Deamidált Gliadin Peptid IgA/IgG

Deamidált Gliadin Peptid IgA/IgG

A cöliákiát vagy glutén enteropátiát a gabona fogyasztás okozza azokban az egyénekben, akik túlérzékenyek a gliadinra, egy gluténfehérjére. A gabonában található gluténfehérje emésztésekor gliadin keletkezik. A glutén gliadin, transzglutamináz és endomizium elleni IgG és IgA antitestek képződését váltja ki, amik a vékonybél felső szakaszán nyálkahártya károsodást (kefeszegély lézió és a bélboholy atrófia) okoznak. A deamidált gliadin peptid (DGP) elleni antitestek vizsgálata a cöliakia diagnosztikájának a részét képezi. A kvantitatív kimutatásra szolgáló tesztrendszerek támogatják a diagnózis felállítását, ha cöliákia (CD) gyanúja merül fel. Az anti-DGP antitestek szintje egyes cöliákiában szenvedő betegeknél önmagában is pozitív lehet, akik a szöveti transzglutamináz antitestekre (anti-tTG) negatívak, beleértve a 3 évesnél fiatalabb gyermekeket is.

Alkalmazhatóság:

  • a vékonybél malabszorbcióval járó cöliákia diagnózisa, melynek jellemző tünete a hasmenés, bélgázok, felszívódási zavar, steatorrhoea, bélgörcsök és súlyvesztés
  • dermatitisz herpetoformisz diagnózisa
  • a gluténmentes diétára adott válasz monitorozására