Thumbnail picture

Mikor beszélhetünk soványságról és elhízásról?

Mi az ideális testsúly?

Általánosságban elmondható, hogy akkor számít valaki túlsúlyosnak, ha testsúlya 20%-kal többet nyom az ideálisnál. Az ideális testsúly meghatározásához, valamint az elhízás mértékének megállapításához használt számításokkal közelebb kerülhetünk az „igazsághoz”, tűpontos eredményt azonban önmagában egyik módszerrel sem kaphatunk. Ennek oka, hogy egyéni tényezők, illetve adottságok is befolyásolják a kapott eredmény kiértékelését.

Mi az a testtömeg index és hogyan számolható ki?

A testtömeg index (TTI v. BMI) segítségével meghatározható, hogy az egyén túlzottan sovány, normál testsúlyú, túlsúlyos, vagy elhízott állapotban van-e.

A megadott testtömeget (kg) a testmagasság (m) négyzetével elosztva kapjuk meg azt az értéket, amely alapján megállapítható, hogy adott személy melyik kategóriába (normál testsúly, túlsúlyos, stb.) esik.

Testtömegindex (kg/m²)Testsúlyosztályozás
< 16kóros soványság
16 – 16,99mérsékelt soványság
17 – 18,49enyhe soványság
18,5 – 24,99normális testsúly
25 – 29,99túlsúlyos
30 – 34,99I. fokú elhízás
35 – 39,99II. fokú elhízás
≥ 40III. fokú (súlyos) elhízás

Az egyéni testfelépítés sajátosságai

A testtömeg index irányadó a testsúlyunk szerinti osztályozást illetően, fontos azonban kiemelnünk, hogy a statisztikai átlagok alapján felállított kategóriáknál nem számoltak az egyéni testfelépítésből adódó különbségekkel.

Sportolóknál vagy nehéz fizikai munkát végzők esetében előfordul magas testtömeg index érték, annak ellenére, hogy nincsenek plusz kilóik. Ebben az esetben a nagyobb súlyért általában a fizikai munkának köszönhető, megnövekedett izomtömeg a felelős.

Pontosabb kép testösszetétel méréssel

Ezzel a módszerrel mérhető a zsír és az izom tömege illetve aránya. A méréskor kapott izom, zsír és csonttömeg, illetve az egyes testtájakra jellemző zsírszázalék pontos képet nyújt az egyén testfelépítéséről. Az optimális testsúly-érték meghatározásánál és a diéta kialakításánál a csontritkulás rizikófaktorait is érdemes figyelembe venni.

Mi állhat a túlsúly, illetve kóros soványság hátterében?

A testsúly problémák hátterében gyakran a nem megfelelő anyagcsere működés áll. Ennek felmérése laborvizsgálatok végezhetők: a felszívódási zavarok, illetve a túlsúly okának laboratóriumi vizsgálatával lehetséges.

close-link