Thumbnail picture

Mi a különbség a cöliákiás és nem cöliákiás gluténérzékenység között?

A gluténérzékenység fogalmát gyakran halljuk, azonban kevesen tudják, hogy valójában más-más, ám hasonló tünetekkel járó betegségekről van szó. Cikkünkből megtudhatja, mi a különbség a cöliákiás és a nem cöliákiás gluténérzékenység között.

Mik a glutén okozta betegségek?

A glutén okozta betegségek, vagy glutén-függő betegségek közé soroljuk azokat a tünet együtteseket, melyeket a gabonafélékben található glutén vált ki. Ezen kóros állapotok mindegyike rendkívül összetett és az egész szervezetet érinti.

Ide tartozik a cöliákia, a glutén tartalmú gabonafélék okozta allergia és a nem cöliákiás gluténérzékenység. Mindhárom betegség esetében más-más tényezők állnak a háttérben, az egyetlen közös pont, hogy a glutén váltja ki a tüneteket.

Cöliákia vagy nem cöliákiás gluténérzékenység?

A cöliákia és a nem cöliákiás gluténérzékenység közt a legjelentősebb különbség, hogy a cöliákia egész életen át fennálló autoimmun betegség, a nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) azonban gyógyítható.

Cöliákia (lisztérzékenység, gluténszenzitív enteropátia) esetén a táplálkozás során bevitt glutént a szervezet nem tudja feldolgozni, ami emiatt kölcsönhatásba lép a vékonybél nyálkahártyájával és az immunrendszerrel, melyre válaszként a szervezet ellenanyagot termel saját szövetei ellen. A vékonybél nyálkahártyája ellen irányuló immunfolyamat következtében pusztulni kezdenek a bélbolyhok, ezáltal csökken a tápanyagok, a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, melynek nyomán felszívódási zavar, valamint állandó gyulladás alakul ki.

A nem cöliákiás gluténérzékenység leggyakrabban valamilyen emésztőrendszert érintő betegség, vagy antibiotikumos kezelés után alakulhat ki, aminek hatására a bélfal áteresztő képessége megnő és a tápanyagok félig emésztetlenül kerülnek a szervezetbe. Erre az immunrendszer védekező mechanizmussal válaszol.

Az alábbi táblázatban szemléltetjük a legfontosabb különbségeket a két betegség közt:

Cöliákia

 • örökletes, genetikailag meghatározott, bármely életkorban kialakulhat
 • szerológiai vizsgálattal kimutathatók a gliadin ellen termelt antitestek
 • közvetve a csontrendszert és a bőrt is károsítja, valamint kísérőbetegsége lehet az I-es típusú cukorbetegség, laktóz intolerancia, vashiány és pajzsmirigy problémák is.
 • családi halmozódás előfordulhat
 • a panaszok glutén tartalmú étel fogyasztása után napokkal, hetekkel jelentkeznek
 • egész életen át elkíséri a beteget, gluténmentes diétával kordában tartható

Nem cöliákiás gluténérzékenység

 • nincs genetikai eltérés, általában felnőtt korban jelentkezik
 • nem termelődnek antitestek, így nem mutatható ki szerológiai vizsgálattal
 • nincsenek társbetegségek
 • nincs családi halmozódás
 • a panaszok glutén tartalmú étel fogyasztása után pár órával és az azt követő napokban jelentkeznek
 • egyénre szabott gluténmentes étrend mellett pre- és probiotikumokkal gyógyítható

Hogyan tudhatom meg, melyik betegség okozza a panaszokat?

Medicover legújabb, innovatív laboratóriumi csomagja a glutén-függő betegségek kimutatására és azok meghatározására kínál gyors és hatékony vizsgálatot, egyszeri vérvétel útján.

A csomag tartalmazza a cöliákia/lisztérzékenység, a glutén tartalmú gabonafélék okozta ételallergia és a nem cöliákiás gluténérzékenység vizsgálatait.

Fontos, hogy minden olyan esetben, amikor a glutén-függő betegségekhez kapcsolódó tüneteket tapasztalunk, szükséges az alapos, mielőbbi orvosi kivizsgálás. Az öndiagnózis és a tévesen megválasztott diéta akár súlyos károkat is okozhat szervezetünkben, ezért már enyhébb tünetek esetén is ajánlott a teljes körű laborvizsgálat.

A laboratóriumi vizsgálatokat gluténmentes diéta megkezdése előtt kell elvégezni, mivel a diéta nyomán az ellenanyagok eltűnhetnek és a tesztek álnegativitást mutathatnak.

Hogyan kezelhető a gluténérzékenység?

Az emésztőrendszeri tünetek tartós jelenléte esetén javasolt gasztroenterológus szakorvost felkeresni, aki a panaszoknak megfelelő vizsgálatokat fogja javasolni, mely alapján felállítja a pontos diagnózist.

Mindkét betegség gluténmentes diéta betartásával tünetmentessé tehető. Ne végezzünk azonban öndiagnózist és ne kezdjünk diétába saját elgondolásunk alapján. A speciális, személyre szabott étrend összeállításához minden esetben kérje dietetikus szakember segítségét, hogy szervezete minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson.