Optikai koherencia tomográfiás vizsgálat (OCT)

Magánklinikánkon az OCT szemészeti fejlett diagnosztikus eszköz hiánypótló technológiának számít a számtalan egyéb szemészeti vizsgálati módszereink mellett. Az eljárás különlegességét az adja, hogy külső behatolás nélkül, azaz non-invazív módon, a fényforrás alkalmazásával az OCT képes nagy felbontású, keresztmetszeti képeket készíteni. A vizsgálat segítségével még a legapróbb elváltozások is felfedezhetőek, az eltérő optikai denzitású területek elkülöníthetők egymástól.

OCT vizsgálat

Mit jelent az OCT?

Az optikai koherencia tomográf vizsgálat, röviden OCT vizsgálat a szemfenék képleteit (mint ideghártya, látóideg, makula) vizsgálja fénysugarak segítségével, ami teljesen fájdalommentes.

A vizsgálat eredményével jól követhető a diagnosztizált betegségek lefolyása és a kezelés hatékonysága még a cukorbetegség okozta elváltozások (makulopátia), a zöldhályog és időskori makula degeneráció esetén is.

Mikor szükséges az OCT vizsgálat?

Szemész szakorvos dönti el a vizsgálat szükségességét, azonban általában a következő betegségek esetén rendelik el az OCT vizsgálatot:

  • szemfenék elváltozások, melyeket cukorbetegség idézett elő (makulopátia)
  • időskori makula degeneráció (AMD)
  • zöldhályog (glaucoma)
  • a makula egyéb megbetegedései

Miért bír kiemelkedő fontossággal az OCT vizsgálat?

A dohányzás, elhízás, magas vérnyomás komoly kockázati tényezőknek bizonyulnak, de az 50 év felettieknek, világosabb szeműeknek egyaránt érdemes évente részt venniük az OCT vizsgálaton. A makula degenerációk (azaz a sárgafoltot érintő elváltozások) az emberi szem éleslátását támadják, és nem csak minőségbeli romlást okozhatnak életünkben, hanem komoly egészségügyi szövődmények alakulhatnak ki. Ha ezek az elváltozások nem kerülnek még időben felismerésre és tartósan kezeletlenül maradnak, végső soron akár látásvesztéshez is vezethetnek.

Ilyen elváltozásnak számít a zöldhályog (glaucoma), amely kialakulása során a szemben felborul a csarnokvíz termelődése és annak elfolyása közti egyensúly, aminek következtében megnő a szemnyomás. Az így keletkezett elváltozás hatással lesz a látóidegfő vérellátására, és az ideghártya és a látóideg sejtjei elpusztulnak. A zöldhályog gyógyíthatatlan betegségnek számít, ám ha időben felismerésre kerül, nagyon jól kezelhető, így a jelentős látásromlás és a vakság is elkerülhető. A hangsúly a korai diagnosztizáláson van, amelyre az OCT vizsgálat tökéletes megoldást nyújt.

OCT vizsgálat

Az időskori makula degeneráció egyik legnagyobb veszélye, hogy kezdeti állapotában nem jár különösebb tünetekkel, nem okoz észrevehető panaszokat a látásban. A szemünkben elhelyezkedő sárgafolt (makula) felel az éleslátásért és biztosítja, hogy amire tekintetünk rávetül, azt élesen lássuk, eltudjuk olvasni. A kezeletlen makula degenerációval együtt élő ember elveszítheti olvasóképességét, mert ahová néz, csak sötét foltt lát.

OCT vizsgálat

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat során fénysugarak pásztázzák végig a szemfenéki képleteket. A pupilla kitágítása a pontosabb vizsgálathoz időnként szükséges, hogy a fénysugarak könnyebben bejussanak a szem mélyebb rétegeibe.

Fontos, hogy a vizsgálat adott szakaszában mozdulatlanul, nyitott szemmel, pislogás nélkül egy pontra nézzen, fókuszáljon. A vizsgálatot végző szakember a vizsgálat során végig instrukciókkal látja el, hogy biztosan megfelelő eredményt érhessen el.

Amennyiben pupillatágító szemcsepp használatára van szükség, akkor a pupillatágítás hatóideje alatt a megtágított pupilla miatt főleg közelre homályos lesz a páciens látása.

Néhány óra (6-8 óra) alatt megszűnik a szemcsepp hatása és látása újra éles lesz a megfelelő korrekció mellett előbb távolra, majd közelre is. A vizsgálat fájdalmatlan, gyors, az Ön számára nem megterhelő.

Mi a teendőm az OCT vizsgálatot követően?

Az OCT vizsgálat után Ön semmiféle mellékhatást nem fog tapasztalni, az eljárás teljesen fájdalom és kockázatmentes. Amennyiben orvosa nem rendeli másképp, Önnek nincs több teendője.

A vizsgálatnak köszönhetően szemész orvosa pontos információkat kap az Ön szemét érintő esetleges elváltozásokról. Ezen információk birtokában pedig ha szükséges, javasolni tudja a megfelelő kezelési eljárást majd a betegség javulásának folyamatát is nyomon követheti.

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3100

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező