Optikai koherencia tomográfiás vizsgálat (OCT)

Tájékoztatjuk kedves Ügyfeleinket, hogy az OCT vizsgálat átmenetileg nem érhető el, ezért vizsgálati időpontot jelenleg nem tudunk biztosítani.

Mit jelent az OCT?

Optikai koherencia tomográfiás vizsgálat (OCT)

Az optikai koherencia tomográf vizsgálat, röviden OCT vizsgálat a szemfenék képleteit (mint ideghártya, látóideg, makula) vizsgálja fénysugarak segítségével, ami teljesen fájdalommentes.

A vizsgálat eredményével jól követhető a diagnosztizált betegségek lefolyása és a kezelés hatékonysága még a cukorbetegség okozta elváltozások (makulopátia), a zöldhályog és időskori makula degeneráció esetén is.

Mikor szükséges az OCT vizsgálat?

Szemész szakorvos dönti el a vizsgálat szükségességét, azonban általában a következő betegségek esetén rendelik el az OCT vizsgálatot:

  • szemfenék elváltozások, melyeket cukorbetegség idézett elő (makulopátia)
  • időskori makula degeneráció (AMD)
  • zöldhályog
  • a makula egyéb megbetegedései

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat során fénysugarak pásztázzák végig a szemfenéki képleteket. A pupilla kitágítása a pontosabb vizsgálathoz időnként szükséges, hogy a fénysugarak könnyebben bejussanak a szem mélyebb rétegeibe. Fontos, hogy a vizsgálat adott szakaszában mozdulatlanul, nyitott szemmel, pislogás nélkül egy pontra nézzen, fixáljon. Azonban szakorvosa a vizsgálat során végig instrukciókkal látja el, hogy biztosan megfelelő eredményt érhessen el.

A pupillatágító szemcsepp hatóideje alatt a megtágított pupilla miatt főleg közelre homályos lesz a páciens látása. Néhány óra (6-8 óra) alatt megszűnik a szemcsepp hatása és újra éles a látás a megfelelő korrekció mellett előbb távolra, majd közelre is. A vizsgálat fájdalmatlan, gyors, az Ön számára nem megterhelő.

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Mi történik az OCT vizsgálat után?

Az OCT vizsgálat után semmiféle mellékhatás nem tapasztalható, fájdalom és kockázatmentes vizsgálat. Orvosa azonban pontos információkat kap a szemet érintő kóros elváltozásokról. Ezek birtokában pedig javasolni tudja a megfelelő kezelést majd a betegség javulásának folyamatát is nyomon követheti.

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező