A májban keletkező epesavak koleszterinből alakulnak ki, legfőbb feladatuk a táplálékkal bevitt zsírok bontása. Elősegítik a zsírok felszívódását azáltal is, hogy parányi cseppekké alakítják azokat, melyek így könnyebben elérhetővé válnak az emésztőnedvek számára. Ha nem kerül kellő mennyiségű epe a patkóbélbe, akkor a zsírok emésztése nem megfelelő módon megy végbe, különböző problémákat okozva, mint például puffadás és székrekedés.
Az epesavaknak fontos szerepük van továbbá az immunrendszer megfelelő működésében, ugyanis, ha nem termelődik elegendő mennyiségű epesav, akkor nem tudnak felszívódni a zsírban oldódó vitaminok (A-, E-, D- és K-vitaminok).
A bélflóra egészséges állapotát is biztosítják az epesavak, azonban az egészséges szervezet keringésében minimális mennyiségben vannak jelen.