Gliadin IgA/IgG

Gliadin IgA/IgG

A cöliákiát vagy glutén enteropátiát a gabona fogyasztás okozza azokban az egyénekben, akik túlérzékenyek a gliadinra, egy gluténfehérjére. A gabonában található gluténfehérje emésztésekor gliadin keletkezik. A glutén gliadin, transzglutamináz és endomizium elleni IgG és IgA antitestek képződését váltja ki, amik a vékonybél felső szakaszán nyálkahártya károsodást (kefeszegély lézió és a bélboholy atrófia) okoznak. A cöliákiás betegek mintegy 10%-ban előforduló szelektív gliadin IgA hiány miatt a gliadin IgG és IgA antitestek együttes vizsgálata szükséges.

Alkalmazhatóság:

  • a vékonybél malabszorbcióval járó cöliákia diagnózisa, melynek jellemző tünete a hasmenés, bélgázok, felszívódási zavar, steatorrhoea, bélgörcsök és súlyvesztés
  • dermatitisz herpetoformisz diagnózisa
  • a gluténmentes diétára adott válasz monitorozására