Thumbnail picture

Laparoszkópos vagy hagyományos epeműtét?

Milyen esetekben melyik epeműtét indokolt?

Az epeműtétnek, tehát az epehólyag műtéti eltávolításának különböző indikációi lehetnek, mint epekövesség, epehólyag-gyulladás vagy egyéb idült epehólyag betegségek mint pl. polypusok.

Manapság az epeműtét 90%-ban rutinszerűen laparoszkóppal történik. Természetesen azonban ennek is vannak bizonyos technikai és általános feltételei, melyeknek meg kell felelni ahhoz, hogy elvégezhető legyen a beavatkozás:

  • Nem végeztek Önnél korábban több alkalommal hasi műtéteket
  • Nincsenek kiterjedt összenövések a hasüregen belül: Ez azért fontos, hogy megfelelően felfújható legyen a hasüreg, létre lehessen hozni a beavatkozáshoz szükséges teret.
  • Fontos, hogy ne legyen epekövesség esetén társuló gyulladás, vagy epevezeték-kövesség. Ilyen esetekben a hagyományos műtéti eljárást kell választani
  • Az Ön általános egészségi állapota megfelelő legyen, esetleges kísérőbetegségei ne kontraindikálják a laparoszkópos módszer használatát. Ne aggódjon azonban, kezelőorvosa részletesen tájékoztatni fogja erről Önt.

Minden egyéb, fent nem említett esetben a hagyományos epeműtét az indokolt, azonban ezt mindig az Ön kezelőorvosa fogja eldönteni a konzultáció során. A cél minden esetben a leggyorsabb és leghatékonyabb gyógyulás, felépülés elérése. Az orvosa mindig az Ön érdekeit szem előtt tartva dönt.

Az epeműtétet követő időszakról, rehabilitációról itt olvashat.