Nőgyógyászat

Nőgyógyászat

A nőgyógyászati szakrendelés felkeresése nem csak panasz esetén, hanem preventív jelleggel is, éves gyakorisággal javasolt a rákmegelőző állapotok időbeni felismeréséhez és az esetleges, nemi úton terjedő fertőzések kiszűréséhez.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Mely tünetek esetén forduljon nőgyógyászhoz?

 • Bármilyen jellegű vérzészavar esetén
 • A menstruáció kapcsán fellépő tünetek (fájdalom, erős görcs, ájulás, rendszertelen ciklus) esetén
 • Hormonális változások okozta panaszokkal (hajhullás, fokozott szőrnövekedés, bőrelváltozások, acne, fokozott súlygyarapodás fogamzásgátló szedése közben, hőhullámok, ritmuszavarok, krónikus fáradtság a változó korban)
 • Emlő elváltozásokkal (fájdalom, váladékozás, csomó vagy göb tapintása az emlőben, hónaljban, a mell formájának megváltozása, a mellbimbó tartós behúzódása, az emlő bőrének megváltozása esetén)
 • Amennyiben a szeméremtest viszket, ég, hólyagos elváltozások, szemölcsök alakulnak ki rajta, a nagyajkakban csomó, duzzanat tapintható
 • Ha a hüvely ég, viszket, megváltozik a folyás színe, szaga, állaga
 • Fájdalmas szexuális együttlét esetén, ha kellemetlen vizelési ingert érez együttlét után

Mit vizsgál a nőgyógyász szakorvos?

Magánklinikáinkon sok éves tapasztalattal rendelkező nőgyógyászaink a külső és belső női nemi szervek teljes rendszerét vizsgálják. Pácienseink általában akkor keresnek fel minket, amikor gyermeket szeretnének vállalni, ha várandósak, vagy nőgyógyászati panaszokkal küzdenek.

A Medicovernél lehetőség van a meddőségi laborvizsgálati csomagunk igénybevételére is, amellyel könnyen kideríthetők a gyermekvállalás útjában álló akadályok.

A nőgyógyász megvizsgálja a külső női nemi szervek állapotát, elváltozásokat keresve azon. Ezt követi a belső szervek fizikális vizsgálata, a különböző szűrővizsgálatok elvégzése.

A nőgyógyászati szakrendelés menete

A nőgyógyászati vizsgálat összetett: a kórelőzmény felvételét a fizikális vizsgálat, a hüvely eszközzel történő feltárása (ún. kacsával) követi, majd hüvelyi ultrahang vizsgálatot és méhnyak szűrést (citológia) végzünk.

A nőgyógyászati vizsgálaton sor kerülhet egyéb szűrésekre is, pl. mintavétel a méhnyakról és a hüvelyváladékból, HPV szűrés (hüvelyváladék kenet mikroszkópos vizsgálata).

Az úgynevezett kolposzkópos vizsgálat, a méhnyak mikroszkópos áttekintését jelenti. Daganat vagy endometriózis gyanú esetén, a belső női nemi szervek kétkezes vizsgálata, azaz a bimanuális vizsgálat is szükséges lehet.

A nőgyógyászati vizsgálatokról bővebben

Hüvelyi ultrahang

A hüvelyi ultrahang  a méh elhelyezkedéséről, nagyságáról, szerkezetéről ad pontos képet. A nőgyógyász szakorvos a vizsgálat során a zselével bevont vizsgálófejet finoman becsúsztatja a hüvelybe. A fej mozgatásával válik láthatóvá a teljes kismedence.

Emlő vizsgálat

A tapintásos emlővizsgálat során a nőgyógyász a mell, valamint a hónalj tájékon található eltéréseket vizsgálja. A mellek áttapintását a szakorvos csak a páciens kérésére végzi el. Amennyiben a szakorvos elváltozást tapasztal, ultrahang vizsgálatot, illetve mammográfiás vizsgálatot irányoz elő.

Méhnyakrák szűrés

A  méhnyakrák szűrés (cytologia) során a hüvely feltárását követően, a nőgyógyász a méhszáj felszínéről, valamint a méhnyakcsatorna kezdeti szakaszáról sejtvételi eszköz segítségével váladék mintát (kenetet) vesz, melyet egy tárgylemezre visz fel.

A sejtmintát a későbbiekben a citopatológus szakember mikroszkópos vizsgálatnak veti alá, majd kiértékeli. Az esetleges kóros állapotokra a kenetben található hámsejtek elváltozásaiból lehet következtetni.

Kolposzkópia

kolposzkóp egy fénykibocsátó és nagyító rendszer, mely a test és az élő szövet egyes részeinek többszörös (általában 5-30-szoros) nagyítására alkalmas.

Amennyiben a méhnyakrák szűrés eredménye elváltozást mutat, a nőgyógyász szakorvos kolposzkópos vizsgálatot is végez. Ennek során a feltáró lapoccal eltartott hüvelyfalak lehetővé teszik a méhnyak láthatóságát. A vizsgálat fájdalommentes, és a hüvely feltárását követően mindössze néhány percet vesz igénybe. Az ecetsavval érintett méhnyak felszínén a hámeltérések kontrasztosabbá, jól kivehetővé válnak.

Nőgyógyászati vizsgálatok

Preventív szűrővizsgálatok

Meglévő panaszok/igények kezelése

 • menstruációs zavarok, fájdalmakrendellenes vérzés
 • nőgyógyászati fertőzések, gyulladások
 • szexuális úton terjedő betegségek
 • fogamzásgátlás (hormonális és nem hormonális módszerek, méhen belüli eszközök IUD, felhelyezése és eltávolítása)
 • változókóri panaszok kivizsgálása és kezelése
Nőgyógyászat

Mire kell felkészülni a nőgyógyászati vizsgálat előtt?

Kérjük, a vizsgálatra hozza magával korábbi leleteit, zárójelentéseit, műtéti leírásait és szövettani eredményeit.

Gyűjtse össze nőgyógyászati-szülészeti előzményeit: terhességek, szülések, abortuszok száma, ideje, az első és utolsó menstruáció ideje, az utolsó méhnyakrák szűrés ideje.

A méh felépítése és rendeltetése

A női reproduktív rendszer igen bonyolult. A női szerv petesejteket termel és  hordoz, egyúttal táplálja és védi a fejlődő magzatot.

A méh (uterus) három részre különíthető el: hüvely, méhnyak és maga a méh. Funkciója szerint befogadja a megtermékenyített petét, hogy a magzat kifejlődjön, majd a kilencedik hónap környékén megszülessen. Emellett táplálja a fejlődő magzatot. Amikor a magzat eléri a megfelelő fejlettségi szintet, izomfalának összehúzódásaival segíti elő annak világra jöttét.

A méh fordított körte alakú szerv, mely a kismedencében helyezkedik el. Falát többnyire tömör simaizom alkotja. Hossza 7-8 cm, szélessége mintegy 5 cm. Súlyát tekintve 30-120 grammot nyom. Azon nők esetében akik már szültek, mérete valamivel nagyobb.

A petefészek mandula nagyságú, belső elválasztású mirigy. páros szerv, mely a nemi érettség eléréséig nyugalomban van, majd női ivarsejteket, tüszőhormonokat és sárgatest hormonokat kezd termelni. Működése körülbelül 28 naponként változik. Funkciója a változó korban szűnik meg.

meh-anatomia