Thumbnail picture

A horkolásról bővebben

A horkolás sokak életét nehezíti meg, számtalan egészségkárosító hatása lehet, mely az életminőséget is rontja. Felismerése azonban nem mindig egyszerű, főleg ha Ön egyedül él. Most segítünk ebben.

Mi is az a horkolás, hogy jön létre?

A felnőtt lakosság 10-30%-át érintő jelenség – a horkolás – a felső légutakban, a garatban jön létre. A horkoló hang a garat szöveteinek, elsősorban a nyelvcsapnak és a lágyszájpadnak vibrációja, rezgése miatt jön létre.

A garat feladata, hogy egyszerre biztosítsa a táplálék nyelőcsőbe jutását és a levegő útját. A garat izmainak alvás közben is fontos szerepük van, nyitva kell tartaniuk a légutakat. Alvás közben az izmaink – így a garat izmai is – ellazulnak, aminek hatására a garat összeszűkül. A szűkebb járaton áramló levegő az arra hajlamos egyéneknél megremegteti a szöveteket és horkoló hangot gerjeszt. A horkoló emberek kb. 5%-nál azonban az összeszűkülő garat légzéskimaradással (OSAS – Obstruktív alvási apnoe) társul.

A horkolásnak, mint hangjelenségnek sok esetben nincs az egyén egészségére káros következménye, inkább a hozzátartozókat megviselő probléma.

Apnoe (légzéskimaradás) esetén alvás közben a garat falai összetapadnak, melyek egy erőteljes légvétel kíséretében ugyan szétnyílnak, azonban közben átmeneti légzéskimaradás következik be. Súlyosabb alvási apnoe esetén ez a folyamat akár óránként többször is megismétlődhet, hosszú távú egészségkárosodáshoz vezetve, mint a magas vérnyomás, szívinfarktus, agyi keringési zavarok. Éjszakai légzéskimaradások, nappali fáradékonyság, feledékenység, gyakori fejfájás esetén kivizsgálásra, műszeres alvásvizsgálatra és alvás endoszkópiára van szükség.

Vannak horkolásra hajlamosító tényezők?

 • Életkor: idősebb korban fokozódhat a horkolás, a garat izomszöveteinek lazulása, tónusának csökkenése miatt. Gyermekkorban a horkolás leggyakoribb oka az orrmandula, ritkábban a torokmandulák megnagyobbodása
 • Nem: férfiakra jellemzőbb, mint nőkre (ez az arány 10:1)
 • Testsúly: aki túlsúlyos, nagyobb eséllyel horkolhat (sokszor a terápia is a páciens testsúlyának csökkentését célozza meg elsőként)
 • Életviteli szokások: (dohányzás, alkoholfogyasztás, esti bőséges étkezés, gyógyszerek pl. nyugtatók, altatók szedése)
 • Testhelyzet: hanyatt fekvésben gyakrabban jelentkezik horkolás egészséges egyéneknél is
 • Anatómiai, alkati tényezők: rövid, vastag nyak, mélyharapás, nagyobb nyelv,
 • Betegségek: nagy torokmandulák, nagy nyelvgyöki mandula, nagy orrmandulaorrsövényferdülésorrpolip, a pajzsmirigy túl- vagy alulműködése
 • Családi halmozódás: horkoló, légzéskimaradásban szenvedő szülők hajlamosítanak a tünetekre

Honnan tudom, hogy horkolok-e?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy hogyan tudhatják meg, vajon horkolnak-e illetve van-e éjszakai légzéskimaradásuk. Hiszen álmunkban nem vagyunk tudatában annak, mi is történik velünk, körülöttünk.

Amennyiben az Ön közvetlen környezetében alszik valaki, úgy az panaszkodni fog a horkolásra és az éjszakai fuldoklásra is. Ha nem, kérjen meg valakit, akivel egy háztartásban él, hogy figyelje meg horkol-e Ön, van-e légzéskimaradása éjszaka.

Amennyiben Ön egyedül alszik, úgy a következő jelek esetén kell gondolni erős horkolásra, légzéskimaradásra:

 • sokszor felébred éjszaka vagy nyugtalanul alszik
 • szokatlanul fáradt napközben (melyre nem talál egyéb kézenfekvő magyarázatot)
 • éjszakai leizzadásra ébred
 • romló memóriát, koncentrációs zavarokat, emlékezetkihagyást tapasztal
 • reggeli szájszárazság
 • magas vérnyomás
 • fejfájás
 • pánikbetegség, esetleg depresszió

Gondolkodjon el rajta, hogy lehet a horkolás és a légzéskimaradás nehezíti mindennapjait. Légzéskimaradás gyanúja, zavaró horkolás esetén keresse fel fül-orr-gégészeti szakrendelésünket, ahol egy otthoni horkolást figyelő készüléket biztosítunk Önnek (respiratórikus pulzoximetriás vizsgálat), hogy megállapíthassuk, tényleg fennáll-e a feltételezett probléma. Szükség esetén alvásvizsgálatra küldjük és alvás endoszkópiát javasolunk.

A súlyos horkolás és légzéskimaradás kezelési lehetőségeiről itt olvashat bővebben.

Girl in a jacket
close-link