Thumbnail picture

Mik azok a pajzsmirigy göbök?

A pajzsmirigy göbök a pajzsmirigy sejtek túlnövésének eredményeként alakulnak ki a pajzsmirigyben.

A pajzsmirigy hormontermelő szerv, a pajzsmirigyhormonok hatása minden szervet érint. A pajzsmirigy a nyak elülső részén, az ádámcsutka alatt található. Pillangó alakja van, a pillangó szárnya a légcső két oldalán helyezkedik el. A pillangó szárnyának négy csúcsán a négy kis mellékpajzsmirigy található.

A pajzsmirigy göbök alábbi típusai ismertek:

Kolloid göbök: egy vagy több túlnövése a normál pajzsmirigy szövetnek. Ezek a göbök jóindulatúak (nem rákosak). Kifejezetten nagyra is nőhetnek, de sosem terjednek túl magán a pajzsmirigyen.

Pajzsmirigy ciszták: a cisztákat vagy teljesen folyadék tölti ki, vagy részben szilárdak (szolidak) és részben folyadékkal teltek

Gyulladásos göbök: a pajzsmirigy hosszan tartó gyulladása is vezethet göbök kialakulásához. A friss, heveny gyulladás is járhat a pajzsmirigy megnagyobbodásával, ultrahangos képe is lehet göbökre emlékeztető, de ezek többnyire nem maradandó, valódi göbök (úgynevezett ál-göbök).

Multinodularis struma: a pajzsmirigyben több göb is kialakulhat egyszerre, előfordulhat, hogy a megnagyobbodott pajzsmirigyet szinte teljesen kitöltik a göbök

Túlműködő göbök (toxikus adenoma, meleg vagy forró göb): ezek a göbök a szabályozás alól kibújva termelnek hormont, többet, mint az egészséges szövet. Ha ez a termelés jelentősen meghaladja a szervezet igényét, pajzsmirigy túlműködés alakul ki, ami szívritmus zavarhoz, magas vérnyomáshoz és sok más egészségi problémához vezethet.

Pajzsmirigy daganatok (pajzsmirigyrák): a pajzsmirigy göbök kevesebb, mint 5%-a rákos.

Mitől alakulnak ki a pajzsmirigy göbök?

Kialakulásuk pontos oka nem ismert. Egyes családoknál előfordulásuk gyakoribb, illetve olyan területeken is jellemző, ahol nem optimális a jódellátottság. Magyarország relatív jódhiányos területnek számít. A pajzsmirigy rák szerencsére ritka, a göbök kevesebb mint 5%-a rosszindulatú.