Milyen sérülések vezethetnek poszttraumás artritiszhez?

A térdízületi gyulladás típusai
A térdízületi gyulladás típusai
2017-10-04
Mit tehetünk az emlődaganat kialakulása ellen?
A mellrák elleni küzdelem hónapja
2017-10-17
Vissza a Blogra

Milyen sérülések vezethetnek poszttraumás artritiszhez?

Poszttraumás artritisz - Milyen sérülések okozhatják?

A poszttraumás artritisz (térdízületi gyulladás) súlyos sérülést (ínsérülés, csonttörés, meniszkusz szakadás) követően alakul ki. Ilyen sérülések után előfordulhat, hogy a térd csontja és porca nem gyógyul megfelelően, ami nagyban hozzájárul a betegség kialakulásához. A tünetek közé tartozik a duzzanat, merevség illetve intenzív fájdalom gyaloglás során.

Milyen poszttraumás artritisz sérüléseket ismerünk?

A térdszalagok nagy szakítószilárdságú, kollagén rostokból álló szövetek, melyek a térdízület stabilizátorai. A térdben négy olyan szalag található, ami sérülést szenvedhet.

Elülső keresztszalag sérülés

A combcsontot köti össze a sípcsonttal. Az elülső keresztszalag a leggyakrabban sérült (húzódás vagy szakadás) térdszalag. Elülső keresztszalag szakadással egyidejűleg gyakran sérül az oldalszalag is. Amikor az elülső keresztszalag, az oldalszalag valamint a belső meniszkusz egyidejűleg sérül, úgynevezett szerencsétlen hármasról („unhappy triad”) beszélünk.

Az esetek többségében az elülső keresztszalag sérülés olyan hirtelen mozdulat következménye, mint az ugrás, vagy a futás közbeni gyors irányváltás. A sérülés kockázatát növeli a labdarúgás, jégkorong, röplabda, kosárlabda, valamint a tenisz.

Poszttraumás artritisz - unhappy triad - a szerencsétlen hármas
"Unhappy triad - A szerencsétlen hármas" sérülés

Hátulsó keresztszalag sérülés

Szintén a combcsontot köti össze a sípcsonttal. A hátulsó keresztszalag ritkán sérül. Részleges vagy teljes szakadása elsősorban közlekedési balesetek következménye (pl. a térd ütközéskor a műszerfalhoz csapódik), de előfordulhat sportolás közben is, különösen labdarúgás, jégkorong, kézilabda, kosárlabda, rögbi vagy síelés során.

Külső oldalszalag sérülés

Ez a szalag a combcsontot köti össze a szárkapocscsonttal. A térdízület megcsavarodásával sérül, az intenzív sportolás során bekövetkezett baleseteknél.

Belső oldalszalag sérülés

A belső oldalszalag a külső oldalszalaggal együtt megakadályozza, hogy járáskor a combcsont és a sípcsont egymáshoz képest oldalra billenjen. A belső oldalszalag sérülése a térdízület megcsavarodásának, vagy egy kívülről érkező ütésnek, rúgásnak a következménye. A sérülés kockázatát többek között olyan sportok növelik, mint a labdarúgás vagy a síelés.

Meniszkusz sérülés

Mi az a meniszkusz?

A meniszkusz porc a legfontosabb rezgéscsillapító a térdben, ami a sípcsont és a combcsont között mintegy „párnaként” védi a csontokat a súrlódástól és kopástól. Összesen két, félhold alakú porcot (mediális és laterális) különböztetünk meg egymástól, amelyek szorosan tapadnak a sípcsont ízületi felszínéhez.

Mi az a meniszkusz szakadás?

A térdízület megcsavarodása a hirtelen, forduló mozdulatok illetve megállás következménye, ami meniszkusz szakadáshoz vezethet. A szakadás következtében intenzív fájdalom jelentkezik a térdben, amit merevség, illetve duzzanat kísér. Az olyan sportok, mint a labdarúgás, jégkorong, tenisz, valamint a kosárlabda, növelik a meniszkusz sérülés kockázatát.

TOPBARRIGHT
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

close-link
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link