Véradók Világnapja
2018-06-14
Mire ügyeljünk túrázáskor, hogy elkerüljük a sérüléseket?
2018-06-29
Vissza a Blogra

Hagyományos vagy lézeres visszérműtétet válasszak?

Az emberi testben található erek behálózzák egész testünket, szállítva az alapvető oxigént a szöveteknek. A visszerek tulajdonképpen vénák, amelyek az érrendszeren belül a hajszálér-rendszertől a szív jobb feléig tartó erek rendszerét alkotják. Visszerei, azaz vénái mindenkinek vannak, de nem mindenkinek betegednek meg.

Mit nevezünk visszér betegségnek?

A visszerek valójában csomókba csavarodott, megvastagodott, eltorzult vénák, melyek nem juttatják kellő hatékonysággal a szén-dioxiddal és salakanyagokkal terhelt vért a végtagoktól a szív felé.

A két lábra állás következtében fokozott terhelés jut az alsó végtagokra így a vénákban tönkre mehetnek a billentyűk. Ezek azok a szelepek, melyeknek szakaszolni kellene az elhasznált, salakanyagokkal telt vér visszaáramlását a szív felé, károsodásuk esetén azonban nem tudják fenntartani az irányt, a vér egy része visszaáramlik a mélyebb szakaszokra.

Visszér - Medicover Magánkórház
Visszér - Medicover Magánkórház

Hogyan kezelhető a visszér?

A kezelés minden esetben a betegség előrehaladottságától függ. Enyhe panaszok esetén érdemes először életviteli szokásainkon változtatni: mérsékelni kell az alkoholfogyasztást, dohányzást és túlsúly esetén fontos ettől megszabadulni – amennyire lehetséges-, hiszen a plusz súly rendkívüli megterhelést jelent az amúgy is problémás lábnak.

Súlyos, nagyfokú visszérbetegség esetén azonban megfontolandó a műtéti kezelés, mely elejét veszi a további szövődményeknek, mint trombózis, tüdőembólia vagy lábszárfekély.

Többféle műtét áll a rendelkezésünkre (hagyományos és lézeres), melyet mindig kezelőorvosa és az ön állapota határoz meg, melyik opció javasolt.

Mi a különbség a hagyományos és lézeres visszérműtét között?

Hagyományos visszérműtét (stripping)Lézeres visszérműtét (EVLA)
Műtét komplexitásaAneszteziológussal való konzultáció, altatás, vágást ejtenek a lábon, varratok, 1-1,5 órás beavatkozásRövidebb ideig tartó beavatkozás, irányított lézerrel egy ponton át semmisítik meg a vénát (amennyiben csak a fő visszértörzs kerül kezelésre.)
FájdalomcsillapításAltatásban vagy gerinc érzéstelenítéssel végzikHelyi érzéstelenítés alkalmazása, vénás rásegítéssel
KockázatAltatással kapcsolatos komplikációk, vérzés, fertőzés, vérrög-képződés, hegesedés veszélye fenn állVérrög képződés veszélye
RehabilitációLassabb gyógyulás, hosszabb lábadozás, a páciens másnap mehet hazaAmbuláns műtét, aznap a saját lábán távozhat a páciens

Milyen előnyei vannak a lézeres visszérműtétnek?

  • Gyors, rutin beavatkozás, ami akár ambulánsan is elvégezhető: csupán 20-30 percet igényel!
  • Helyi érzéstelenítésben is végezhető, így nem kell tartani az altatástól sem
  • Nem szükséges vágás, varrás, varratszedés
  • Nem jár fájdalommal
  • Nincsenek mellékhatások
  • Mindezek mellett minimális kockázattal jár
TOPBARRIGHT
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

close-link
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link