Thumbnail picture

Mi a különbség a külső és a belső aranyér között?

Az aranyérbetegségnek két fajtája ismert. Az aranyeres elváltozás népbetegségnek számít, mert a fejlett országok lakosságának több mint felénél előfordul. Amennyiben az aranyér kezeletlen marad, tartós panaszok, súlyosabb esetben komolyabb szövődmények léphetnek fel, ami az aranyér műtéti kezeléséhez vezet.

Milyen típusú aranyerek fordulhatnak elő?

Az aranyér típusai szerint megkülönböztetünk egymástól belső -, valamint külső aranyeret. A belső aranyér kifejezetten proktológiai vizsgálat során diagnosztizálható, míg a külső aranyér a végbélnyílás környékén tapintható és látható csomóként jelentkezik, ezért megléte tapintással is megállapítható.

Mi a külső aranyér?

A külső aranyér a végbélnyílás szélén, kívül található, ami a bőr alatt kialakult visszér-fonat kitágulása. Vérrög kialakulására többnyire a külső aranyérben lehet számítani, ami hirtelen fellépő, szűnni nem akaró, nyomó jellegű fájdalommal jár. A vérrög felszívódásával az aranyér általában eltűnik, de az is előfordulhat, hogy kireped. Maradványa bőrnyúlvány formájában jelentkezik, mely egy bizonyos idő elteltével ismét berögösödhet. Esztétikai, illetve higiéniai problémákat azonban berögösödés nélkül is okozhat.

Mi a belső aranyér?

A végbél belső falában elhelyezkedő belső aranyér többnyire nem érzékelhető és fájdalommentes. Meglétére a székletürítéssel járó vérzés utalhat.

A belső aranyér az aranyeres csomó előreesése és a vérzés mértéke alapján négy stádiumba sorolható:

  1. stádium: kisebb mértékben megnagyobbodott, nem kiforduló, vérzékeny aranyér
  2. stádium: kiforduló, majd spontán visszahúzódó csomó vérzéssel
  3. stádium: kiforduló, spontán módon nem visszahúzódó, kézzel visszahelyezhető, vérzékeny duzzanat
  4. stádium: kifordult állapotú, nem visszahelyezhető aranyér

Hogyan előzhető meg az aranyér?

Rostokban, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, kiegyensúlyozott étrenddel, bőséges folyadékfogyasztással, testmozgással, rendszeres, erőlködésmentes székletürítéssel és a megfelelő higiéniás szokások (székletürítést követő tisztálkodás vagy intim törlőkendő használata) megőrzésével elejét vehetjük a gyakran fájdalmas duzzanat kialakulásának.