Thumbnail picture

Hajhullással küzd? Érdemes komolyan vennie!

Hajunk folyamatosan megújul bizonyos időszakokban, főként ősszel és tavasszal intenzívebb hullást is tapasztalhatunk. Komolyabb problémára azonban csak akkor kell gyanakodnunk, amikor napi 60-100 hajszálnál is többet veszítünk, és a kihullottak helyére nem nőnek újak. Ilyenkor a hajkorona ritkulását érzékelhetjük.

Mik állhatnak a panasz hátterében?

A hajhullást nagymértékben befolyásolják örökletes tényezők, nők körében a menopauzát követően előfordulhat a hajszálak elvékonyodása, de komolyabb betegségek, akár pajzsmirigy– és nőgyógyászati problémák is okozhatják a panaszt. Esetenként gyógyszer mellékhatásaként, a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok (fog- vagy ínygyulladás), a fejbőrt érintő gombás fertőzés vagy vitamin- és ásványi anyaghiány formájában jelentkezhet a hajvesztés.

Nőknél hormonális változások és stressz hatására is növekedhet a kihullott hajszálak mennyisége.

A hajhullás típusai és kiváltó okai

diffúz hajhullás hátterében vas- vagy cinkhiány, alultápláltság, krónikus betegségek állhatnak, de tumoros betegségek kemoterápiája és sugárkezelés is okozhatják. Szülést követően, illetve fogamzásgátló gyógyszerek szedése esetén is előfordulhat. Ilyenkor a fejbőrön mindenhonnan azonos mennyiségű hajszál hullik ki.

foltos hajhullást általában gócfertőzések (rossz fog, krónikus mandulagyulladás), pajzsmirigy– és autoimmun betegségek, vérbaj okozhatják. Ez esetben a hajas fejbőrön lencse mérettől több tenyérnyi egybefüggő területen hajhiány alakulhat ki.

A foltos hajhullás egyik formája az úgynevezett androgén alopécia, a férfias típusú hajhullás, amely nemcsak a férfiak, de a nőket is érintheti.

Hogyan diagnosztizálják?

bőrgyógyász első körben rákérdez a családban előforduló hajvesztési rendellenességekre, ezt a haj és fejbőr vizsgálata követik. A beteg kikérdezése is fontos, hiszen fény derülhet, hogy épp egy stresszesebb időszakon van túl, vagy intenzívebb fogyókúrás programba kezdett-e bele. Ha nincs külsőleg látható gyulladás, fertőzés vagy egyéb eltérésre utaló jel, s az életvitelben sem történt jelentős változás, a laboratóriumi vérvizsgálat és a hajszálak mikroszkópos elemzése sokat elárulhatnak.

Egyéni kezelési eljárások

A bőrgyógyászati vizsgálat során a szakorvos a legoptimálisabb terápiát alkalmazza, legyen az gyógyszeres kezelés, vagy helyi alkalmazású gyógy készítmények, melyek a fejbőrön fejtik ki jótékony hatásukat.

Ha öröklött hajlamról van szó, a folyamat mindössze csak lelassítható. Szűrővizsgálatokkal könnyen kideríthető, hogy fennáll-e a korábban említett betegségek bármelyike, illetve a megfelelő táplálkozással elősegíthető a haj- és bőr vitaminellátottsága. Az A-, B-, H-, C- és E vitaminok és az ásványi anyagok, mint a vas, kén, réz, cink és kalcium segítenek a folyamat lassításában.

A rendszeresen végzett testmozgásnak nagyobb szerepe van a haj egészségének megőrzésében, mint elsőre gondolnánk, hiszen hatására fokozódik a fejbőr oxigén ellátottsága, ami serkenti a hajnövekedést.

Javasoljuk, hogy mindenképpen forduljon szakorvoshoz, amennyiben jelentősebb hajhullást tapasztal, mert a vizsgálatok segíthetnek felderíteni, ha külsőleg nem látható betegségek állnak a panasz hátterében.