Thumbnail picture

Mi történik egy meddőségi kivizsgáláson?

Azon párok számára, akik rendszeres házas élet mellett 12 hónapja sikertelenül próbálkoznak a teherbeeséssel, komplex meddőségi kivizsgálást javasolunk, melynek során meghatározzuk a meddőség fennálló okait, valamint terápiás tervet készítünk.

A kivizsgálás menete alapvetően három fő komponensből áll, ezek pedig a peteérés, a petevezetékek átjárhatósága és méhtest anatómia valamint a sperma vizsgálata. Természetesen az egyes vizsgálatok ennél összeetetettebbek, az alaposság és a részletesség kulcsfontosságú.

A meddőség okát a közvélekedés rendszerint a nőkben keresi, holott a sikertelenség oka éppúgy lehet a férfi oldalán, sőt akár egy időben mindkét partnernél is. A statisztikák szerint a párok meddőségének oka az esetek 40 százalékában a nő, 40 százalékában a férfi egészségével összefüggő problémára vezethető vissza. Mintegy 20 százalékban a pár mindkét tagjánál található valamilyen elváltozás.

Mire készüljenek a párok?

A kivizsgálás mindig egy részletes anamnézis felvételével kezdődik. Ideális esetben a pár együtt jelentkezik az első konzultációra, ezáltal számos  információt kapunk. A meddőség intervalluma, menstruációhoz köthető panaszok, ciklusminta zavarai, megelőző terhességek, alapbetegségek, és életmódbeli kérdések kerülnek előtérbe (dohányzás, táplálkozás, sport). Valamint a megelőző műtétek és a jelen panaszok, melyek rávilágíthatnak akár azonnal  például  kismedencei betegségekre (miómaciszta vagy endometriózis), endokrin problémákra (pajzsmirigybetegség vagy szénhidrátanyagcsere-zavar).

A női kivizsgálás menete

A női kivizsgálást részletes anamnézis felvétellel kezdjük, melyet az általános fizikális és nőgyógyászati vizsgálat követ. Ennek során megtörténik a külső-belső nemi szervek (kisajak-nagyajak, hüvely, méhszáj, méhtest, petefészkek) vizsgálata, bimanuális és hüvelyi ultrahangvizsgálat. Amennyiben szükséges, a vizsgálat során az időszerű méhnyakrákszűrést is elvégezzük. A meddőségi vizsgálat részét képezi az általános hüvelyváladék tenyésztés levétele, illetve Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae és Mycoplasma vizsgálata is.

női nemi hormonok vizsgálata két alkalommal történik meg, a ciklus első és második felében. A második vérvétel ideje függ a ciklus hosszától, ennek pontos napját a nőgyógyász szakorvos határozza meg.

A meddőségi kivizsgálás másik alappillére a petevezetékek és a méhűr anatómiai vizsgálata, esetleges patológiás állapotainak (mióma, polip, méhsövény, méhűri összenövések) tisztázása. Erre magánkórházunkban a HyCoSy (Hystero-contrast-sonography) eljárást biztosítjuk, amely a petevezetékek átjárhatóságát vizsgálja.

Számolhatunk olyan esetekkel, amikor diagnosztikus, endoszkópos műtétek (hiszteroszkópia-méhtükrözés vagy laparoszkópia-hastükrözés) végzésére kerül sor a meddőségi kivizsgálás során, ezek szükségességét azonban szintén a kezelő orvos határozza meg.

A férfi kivizsgálás menete

A férfiak nemzőképtelensége lehet közösülési képtelenség (impotencia) vagy tényleges fogamzó képtelenség (impotencia generandi). A fogamzó képesség alapfeltételei a közösülési képesség, és a megfelelő mennyiségű és minőségű ondó termelődése, és akadálytalan ürülése, az ivarcsatorna fertőzésmentessége.

 A kivizsgálás lehetőségei:

  • általános spermatenyésztés, Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma-vizsgálat
  • Hepatitis B- és C-, HIV-, szifilisz szűrés,

Amennyiben szükséges, már rendelkezésre állnak speciális, a sperma megtermékenyítő képességét vizsgáló eljárások (HBA teszt, DNS fragmentációs teszt). A fenti kivizsgálások legideálisabb esetben körülbelül 6-8 hét alatt készülnek el, mindezek birtokában meghatározható a szükséges terápiás terv – szükség esetén műtét, endokrinológiai kezelés – és végeredményül a meddőségi kezelési javaslat.

Girl in a jacket
close-link