Belső fül CT vizsgálat

Belső fül CT vizsgálat

Ezzel a CT vizsgálattal a belső fül finom csontszerkezetét és a hallójáratokat látja a szakember.

Krónikus gyulladások esetén, a hallócsontokat is ellenőrizhetjük vele, valamint a légtartóssági viszonyok vizsgálatára is alkalmas.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Milyen előkészítés szükséges?

CT vizsgálat előtt minden esetben szükséges a kezelőorvossal történő konzultáció, mert a sugárterhelés miatt a CT vizsgálat csak orvosi indikáció (javaslat) alapján végezhető el.

Azonban a natív vizsgálat nem igényel különösebb előkészítést. Azonban érdemes úgy készülni, hogy indokolt esetben – ha az orvos szükségesnek tartja –, legyen lehetőség kontrasztanyag beadására.

Ez azt jelenti, hogy a vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni!

Hogyan zajlik a belső fül CT vizsgálat?

A CT-készülék egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal mozog, amin ön mozdulatlanul fekszik, miközben a felvételek készülnek. A vizsgálószerkezet működés közben zúgó, búgó hangot ad, de ettől nem kell megijedni, a páciens nem érez semmit.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

Ez a vizsgálat röntgensugarak használatával történik ezért terhesség alatt nem javasolt, mert a születendő gyermekre veszélyes lehet.

Nagyon ritkán (kizárólag orvos szakmai indokkal), bizonyos terhességi hét után, várandósokat is vizsgálunk CT-vel.

Van mellékhatása?

A vizsgálatnak nincs mellékhatása. A kontrasztanyag nagyon ritkán okozhat reakciót, de aki arra allergiás, annál a vizsgálat nem végezhető el!

Mikorra várható az eredmény?

Az elkészült felvételt a radiológus szakorvos véleményezi és az eredmény 3 munkanap múlva elérhetővé válik online rendszerünkben.