Végbélpolip műtét

Végbélpolip műtét, végbélpolip eltávolítás

Miért van szükség a végbélpolip eltávolítására?

A vastagbél vagy végbél polipok proktológus általi rendszeres szűrése a legjobb mód annak megakadályozására, hogy a polipok vastagbélrákká fajuljanak. Vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) alatt a legtöbb polip azonosítható és eltávolítható.

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

végbélpolip a végbél falából kiinduló, abba beboltosuló szövetnövedék. Ez lehet jóindulatú vagy rosszindulatú. A legtöbb polip tünetmentes. A leggyakoribb panasz a végbél (rectalis) vérzés, amely általában rejtett és ritkán nagy mennyiségű.

Néha egy hosszú nyeles polip a végbélnyíláson keresztül előesik. A nagy bolyhos adenomák ritkán hasmenést okoznak, ami hypokalemiához (csökkent vérkáliumszint) vezethet.

Hogyan működik az eljárás?

A jóindulatú vastag- és végbélpolipok nagy többsége kicsi vagy közepes méretű, és kolonoszkóppal eltávolítható. Kisméretű polipok esetében egy fogóval lecsípjük és eltávolítjuk a végbélnyálkahártya kis darabjait.

A nagyobb polipokat leggyakrabban egy fémhurokkal távolítjuk el, amelyet keresztülvezetünk egy vékony, szigetelt üreges, műanyag csövön. A beavatkozás előtt kerül sor a szokásos preoperatív vér- és vizeletvizsgálat elvégzésére. A beteg gyógyszeres beöntést is kap a bél tisztására.

Mik a végbélpolip műtét előnyei és kockázatai?

Ha egy jóindulatú vagy nem rákos növedék esetében colectomiát javasolnak, ez általában azért, mert a növedék valamilyen tüneteket produkál (vérzik vagy elzáródást okoz), vagy azért, hogy megakadályozzuk a rák kifejlődését.

A szövődmények nagyon ritkák, azonban kis mértékben fennáll a vastagbél kilyukadásának veszélye (1000-ből kevesebb, mint 1 esetben), illetve a bélfal sérülése által okozott súlyos vérzés kockázata (1000-ből kevesebb, mint 3 esetben). A polip eltávolítása kisebb vérzéssel együtt járhat.

sebész
sebész orvos

Alkalmas vagyok a végbélpolip eltávolításra?

Nem minden beteg alkalmas a laparoszkópos polypectomiára; ez beteget érintő betegség típusától függ. Számos más tényezőt is figyelembe veszünk, beleértve a beteg testalkatát és általános egészségi állapotát, a hegszövetet okozó korábbi hasi műtéteket, korábbi vérzési rendellenségeket és a terhességet.

Hogyan készüljek fel a műtétre?

Legyen tisztában az orvos által előírt korlátozásokkal, például, hogy a műtét előtti napon nem ehet szilárd ételt. Készítsen egy listát az Ön által szedett összes gyógyszerről, vitaminról és táplálék-kiegészítőről.

Kérjük, tájékoztasson bennünket a legfontosabb orvosi információkról, beleértve az egyéb betegségeket és a fontos személyes információkat, mint például az életében nemrég bekövetkezett változások vagy stresszhatások.

Minden betegünket arra kérjük, hogy töltsenek ki egy részletes anamnézis lapot, amely ahhoz szükséges, hogy sebészünk és orvosaink el tudják dönteni, hogy Ön alkalmas-e a műtétre.

Mi a teendőm a végbélpolip műtét után?

Egy kis időt a lábadozóban kell töltenie, amíg a fájdalomcsillapító hatása elmúlik. Nem lesz elég éber ahhoz, hogy közvetlenül a beavatkozás után hazamehessen, ezért ajánlott egy éjszakát a Medicover kórházi szobában töltenie. Pihenjen a nap további részében, és először csak keveset egyen.

A kisebb tünetek, mint a gáz vagy a puffadás, 24 órán belül eltűnnek.

Miért fontos a rendszeres ellenőrzés az végbélpolip műtét után?

A nyomon követés a polip típusától függ. A vastagbél alsó szakaszán található kis hyperplasticus polipok általában nem igényelnek nyomon követést, és a kolonoszkópia megismétlése 10 év múlva javasolt, amennyiben nincsenek további tényezői (személyes vagy családi kórtörténetében előfordult polip vagy vastagbélrák stb.)

Medicover Kórház váró

Kényelmi szolgáltatások

Modern, kellemes hangulatú, légkondicionált egyágyas szobában helyezzük el ügyfeleinket. Minden szobához saját fürdőszoba, hűtőszekrény és televízió tartozik, valamint ingyenes WIFI hozzáférés is elérhető. Ügyfeleinknek egyéni nővér felügyelet is biztosítunk, aki a tartózkodása alatt segíti az Ön folyamatos gyógyulását.

Végbélpolip műtét ára

Végbélpolip műtét
Medicover Kórház és klinika340 000 Ft-tól

Medicover Egészségpénztáron keresztül szolgáltatásaink akár 20% adó-, és további 10% egyedi kedvezménnyel vehetők igénybe!
Részletek >>

Végbélpolip műtétet végző szakorvosaink

Dr. Oláh Csaba

Dr. Pálfi Endre

Dr. Barta Tamás