezni.

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.

Belső fül natív CT
Medicover Kórház és klinika24 000 Ft
Belső fül natív CT
Vizsgálati idő 30 perc
close-link