Thumbnail picture

Mi a Crohn betegség?

A Crohn betegség az emésztőrendszer krónikus gyulladásos betegsége, mely ismeretlen eredetű. Többnyire a vékonybél és a vastagbél érintett, de bizonyos esetekben a tápcsatornára, a nyelőcsőre és a gyomorra is kiterjedhet. A betegség krónikus lefolyású, ami azt jelenti, hogy nem gyógyítható, a terápiás kezeléseknek köszönhetően azonban a tünetek enyhíthetők, egyes esetekben pedig huzamos ideig tartó panaszmentesség is elérhető. Tekintve, hogy a gyulladás a teljes bélfalat érinti, gyakran a bél perforációjához (kilyukadásához), fekélyekhez, gyulladásos tályogokhoz vagy sipolyképződéshez vezet.

Mitől alakulhat ki a Crohn betegség?

A betegség kialakulásában közrejátszanak a genetikai tényezők, valamint az immunrendszer. A pontos okok ugyan nem ismertek, de bizonyos összefüggések tükrében vélelmezhető, hogy egy korábbi vírusos vagy bakteriális fertőzés állhat a háttérben, míg létezik olyan álláspont is, mely szerint a gyulladás egy autoimmun folyamat része. Van azonban olyan elmélet is, mely szerint a genetikai hajlam és a bakteriális fertőzésre adott, rendellenes immunválasz húzódik meg a betegség mögött. A kutatások nagy része arra próbál rávilágítani, hogy a Crohn betegség kialakulásának oka egy, a gyomor bélrendszerben élő baktériumra adott rendellenes immunválasz.

Hajlamosító tényezőnek számít az életkor (a betegség többnyire fiatalkorban alakul ki), a családban előforduló Crohn betegség, a környezeti tényezők, valamint a dohányzás.

Melyek a Crohn betegség tünetei?

A betegség tünetei enyhék és súlyosak egyaránt lehetnek, felléphetnek hirtelen, vagy fokozatosan.

  • Végbélsipoly (fisztula)

A fisztula a végbél üregéből kiinduló rendellenes járat, mely a bélfal izomrétegei között elhelyezkedő mirigyek gyulladásának következtében jön létre. A végbélsipoly nagyon ritkán gyógyul magától, az esetek többségében műtéti úton  kezelhető.

  • Fekélyek

A Crohn betegség kezdeti stádiumában a bél felszínén apró sebek keletkeznek, melyek később a belek falába mélyen behatoló fekélyekké alakulhatnak át. Azonban fekély kialakulhat a szájüregben is, ami az afták miatt kialakuló fekélyekhez hasonlítható.

  • Hasi görcsök

A bél falának duzzanata, illetve hegesedése görcsöket okoz, mely egyes esetekben émelygéssel és hányással jár.

  • Véres széklet

A gyomor-bélrendszeren áthaladó tápanyag vérzést eredményez a gyulladt szövetekben, ugyanakkor a belek saját maguktól is vérezhetnek.

  • Csökkent étvágy, fogyás

A hasi fájdalmak és görcsök, valamint a belek falában bekövetkezett gyulladás csökkenti az étvágyat és megnehezíti a tápanyagok felszívódását.

Hogyan diagnosztizálható a Crohn betegség?

Laborvizsgálatok: Az ASCA IgA/IgG laboratóriumi vizsgálat segítségével már korai fázisban, non-invazív módon (beavatkozás nélkül), a páciensek egy részénél vérmintából kimutathatók a gyulladásos bélbetegségekre jellemző autoantitestek.

Röntgen: a sipolyok kimutatására és a szűkült területek  daganatoktól való elkülönítésére alkalmazzák. Míg a daganatok általában csak egy adott bélszakaszon okoznak beszűkülést, addig a Crohn betegség esetében több szakasz is érintett lehet.

Vastagbéltükrözés: amennyiben a betegség a vastagbelet is érinti, az elváltozás endoszkópos (kolonoszkópos) megtekintése és a vizsgálat során nyert szövet mikroszkópos vizsgálata elengedhetetlen. A vizsgálat során láthatóvá válik  az úgynevezett “macskakövesség” is, amely a bél egyenetlen felületére utal.

Gyomortükrözés: a gyomortükrözés segítségével észlelhetők a nyelőcsőben és a gyomorban, illetve a nyombélben látható kóros bélszakaszok. A gasztroszkópia során szükség esetén  szövettani mintavétel is elvégezhető.

Vékonybéltükrözés: A vékonybél felső szakaszának endoszkópos vizsgálata, mely során a kóros bélszakaszok láthatók. Ezen bélszakaszokból adott esetben szövettani mintavétel történik.

Hogyan kezelhető a Crohn betegség?

A betegség gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, immungyengítő gyógyszerek alkalmazásával, antibiotikumos kezeléssel, táplálék kiegészítéssel, súlyosabb esetben műtéti úton kezelhető. Műtétre akkor van szükség, amikor a gyógyszeres kezelésre egyes bélszakaszok nem reagálnak, ezért ezeket a szakaszokat el kell távolítani. Szintén műtét szükséges a betegség következményeként kialakuló tályogok és sipolyok gyógyításához, vagy a bélelzáródások oldásához. A vastagbél súlyos károsodása esetén annak teljes eltávolítására van szükség.