Thumbnail picture

Milyen panaszokat okozhat a tej fogyasztása?

Sokáig a tejet az egészséges életmód egyik alapkövének tekintették, hiszen ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag élelmiszer, amely jellegzetes ízénél fogva is népszerű minden korosztályban. Azonban számos előnyös tulajdonsága ellenére a tej fogyasztása igen komoly problémákat okozhat azoknál, akik allergiások vagy érzékenyek valamelyik jelentős összetevőjére: a tejfehérjére vagy a tejcukorra (laktóz).

Tej fogyasztását követő tünetek

A fejlett nyugati országokban a 40 évesnél idősebbek körében majdnem minden második embernél a normális érték felső határánál magasabb koleszterin szint várható. A magas vérzsír-szint kialakulásának az alábbi okokat tulajdonítjuk.

Bőrelváltozások

  • viszketés
  • vörös foltok
  • csalánkiütések
  • ekcéma

Emésztőrendszeri tünetek

Légúti panaszok

  • fulladás
  • asztma
  • gégevizenyő

Honnan tudhatom meg, hogy tejallergiám vagy tejcukor érzékenységem van?

A Medicover legújabb laborvizsgálati csomagja egyszerre kínál megoldást a tejfehérje okozta allergia, a tejfehérje intolerancia és a tejcukorérzékenység (laktóz) kivizsgálására. A tejfehérje allergia és a tejfehérje intolerancia vizsgálat vérvételen keresztül történik, amely gyors, hatékony és megbízható módszer a diagnosztizálásra.

A laktózérzékenység kivizsgálására számos laborvizsgálat létezik, azonban a legkíméletesebb módszer a genetikai vizsgálat, amelyet a Medicover tej-tejcukor-tejfehérje laborvizsgálati csomagja is tartalmaz.

Mik a molekuláris (komponens alapú) allergia vizsgálat előnyei?

A nemzetközileg elismert módszer előnye, hogy elkülöníthetővé válik a fokozott rizikójú „high risk” és az enyhébb tüneteket okozó „low risk” allergia. Fontos azonban tudni, hogy tejmentes diéta mellett a tesztek eredménye negatív is lehet.