Thumbnail picture

Mi történik az artroszkópos térdműtét során?

Az ízületek túlterheléséből vagy sérüléséből adódó bántalmak kezelésének legkorszerűbb eljárása az artroszkópia, azaz az ízületi tükrözésen alapuló diagnosztikus és terápiás eljárás. Ennek köszönhetően a térd artroszkópia akár egynapos beavatkozásként is végezhető, sokkal gyorsabb felépülés mellett. Cikkünkből megismerheti az eljárás menetét és előnyeit a hagyományos térdműtétekkel szemben.

Mi az az artroszkópia?

Az artroszkópia az ízületek tükrözésére alkalmas eljárás, melynek során a diagnosztika mellett a feltárt elváltozások egyidejűleg kezelhetők is. Az ízületek tükrözéséhez artroszkópot használnak, amellyel minimális bemetszésen át egy néhány milliméteres átmérőjű kábelt vezetnek az ízületbe. A kábel végén található optika és fényforrás segítségével láthatóvá válik az ízület belülről, melyet az orvos nagy felbontású monitoron követ.  Az artroszkóp segítségével különböző betegségek, elváltozások diagnosztikája, valamint műtéti beavatkozások végezhetők anélkül, hogy az ízületen nagy feltárás történne.

Milyen betegségek kezelésére alkalmas?

Az artroszkópia ízületi problémák diagnosztizálására és azok minimálisan invazív (minimális műtéti feltárással járó) kezelésére alkalmas. Napjainkban pusztán diagnosztikai céllal ritkán alkalmazzák az eljárást, erre a sokkal kíméletesebb, mindenféle beavatkozástól mentes képalkotó eljárásokat használják, mint az ízületi MRI vagy CT.

Az ízületen belül végzett műtétek legnagyobb része elvégezhető artrószkópos beavatkozás keretében, mint például a meniscus sérülés, különböző porcdarabok eltávolítása és a porcfelszín kezelése, porcfelpuhulás, az elülső keresztszalag pótlása és rekonstrukciója, valamint a térdkalács elmozdulása.

Mik az előnyei a beavatkozásnak?

Az artroszkópos eljárás legnagyobb előnye, hogy a műtéti idő, valamint a felépülés jelentősen lerövidül. Mivel az ízületet nem nyitják fel, kevésbé károsodnak az ízületet védő struktúrák (izmok, szalagok és az ízületi tok) és kevésbé sérül az ízület integritása is. A műtét során csak kis metszéseket ejtenek, aminek köszönhetően gyorsabb a sebgyógyulás és kevesebb fájdalom társul hozzá.

Artroszkópos beavatkozás után a gyógyulás és a rehabilitáció is gyorsabb. Mivel minimális bemetszésekkel történik a műtét, amik gyorsabban gyógyulnak, a beteg rövidebb ideig lesz mozgásában korlátozott, hamarabb visszatérhet korábbi életviteléhez, munkájához illetve a sporthoz.

Ezen kívül további nagy előnye a beavatkozásnak, hogy az ízületbe vezetett optika lehetővé teszi az ízület teljes átvizsgálását, így a korábban nem diagnosztizált sérülések is egyidejűleg kezelhetővé válnak.

Hogyan zajlik az artroszkópos térdműtét?

Az artroszkópos térdműtétet megelőzően szakorvosi konzultációra van szükség, ahol a térd specialista ortopéd szakorvos a diagnózis alapján mérlegeli a beavatkozás szükségességét. Amennyiben a műtét indokolt, a megelőző vizsgálatok után az aneszteziológus szakorvos meghatározza, hogy beavatkozás altatásban, vagy gerinc közeli érzéstelenítéssel történjen.

Ha nincs ellenjavallata, a műtétet vértelenségben történik, melyet a combtőre felhelyezett mandzsetta biztosít.

Az ortopéd orvos a térdkalács illetve a térdkalács-ín mellett több, kb. fél cm-es metszést ejt, ezeken keresztül vezeti be az artroszkópot, illetve a műtéthez szükséges speciális eszközöket.

Annak érdekében, hogy a belső struktúrák, az ellátandó sérülések, valamint degeneratív elváltozások jól láthatóvá váljanak, az ízületet fiziológiás sóoldattal töltik fel és öblítik át. A talált lelettől függően ezután ellátja a rugalmas porcgyűrűk (meniszkuszok) sérüléseit, a terhelő porcfelszínek sérüléseit és degeneratív betegségeit, az ízületi belhártya betegségeit.

A műtét végén az ízületbe szívócsövet, un. drént hagynak, mely az esetlegesen kialakuló korai vérömlenyt, illetve ízületi nyálkahártya izgalma által felszaporodó folyadék-többlelet hivatott levezetni, melyet általában 24 órán belül eltávolításra kerül.

A műtét végén a bemetszéseket varratokkal rögzítik.

Mire számíthatok a műtét után?

A beavatkozást követő napon, a szükséges torna illetve járásgyakorlatok elsajátítása után, a beteg – amennyiben láz- és duzzanatmentes, lényeges panasza nincs – otthonába távozhat. Amennyiben korai szövődmény nem alakul ki, a varratokat általában 1 hét után távolítják el, majd a betegségtől, illetve a sérülés típusától függően kezdődik a rehabilitáció gyógytorna, valamint egyéb fizioterápiás kezelésekkel.

A műtét napjától a teljes mobilitás eléréséig trombózist (vérrögösödést) megelőző kezelésre (trombózis profilaxisra) van szükség, melynek beadására a betegeket megtanítják.

A térdízület terhelő felszíneinek sérülése ill. degeneratív betegségeinek ellátása után tehermentesítés és ehhez megfelelő segédeszközök válhatnak szükségessé.

A műtét utáni teljes felépülés ideje az egyes esetek függvényében változó, melyről kezelőorvosa ad pontos tájékoztatást az előzetes konzultáció során.