Thumbnail picture

Mikor gyanakodhatunk ételallergiára? Mitől alakul ki?

Tudjuk, hogy az allergia a szervezet immunválaszát jelenti egy, a szervezetbe került anyaggal szemben. Sok ember szervezete nehezen tolerálja bizonyos ételek fogyasztását (amely az immunrendszer túlérzékeny reakcióját jelenti), a valódi táplálékallergia (köznapi nevén ételallergia) szerencsére jóval kevesebb esetben fordul elő, mint gondolnánk.

Először is fontos különbséget tennünk az táplálékallergia és az táplálékintolerancia között. Míg az allergia (túlérzékenység) veszélyesebb, akár halálos kimenetelű is lehet, addig az intolerancia esetében (ami egy elviselni képtelenséget jelent) némely ételek elfogyasztása után kellemetlen tünetek jelentkeznek.

Mitől alakul ki? Az ételallergia okai

Ne felejtsük el, hogy a világon az összes allergiás megbetegedés előfordulása nő, beleértve a bőr, légúti és emésztőrendszeri panaszokat. A XXI. század elején olyan mértékű ipari fejlődésnek lehettünk tanúi, amely során az élelmiszeripar ontja magából a finomított, túlfinomított és feldolgozott élelmiszereket, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak önmagukban is jelentős allergén hatással bíró összetevőket. A mesterséges tartósítószerek, ízfokozók, állagjavítók, színezékek és egyéb adalékanyagok jelentős allergén hatással rendelkeznek.

Milyen tünetek jelentkezhetnek ételallergia esetén?

A tünetek lehetnek enyhék és súlyosak, melyek az étel elfogyasztását követően nem sokkal (percek, vagy néhány óra elteltével) jelentkeznek.

Az ételallergia legjellemzőbb tünetei:

  • Emésztési zavarok
  • Hasmenés
  • Szájzsibbadás
  • Gyomorfájdalom
  • Hányinger
  • Bőrviszketés
  • Csalánkiütés
  • Mellkasi fájdalom
  • Duzzadt légutak
  • Nehézlégzés
  • Szédülés, ájulás
  • Az ajkak, az arc, a nyelv és a torok megduzzadása

Ritkán anafilaxia is előfordulhat, amit szűkült légutak, duzzadt torok, nehézlégzés, vérnyomáscsökkenés, gyors pulzus, illetve szédülés jellemez. Súlyosabb esetben eszméletvesztés, vagy akár halál is bekövetkezhet.

Milyen ételek válthatnak ki allergiás reakciót?

Leggyakrabban az élelmiszerek bizonyos fehérjéi okozzák a kellemetlen allergiás tüneteket. Az alábbi ételek fogyasztására érdemes figyelmet fordítani:

  • tejtermékek,
  • tojás,
  • olajos magvak (dió, mogyóró, szezámmag),
  • szójabab,
  • halételek,
  • rákfélék.

Milyen vizsgálati módszerek állnak rendelkezésünkre?

Az ételallergia okai a különböző nutritív panelekkel, egy vérvétel segítségével megmérhetők (a szervezet által termelt allergén specifikus ellenagyag mennyiségének (IgE antitestek) vizsgálatával).

A bőrpróbával (Prick teszt) végzett vizsgálat csak sugallhatja, hogy a vérvétellel végzett teszt eredménye helytálló. Ebben az esetben a bőrpróba eredményének egyeznie kell az étel elfogyasztása után fellépő tünetekkel, valamint a vérvételből nyert eredményekkel.

Hogy szüntethetők meg a tünetek?

Legtöbb esetben az étkezési napló vezetése és a kizárásos diéta vezetnek eredményre, amikor a tünetek enyhítésén vagy teljes megszüntetésén dolgozunk. A diétát orvosi felügyelet mellett, három hétig kell alkalmazni. Ha a tünetek enyhülnek, fokozatosan, egyenként vissza iktatjuk étrendünkbe a kérdéses allergéneket tartalmazó ételeket. Ha ismét allergiás tünetek lépnek fel, beigazolódik a gyanú.