Thumbnail picture

Mit tehetünk a vastagbélrák ellen?

A vastagbélrák második helyen szerepel a daganatos megbetegedések között a halálozási statisztikákban. Ebből kifolyólag az egyik legveszélyesebb betegség, ami sok esetben igen alattomosan alakul ki a szervezetben, hiszen korai stádiumában nem mindig produkálja a rá jellemző tüneteket. Magyarországon évente 7-8 ezer új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak, melyből a páciensek több mint fele már nem tudja leküzdeni a betegséget, pedig az időben diagnosztizált vastagbélrák még nagyon jó eséllyel gyógyítható. A betegség vastagbéltükrözés (kolonoszkópia), valamint vérvétellel történő, Septin 9 szűrés segítségével egyaránt diagnosztizálható. Míg a kolonoszkópia a rákmegelőző állapotok (polipok) kimutatására is alkalmas, addig a fájdalommentes Septin 9 szűrés révén a korai stádiumú – jó eséllyel gyógyítható – vastagbélrák diagnosztizálható. A diagnózis függvényében proktológus szakorvos felkeresése ajánlott.

Hogyan alakul ki a vastagbélrák?

A vastagbélrák a vastagbél nyálkahártyájából kiinduló, rosszindulatú elváltozás. A daganat több év alatt, lassan fejlődik ki, miközben a páciens sok esetben tünetmentes, ezért nem győzzük hangsúlyozni mind a megelőzés, mind a vastagbélrák szűrés fontosságát.

Mik a vastagbélrák tünetei?

  • A tumor folyamatos vérzéséből adódó vérszegénység
  • Túl gyakori (hasmenés), vagy túl ritka (székrekedés) székletürítés
  • Székletürítés után fellépő teltségérzet
  • Hasi fájdalmak
  • Véres, nyálkás széklet

Fontos kiemelni, hogy vérzést aranyér is okozhat, de ebben az esetben a vér többnyire nem sötét, hanem inkább pirosas színű.

Mik a betegség kialakulásának okai?

A vastagbélrák kialakulásának pontos oka nem ismert, hajlamosító tényező azonban a családi halmozódás (genetikai hajlam), az életkor (50 év felett), valamint a gyulladásos bélbetegség.

Hogyan előzhető meg a vastagbélrák?

Az egészséges táplálkozás, a rostokban gazdag étrend és a megfelelő folyadékbevitel (napi 2 liter ajánlott) mellett rendszeres mozgással, valamint a veszélyeztetett kortól kezdve két évente megismételt szűrővizsgálaton való részvétellel elejét vehetjük a betegségnek.

close-link