Nőgyógyászat

Nőgyógyászat

A nőgyógyászati szakrendelés felkeresése nem csak panasz esetén, hanem preventív jelleggel is, éves gyakorisággal javasolt a rákmegelőző állapotok időbeni felismeréséhez és az esetleges, nemi úton terjedő fertőzések kiszűréséhez.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Válasszon klinikát :

Mely tünetek esetén forduljon nőgyógyászhoz?

 • Bármilyen jellegű vérzészavar esetén
 • A menstruáció kapcsán fellépő tünetek (fájdalom, erős görcs, ájulás, rendszertelen ciklus) esetén
 • Hormonális változások okozta panaszokkal (hajhullás, fokozott szőrnövekedés, bőrelváltozások, acne, fokozott súlygyarapodás fogamzásgátló szedése közben, hőhullámok, ritmuszavarok, krónikus fáradtság a változó korban)
 • Amennyiben a szeméremtest viszket, ég, hólyagos elváltozások, szemölcsök alakulnak ki rajta, a nagyajkakban csomó, duzzanat tapintható
 • Ha a hüvely ég, viszket, megváltozik a folyás színe, szaga, állaga
 • Fájdalmas szexuális együttlét esetén, ha kellemetlen vizelési ingert érez együttlét után
 • Emlő elváltozásokkal (fájdalom, váladékozás, csomó vagy göb tapintása az emlőben, hónaljban, a mell formájának megváltozása, a mellbimbó tartós behúzódása, az emlő bőrének megváltozása esetén). Emlő panasz esetén komplex emlődiagnosztika ajánlott, mely magába foglalja a képalkotó vizsgálatokat.

Mit vizsgál a nőgyógyász szakorvos?

Magánklinikáinkon sok éves tapasztalattal rendelkező nőgyógyászaink a külső és belső női nemi szervek teljes rendszerét vizsgálják. Pácienseink általában akkor keresnek fel minket, amikor gyermeket szeretnének vállalni, ha várandósak, vagy nőgyógyászati panaszokkal küzdenek.

A Medicovernél lehetőség van a meddőségi laborvizsgálati csomagunk igénybevételére is, amellyel könnyen kideríthetők a gyermekvállalás útjában álló akadályok.

A nőgyógyász megvizsgálja a külső női nemi szervek állapotát, elváltozásokat keresve azon. Ezt követi a belső szervek fizikális vizsgálata, a különböző szűrővizsgálatok elvégzése.

A nőgyógyászati szakrendelés menete

A nőgyógyászati vizsgálat összetett: a kórelőzmény felvételét a fizikális vizsgálat, a hüvely eszközzel történő feltárása (ún. kacsával) követi, majd hüvelyi ultrahang vizsgálatot és méhnyak szűrést (citológia) végzünk.

A nőgyógyászati vizsgálaton sor kerülhet egyéb szűrésekre is, pl. mintavétel a méhnyakról és a hüvelyváladékból, HPV szűrés (hüvelyváladék kenet mikroszkópos vizsgálata).

Az úgynevezett kolposzkópos vizsgálat, a méhnyak mikroszkópos áttekintését jelenti. Daganat vagy endometriózis gyanú esetén, a belső női nemi szervek kétkezes vizsgálata, azaz a bimanuális vizsgálat is szükséges lehet.

A nőgyógyászati vizsgálatokról bővebben

Hüvelyi ultrahang

A hüvelyi ultrahang  a méh elhelyezkedéséről, nagyságáról, szerkezetéről ad pontos képet. A nőgyógyász szakorvos a vizsgálat során a zselével bevont vizsgálófejet finoman becsúsztatja a hüvelybe. A fej mozgatásával válik láthatóvá a teljes kismedence.

Emlő vizsgálat

A tapintásos emlővizsgálat során a nőgyógyász a mell, valamint a hónalj tájékon található eltéréseket vizsgálja. A mellek áttapintását a szakorvos csak a páciens kérésére végzi el. Amennyiben a szakorvos elváltozást tapasztal, ultrahang vizsgálatot, illetve mammográfiás vizsgálatot irányoz elő.

Méhnyakrák szűrés

A  méhnyakrák szűrés (cytologia) során a hüvely feltárását követően, a nőgyógyász a méhszáj felszínéről, valamint a méhnyakcsatorna kezdeti szakaszáról sejtvételi eszköz segítségével váladék mintát (kenetet) vesz, melyet egy tárgylemezre visz fel.

A sejtmintát a későbbiekben a citopatológus szakember mikroszkópos vizsgálatnak veti alá, majd kiértékeli. Az esetleges kóros állapotokra a kenetben található hámsejtek elváltozásaiból lehet következtetni.

Kolposzkópia

kolposzkóp egy fénykibocsátó és nagyító rendszer, mely a test és az élő szövet egyes részeinek többszörös (általában 5-30-szoros) nagyítására alkalmas.

Amennyiben a méhnyakrák szűrés eredménye elváltozást mutat, a nőgyógyász szakorvos kolposzkópos vizsgálatot is végez. Ennek során a feltáró lapoccal eltartott hüvelyfalak lehetővé teszik a méhnyak láthatóságát. A vizsgálat fájdalommentes, és a hüvely feltárását követően mindössze néhány percet vesz igénybe. Az ecetsavval érintett méhnyak felszínén a hámeltérések kontrasztosabbá, jól kivehetővé válnak.

Nőgyógyászati vizsgálatok

Preventív szűrővizsgálatok

Meglévő panaszok/igények kezelése

 • menstruációs zavarok, fájdalmakrendellenes vérzés
 • nőgyógyászati fertőzések, gyulladások
 • szexuális úton terjedő betegségek
 • fogamzásgátlás (hormonális és nem hormonális módszerek, méhen belüli eszközök IUD, felhelyezése és eltávolítása)
 • változókóri panaszok kivizsgálása és kezelése
Nőgyógyászat

Mire kell felkészülni a nőgyógyászati vizsgálat előtt?

Kérjük, a vizsgálatra hozza magával korábbi leleteit, zárójelentéseit, műtéti leírásait és szövettani eredményeit.

Gyűjtse össze nőgyógyászati-szülészeti előzményeit: terhességek, szülések, abortuszok száma, ideje, az első és utolsó menstruáció ideje, az utolsó méhnyakrák szűrés ideje.

A méh felépítése és rendeltetése

A női reproduktív rendszer igen bonyolult. A női szerv petesejteket termel és  hordoz, egyúttal táplálja és védi a fejlődő magzatot.

A méh (uterus) három részre különíthető el: hüvely, méhnyak és maga a méh. Funkciója szerint befogadja a megtermékenyített petét, hogy a magzat kifejlődjön, majd a kilencedik hónap környékén megszülessen. Emellett táplálja a fejlődő magzatot. Amikor a magzat eléri a megfelelő fejlettségi szintet, izomfalának összehúzódásaival segíti elő annak világra jöttét.

A méh fordított körte alakú szerv, mely a kismedencében helyezkedik el. Falát többnyire tömör simaizom alkotja. Hossza 7-8 cm, szélessége mintegy 5 cm. Súlyát tekintve 30-120 grammot nyom. Azon nők esetében akik már szültek, mérete valamivel nagyobb.

A petefészek mandula nagyságú, belső elválasztású mirigy. páros szerv, mely a nemi érettség eléréséig nyugalomban van, majd női ivarsejteket, tüszőhormonokat és sárgatest hormonokat kezd termelni. Működése körülbelül 28 naponként változik. Funkciója a változó korban szűnik meg.

A méh felépítése

Nőgyógyász szakorvosaink

Dr. Sziller Péter

Dr. Sziller Péter

tovább
Dr. Danis Dávid

Dr. Danis Dávid

tovább
Dr. Gál András

Dr. Gál András

tovább
Dr. Sikó László

Dr. Sikó László

tovább
Dr. Sipos Attila

Dr. Sipos Attila

tovább
Dr. Bokor András

Dr. Bokor András

tovább
Dr. Szini István András

Dr. Szini István András

tovább