Thumbnail picture

Hogyan csökkentsük bezártság érzésünket az MR vizsgálat során?

Egy MR vizsgálat senkinek sem tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé, ami teljesen normális. Azonban klausztrofóbiásként egy ilyen vizsgálat még ijesztőbb lehet.

Összegyűjtöttünk pár tanácsot, amit megfontolva talán az MR vizsgálat sem lesz olyan ijesztő, kellemetlen élménnyé.

1. Tudassa orvosával a félelmeit

Mindenképpen jelezze orvosa felé, még a vizsgálat előtt, hogy klausztrofóbiája, pánikbetegsége van vagy szorong az MR-től.

2. Legyen tisztában a modern-kor adta lehetőségekkel

Sokszor még a régebbi idők emlékei keltik rosszhírét az MR vizsgálatoknak. Ma már sok helyen elérhetőek, nyitottabb, rövidebb és szélesebb átmérőjű csővel rendelkező gépek. Ez nagyban megkönnyíti a készülékben töltött időt.

3. Kérjen fülvédőt

Csak felhelyezi a fülvédőt a fülére és már nem is hallja az MR készülék adta hangos zörejeket.

4. Ne féljen támogatást kérni

Kérje meg családtagjai, barátai valamelyikét, hogy kísérjék el a vizsgálatra. Nyugodtabb lesz, hogy szerettei támogatását élvezi a kivizsgálás alatt is.

5. Relaxáljon

Persze, könnyű ezt mondani. Azonban tapasztalatok alapján, a figyelem elterelése sokat segíthet. Begyakorolhat egy hosszú mondókát, szöveget, melyet majd végigmondhat a vizsgálat alatt, így erre fog koncentrálni.

6. Kérje, hogy rövidítsék le a vizsgálati időt

A fejlett MR-gépekben rövidebb idő alatt is részletes felvételeket lehet készíteni a vizsgált testrészről. Így akár hosszú percekkel is lerövidülhet a vizsgálati idő.

7. Hívja segítségül a természetet

Ha úgy érzi, mindenképp szüksége van valamiféle külső hatásra is a nyugalom eléréséhez, szétnézhet a növényi-eredetű nyugtatók közt. Ha pedig ezek hatástalannak bizonyulnak, még mindig kérhet egy enyhe nyugtatót orvosától a vizsgálat idejére.

8. Tudja, hogy van lehetősége befejezni a vizsgálatot

Talán furcsán hangozhat, de a bezártság-érzés egyik kiváltó oka sokszor az az érzés, hogy az adott helyzetben bizony nincs választásunk.

Az MR vizsgálat esetén ez szerencsére nem igaz: kapni fog egy pánik-gombot, melyet megnyomva az operátor tudni fogja, hogy azonnal meg kell szakítania a vizsgálatot.

Bővebben a témáról a Medicover Fejlett Diagnosztika blogon olvashat!