Thumbnail picture

Miért fontos a laborvizsgálat?

laboratóriumi vizsgálat nagyban hozzájárul a betegségek korai felismeréséhez, valamint elengedhetetlen információkkal szolgál egyes kezelések hatékonyságának megítéléséhez. A teljes körű laboratóriumi vizsgálat során többek között az alapvető ásványi anyagok, a húgysav, a vércukor és a vérzsírok szintje mérhető, valamint a máj – és vesefunkciók működése vizsgálható. Amellett, hogy a laboratóriumi vizsgálat számos értékelhető információval szolgál és általános képet ad a szervezet működéséről, fontos szerepet játszik az adott diagnózis felállításában is, noha a laborvizsgálat eredménye önmagában még nem elegendő a diagnosztizáláshoz. Számos esetben kiegészítő vizsgálatok szükségesek a betegség pontos meghatározásához.

laboratóriumi vizsgálat típusok szerint megkülönböztetünk egymástól hematológiai -, biokémiai -, terheléses -, valamint tumor marker – és hormonvizsgálatokat, illetve véralvadási -, allergia -, immunológiai -, genetikai – és mikrobiológiai vizsgálatokat.

Kinek ajánlott a laborvizsgálat?

Az általános egészségi állapot felméréséhez és az esetleges rendellenességek időben történő kiszűréséhez az egészség szűrő laborvizsgálat férfiak és nők számára évente ajánlott.

A leggyakoribb betegségeket szűrő laborvizsgálatok

  • Az ételallergia vizsgálat a leggyakrabban előforduló allergéneket (tojásfehérje, tehéntej, tőkehal, búzaliszt, földimogyoró, szójabab, paradicsom, sárgarépa, burgonya, narancs, alma, banán, őszibarack, rákfélék, szezámmag, marhahús, kiwi, zeller, mandula, mogyoró) foglalja magában.
  • légúti allergia vizsgálat során a tüneteket okozó allergének (pl. poratka, parlagfű, állatszőr) azonosítása a cél.
  • májfunkció laborvizsgálata a máj gyulladásos eltéréséről, az epe kiválasztásáról, valamint a gyógyszerek, az alkohol, a drog, és egyéb toxikus anyagok májkárosító hatásáról ad felvilágosítást.
  • pajzsmirigy működést vizsgáló laboratóriumi csomag segítségével a pajzsmirigy hormonjait (TSH, FT3, FT4, anti-TPO, anti-TG) mérik vérből.
  • túlsúly okának laboratóriumi vizsgálata során mellékvese, pajzsmirigy és hasnyálmirigy hormon eltéréseket, valamint anyagcsere paramétereket értékelnek.
  • meddőségi labor a meddőséget okozó véralvadási zavarokat és hormonvizsgálatokat foglal magában.
  • Az úgynevezett Septin 9 teszt segítségével a korai stádiumú vastagbélrák diagnosztizálható. A vérvétellel történő laborvizsgálat alkalmas arra, hogy vastagbéldaganat esetén a metilált DNS mintából kimutassa a bélbolyhokban keletkező, Septin 9 fehérjét, mely funkciója szerint megakadályozza, hogy a sejtek túl gyorsan osztódjanak. A Septin 9 vastagbélrák szűrés kifejezetten ajánlott azon pácienseknek, akik semmiképp se szeretnék alávetni magukat a vastagbéltükrözésnek.