Thumbnail picture

Mit kell tudni a porckorongsérvről?

A köznyelv gyakran gerincsérvnek nevezi a porckorongsérvet, ami alapvetően nem a helyes megnevezés erre az elváltozásra, ugyanis csak a kialakult sérv helyét határozza meg a szervezeten belül, az elváltozást magát azonban nem. Az alábbi bejegyzés a porckorongsérv kialakulást, valamint annak előfordulását és lehetséges kezelési módját ismerteti.

Mi a porckorongsérv?

Gerincoszlopunkat 24 valódi csigolya és 9-10 álcsigolya alkotja, melyek összecsontosodva képezik a  kereszt és farokcsontot. Egy csigolya felépítését tekintve a nagyjából henger alakú csigolyatestből, a csigolyatest két oldaláról induló csigolyaívekből, az ívek két oldaláról induló keresztnyúlványokból, valamint a hátrafele irányuló tövisnyúlványból áll. Az egymás felett levő csigolyák csigolyalyukai alkotják a gerinccsatornát, melyben egy burokban a gerincvelő és az abból kilépő ideggyökök foglalnak helyet. Az ideggyökök a csigolyák közti, mindkét oldalon található gyökcsatornákon keresztül lépnek ki, majd alkotják az érzékelésért és az izmok mozgatásáért, a belső szervek és erek beidegzéséért felelős idegeket.

A porckorongok a gerincoszlopot alkotó csigolyák közt helyezkednek el, egy rostos gyűrűből és egy belső puhább magból állnak. Feladatuk, hogy rugalmas összeköttetést biztosítsanak a csigolyák közt, biztosítva a gerinc hajlékonyságát.

A porckorongsérvnek azt az állapotot nevezzük, amikor a rostos gyűrű elszakad és a puha belső anyag kitüremkedik. A kitüremkedés leggyakrabban a gerinccsatornában, ritkábban pedig a gyökcsatornában jelenik meg.

A porckorongsérvet megelőző állapotot, amikor a porckorong csak kiboltosodik, de a rostos gyűrű még nem szakadt át, előboltosulásnak (protrusio) nevezzük. Ez az állapot még van, hogy visszafordítható az ágyéki szakaszon, akár lézeres porckorong dekompresszióval.

A porckorong károsodása nem önálló folyamat. Ma már porckorongsérv helyett is inkább beszélünk úgy nevezett mozgásszegmens károsodásról. A mozgásszegmens lényegében két csigolya egymást összekötő elemeinek halmaza, melyek közül egy elem a porckorong. Tehát a porckorong károsodásakor várható a többi kapcsoló elem károsodása is, mely későbbiekben a már beteg porckorong által okozott problémák további gyűrűzéséhez vezethet.

A porckorongsérv és előboltosulás esetén összességében a tüneteken lehet különféle beavatkozásokkal javítani, akár panaszmentessé tenni a pácienst, de a betegséget önmagában meggyógyítani, azaz meg nem történté tenni nem lehet.

Hogyan alakul ki porckorongsérv?

A porckorongsérv az általános vélekedéssel ellentétben nem egy hirtelen, rossz mozdulattól alakul ki, hanem egy hosszas folyamat eredménye, melynek ez a rossz mozdulat csak az utolsó mozzanata.

A porckorongsérvet a porckorongok természetes kopása (degenerációja) váltja ki. A degeneráció során a porckorongok nagyjából a 20-as éveink végétől elkezdenek folyamatosan vizet veszíteni, így elvesztik rugalmasságukat is. A porckorongok ezáltal egyre kevésbé lesznek ellenállóak, sérülékenyebbé válnak, ezért nagy, vagy hirtelen terhelés esetén a gyűrűkön mikro szakadások és repedések keletkeznek. Az elgyengült gyűrű falon a puha, belső rész fokozatosan előretör, először kialakul az előboltosulás, majd, ha át is szakítja a gyűrűt, kialakul a sérv.

A porckorongsérv kialakulását illetően fokozottabb veszélynek vannak kitéve a túlsúllyal élők, valamint a ritkán, felügyelet nélkül intenzíven sportoló egyének.

Hol fordulhat elő porckorongsérv leggyakrabban a gerincen?

A porckorongsérv viszonylag gyakran előforduló betegség, főként a mozgékony ágyéki és nyaki szakaszon alakul ki, míg a háti szakaszon, annak mellkas által rögzített volta miatt, ritkábban.

Az ágyéki porckorongsérv a 25-45 év közti korosztályban fordul elő leggyakrabban, többségében férfiaknál alakul ki. Leggyakrabban az L4-L5 csigolyák közt alakul ki, mert a gerinc statikai viszonyai miatt ez az alsó ágyéki szakasz van kitéve a legnagyobb terhelésnek.

Nyaki porckorongsérv az ágyékinál ritkábban fordul elő.

Milyen tünetei vannak a porckorongsérvnek?

A tünetek eltérőek lehetnek, attól függően, hogy a gerinc mely szakaszán alakul ki a porckorongsérv.

Általánosságban elmondható, hogy az alábbi tünetek jellemzőek porckorongsérv esetén:

  • heves, éles, kisugárzó fájdalom, mely a gerincoszloptól sugárzik a végtagok felé, háti sérv esetében pedig övszerűen a mellkas illetve hasi tájékon.
  • érzészavar (csökkent érzékelés illetve zsibbadás) az alsó vagy felső végtagokban
  • izomgyengeség, ami a nyomott ideggyök által beidegzett izomcsoportot érint
  • reflexek változása (ideggyök megnyomódásakor azok csökkenése, míg a gerincvelő megnyomódásakor azok fokozódása)
  • nyaki és háti porckorongsérvnél a gerincvelő megnyomódása esetén gyakori a járászavar, járásbizonytalanság

Porckorongsérv esetén előfordulhat vizelet és széklettartási probléma,  valamint férfiaknál impotencia is, mely vegetatív zavar eredménye.

Milyen kezelési módok javasoltak a porckorongsérv egyes típusainál?

A pontos diagnózis felállításához képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra is szükség van, hogy meghatározható legyen a sérvesedett porckorong(ok) elhelyezkedése, és előrehaladottságuk mértéke. Röntgenfelvétel nem elég ugyanis ezek pontos meghatározásához. A porckorongsérv kimutatására az MR vizsgálat a legalkalmasabb, elvégzése különösen indokolt, ha a tünetek alapján a porckorongsérvnek műtéti indikációja is van.  CT vizsgálat segítségével megítélhetőek a porckorong károsodása melletti csontos viszonyok.

A diagnózis felállítása után első lépésként, amennyiben súlyos tünetek nem állnak fenn, úgy konzervatív (nem műtéti) kezelés javasolt, melynek első fázisában gyulladáscsökkentő gyógyszereket kap a páciens, szükség esetén kórházi kezelés keretében intravénásan vagy lokálisan. A fájdalom csökkenése után a második szakaszban szakszerű gyógytornával a gyógytornász különböző nyújtó, lazító technikákkal igyekszik az ideggyök megszorulásán enyhíteni, illetve a fájdalom miatt túlfeszülő izomzatot lazítani. Emellett a gyógytornász megtanítja a beteg számára azokat a mozdulatokat, melyek rendszeres elvégzésével megelőzheti hasonló tünet együttes kialakulását.

Amennyiben a fájdalom nem múlik el 6-12 hét elteltével sem, vagy a páciens állapota romlik, úgy  műtéti kezelés javasolt, ami a szűkületet okozó, gerincvelőt és idegszálakat nyomó porckorongsérv eltávolítását jelenti. Amennyiben pedig hirtelen, jelentős neurológiai tünetek (vizeletürítési nehezítettség, vizeletelakadás, markáns izomerőcsökkenés) lépnek fel a páciensnél, úgy a műtét sürgős és mielőbb (24-48 órán belül) végzendő.

Többféle műtéti technika létezik a porckorongsérv kezelésére, a műtét során használt eljárást azonban minden esetben a szakorvos határozza meg a sérv elhelyezkedése, mérete alapján.

Az ágyéki szakaszon kialakuló, porckorongsérvet megelőző előboltosulások kezelésére lehetőség a lézeres porckorong dekompresszió. A beavatkozás előnye, hogy ambuláns eljárás keretében végezhető.

A már kialakult gerincsérv műtéti kezelései már nem csak a nyílt műtéti beavatkozásokkal, hanem a minimál invazív gerincműtétekkel is végezhetők.