Thumbnail picture

Mi okozhatja a haspuffadást?

A haspuffadás a hasmenés és a székrekedés mellett a leggyakoribb emésztőrendszeri panasz. A bejegyzésből megtudhatja, mi okozhatja ezt a kellemetlen tünetet, és mire figyeljünk oda, hogy elkerüljük.

Mi a haspuffadás?

A haspuffadás emésztési zavarból fakadó probléma, melynek hátterében a belekben történő fokozott gázképződés áll. A tünet általában bizonyos ételek fogyasztását követően, esetleg stressz hatására jelentkezik, hasfájás, kellemetlen feszítő érzés, illetve erős teltség érzés is kísérheti.

Mi okozhatja?

A haspuffadást különféle okok idézhetik elő: életmódbeli tényezők, egyes betegségek, továbbá gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet.

Az életmódbeli tényezők között említhetjük elsőként a puffasztó ételek fogyasztását. Ilyenkor az ezekben lévő emészthetetlen, illetve fel nem szívódó szénhidrátok a vastagbélbe jutva bakteriális lebontási folyamaton esnek át, mely fokozott gázképződéssel jár. Ide sorolhatjuk még a szén-dioxid felszabadulását is, melyet elsősorban szénsavas üdítők formájában juttatunk nagy mennyiségben a szervezetbe, valamint a fokozott levegőnyelést (aerofágia). Levegőnyelés előfordul beszéd és evés közben is, ha azonban kapkodva eszünk, jóval több levegő jut a gyomorba, ami böfögést, valamint puffadásos panaszokat is okozhat.

Egyes betegségek tüneteként is jelentkezhet haspuffadás. Felszívódási zavarok esetén olyan anyagok kerülnek az emésztőrendszerbe, melyeket a szervezet nem tud kezelni. Eredményeként a felszívó felületet valamilyen károsodás éri, melynek következtében a bélbolyhok sorvadásnak indulnak. Ilyen betegség a lisztérzékenység is, mely a felszívódási problémák mellett gyakran másodlagos tüneteket is produkál: kóros fogyás, csontproblémák, afták a szájban, fogíny rendellenességekvéralvadási zavarok, vashiányos vérszegénység, és pszichés zavarok is jelentkezhetnek.

A másik jellegzetes, puffadással járó állapot a laktóz intolerancia. A szervezet a tejcukor bontó (laktáz) enzim hiányában nem képes a táplálékkal bevitt tejcukor (laktóz) megemésztésére. A tejcukor lebontása a vékonybélben levő enzimek helyett ilyenkor a vastagbél baktériumai által történik, melyet fokozott gázképződés kísér.

hasnyálmirigy elégtelensége is okozhat haspuffadást, mivel az emésztőenzimek hiánya miatt a szervezet nem tudja megfelelően feldolgozni az elfogyasztott ételeket.

A fent felsoroltak mellett más szerveket, illetve szervrendszereket érintő kórképek esetén is jelentkezhet tünetként haspuffadás: egyes nőgyógyászati betegségekvesebetegségek, valamint a pajzsmirigy alulműködésecukorbetegség, valamint pszichoszomatikus betegségek (például IBS) kísérő tüneteként.

A haspuffadást gyakran hormonális változások is kiválthatják, gyakori panasz terhesség és menstruáció esetén is.

Hogyan kerüljük el?

Legegyszerűbben életmódbeli változtatásokkal kerülhetjük el a kellemetlen tünetet. Ügyeljünk rá, hogy gyakran fogyasszunk magas rosttartalmú (zab, lenmag, érett gyümölcsök, zöldségek) illetve probiotikumban gazdag ételeket (pl. joghurt, erjesztett tejtermékek), lehetőleg friss, és nem feldolgozott formában. Kerüljük a csípős, fűszeres, valamint a puffasztó ételeket (pl. hüvelyesek, karfiol, káposzta). Online kalkulátorok segítségével akár nyomon is követhetjük, hogy ételeink okozhatnak-e elfogyasztásuk után puffadást.

Ha betegség tüneteként jelentkezik haspuffadás, a kiváltó betegség kezelésével megszűntethető e panasz is.

Mi a teendő tartós panasz esetén?

Amennyiben a haspuffadás életmódbeli változtatások után sem szűnik és hosszú ideje tartósan fennáll, javasolt belgyógyászati kivizsgáláson részt venni. A leletek alapján szakorvosa további gasztroenterológiai, vagy endokrinológiai vizsgálatokat is javasolhat a kiváltó ok felderítésére, valamint annak kezelésére.