Thumbnail picture

Mit kell tudni az 1-es típusú cukorbetegségről?

cukorbetegség olyan anyagcsere betegség, melynél a szervezetben megszűnik, vagy jelentősen csökken az inzulin termelés.

Mi az 1-es típusú cukorbetegség?

Az 1-es típusú cukorbetegség (inzulinfüggő diabétesz) olyan autoimmun betegség, melynél a szervezet a hasnyálmirigyben található inzulintermelő béta sejteket pusztítja.

Ennek oka, az immunrendszer hibás működése, melynek következtében a szervezet nem ismeri fel saját sejtjeit és idegenként azonosítja őket. Ezt követően olyan autoantitesteket termel, melyek az inzulintermelő sejtek elpusztítására törekszenek.

Az autoantitestek olyan fehérjék, amelyek a szervezet saját szöveteiben támadnak meg egyes fehérjéket, illetve molekulákat. Akkor képződnek az immunrendszerben, amikor a szervezet nem képes megkülönböztetni saját molekuláit az idegenektől.

 
 

Az inzulintermelő sejtek pusztulásának következtében inzulinhiány lép fel, ami a vércukorszint felborulásához vezet a szervezetben. A létfontosságú inzulin segítsége nélkül a sejtek nem képesek a glükóz felvételére, ezért a vércukorszint drasztikusan megemelkedik.

Mik az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának okai?

 • Genetikai hajlam: Az 1-es típusú diabétesz esetén gyakran kimutatható családi halmozódás.
 • Vírusok. A diabétesz kialakulását elősegítő vírusok lehetnek: rubeola, mumpsz, citomegalovírus

Mely korosztályt érinti elsősorban az 1-es típusú cukorbetegség?

Többnyire gyermekeknél és fiatalkorúaknál jelentkezik.

Melyek az 1-es típusú cukorbetegség tünetei?

 • megnövekedett folyadékbevitel (erős szomjúságérzés)
 • megnövekedett táplálékbevitel, mégis testsúlycsökkenés
 • fokozott vizeletürítés
 • hasi fájdalom
 • hányinger
 • látászavar
 • tudatzavar
 • fáradékonyság, dekoncentráció, levertség
 • magas vércukorszint
 • cukor a vizeletben

Milyen szövődményei lehetnek az 1-es típusú diabétesznek?

Hipoglikémia (alacsony vércukorszint)

A kórosan alacsony vércukorszint az 1-es típusú cukorbetegség esetén akkor fordulhat elő, ha a betegnek a kezelés részeként beadott inzulinmennyiség túl soknak bizonyul, illetve a megfelelő adag beadása mellett a beteg nem evett eleget, vagy evett ugyan, de olyan intenzív testmozgást végzett, hogy a bevitt inzulinmennyiség emellett soknak minősül.

Hiperglikémia (magas vércukorszint)

Az inzulinhiányos állapot következtében fellépő magas vércukorszint, mely a nem megfelelő kezelés, illetve öngondozás eredményeként jelentkezhet. Tünetei közé tartozik a szomjúságérzet, szájszárazság, gyakori vizeletürítés, nehéz légzés, fáradékonyság.

Ketoacidózisos kóma

Az egyáltalán nem, illetve rosszul kezelt cukorbetegség (abszolút inzulinhiány) szövődménye, mely súlyosabb esetben halállal végződhet.

Az 1-es típusú cukorbetegség kezelése

A betegség nem gyógyítható, élethosszig tartó kezeléssel azonban a mai modern módszereknek köszönhetően kordában tartható és jól kontrollálható. A kezelés révén a cukorbetegségben szenvedő személyek ugyanolyan teljes életet élhetnek, mint egészséges társaik.

Rendszeres mozgás, kiegyensúlyozott étrend

A rendszeres, egyenletes fizikai terheléssel járó mozgás és az egészséges táplálkozás (zöldség, gyümölcs, vitaminok, rostok) összehangolása nagyban hozzájárul a kezelés hatékonyságához.

Inzulin pótlás

Napi többszöri (2-5 alkalom), injekció formájában beadott inzulin. Egyes esetekben inzulinpumpa alkalmazása.

close-link