Kolposzkópia

Kolposzkópia

nőgyógyászat a női nemi szervek betegségeinek felismerésével és kezelésével foglalkozik. A nőgyógyászati vizsgálat összetett: a kórelőzmény felvétele, a fizikális vizsgálat, a hüvelyi ultrahang vizsgálat, valamint a citológiai mintavétel mellett kolposzkópiát is végzünk.

A kolposzkópia (hüvelytükrözés) – görög eredetű szó, mely a hüvely megtekintését jelenti – olyan diagnosztikai eljárás, melynek során a méhnyak, a hüvely és a vulva (szeméremtest) vizsgálatát többszörös nagyításban, úgynevezett kolposzkóp segítségével végzik el.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Kolposzkópia

A kolposzkóp egy fénykibocsátó és nagyító rendszer, mely a test és az élő szövet egyes részeinek többszörös (általában 5-30-szoros) nagyítására alkalmas. Az eszköz segítségével felnagyított és megvilágított méhnyak, hüvely és szeméremtest vizsgálata során a nőgyógyász szakorvos meg tudja különböztetni egymástól a normálisnak látszó szöveteket az abnormálistól. A vizsgálat alatt észlelt mintázatok alapján valószínűsíthető a háttérben álló betegség, a diagnózis felállításához azonban szövettan szükséges.

A kolposzkópiás vizsgálat menete

A feltáró lapoccal eltartott hüvelyfalak lehetővé teszik a méhnyak láthatóságát.

Maga a vizsgálat fájdalommentes, és a hüvely feltárását követően mindössze néhány percet vesz igénybe. Az ecetsavval érintett méhnyak felszínén a hámeltérések kontrasztosabbá, jól kivehetővé válnak.

A méhnyak kép három csoportja

  • Megnyugtató hám
  • Atípusos hám (enyhe fokozatú rákmegelőző állapotokra utaló, gyanús hámeltérések)
  • Rákmegelőző állapotú, gyanús hámeltérés

Mire kell felkészülni a nőgyógyászati vizsgálat előtt?

  • Kérjük, hozza magával budapesti vagy vidéki magánklinikáink egyikére korábbi leleteit, zárójelentéseit, műtéti leírásait és szövettani eredményeit.
  • Gyűjtse össze nőgyógyászati-szülészeti előzményeit: terhességek, szülések, abortuszok száma, ideje, az első és utolsó menstruáció ideje, az utolsó méhnyakrák szűrés ideje.
  • Milyen fogamzásgátló módszert használt, illetve ha volt spirálja, milyen típusú volt.