Thumbnail picture

Csípős élmények a nyaraláson

A nyári melegben számos dologra kell figyelnünk, ha nem akarunk kellemetlen élményekkel hazatérni akár a nyaralásról vagy csak egy esti sétáról. Ha már figyeltünk az elegendő naptej használatra és igyekeztünk elkerülni a napszúrást, gondolnunk kell a rovarok okozta csípésekre is!

Csak egy csípés?

Nyáron sokkal több időt töltünk a szabadban, ezért a különböző csípésekre is nagyobb az esély. Legtöbbjük csak kellemetlen viszketést okoz. Aggodalomra csupán az allergiás reakció fellépése adhat okot.

A pókcsípés nagyon gyakori ebben az időszakban, nemcsak a szabadban, hanem otthon is. Általában vörös, viszkető kitüremkedésként jelentkezik. A legjobb, ha a csípést fertőtlenítjük és hideg borogatással enyhítjük a kellemetlen érzést. Hasonló tünetekkel jár a légycsípés, melyet leghatékonyabban antihisztaminos krémmel vagy tablettával érdemes kezelni.

A nyár el sem képzelhető kellemetlen szúnyogcsípések nélkül. A magyarországi szúnyogok csípése csak kellemetlen viszketést okoz, ám ha más földrészen járunk legyünk óvatosak, hiszen az ottani szúnyogok zikát, sárgalázat vagy maláriát is terjeszthetnek. Különböző betegségeket terjeszt még az emberre és állatra is egyaránt veszélyes kullancs. A csípést viszonylag könnyű azonosítani, hiszen legtöbbször az állat maga is a bőrben marad, melyet azonnal el kell távolítani a testből. A kullancsok Lyme-kórt terjesztenek, amelynek tünetei a magas láz és az influenza szerű panaszok. Ha ilyen tüneteket tapasztal a csípés után, azonnal forduljon orvoshoz. A gyerekek körében fokozottan ellenőrizni kell a kullancscsípéseket, hiszen nyáron ők többet tartózkodnak a szabadban. Ellenőrzés során a test hajlatait is át kell nézni!

Gyors enyhülés, otthoni kezelés

Természetesen ebben az esetben is a megelőzés lenne a legfontosabb. A rovarriasztó szerek hatékony védelmet nyújtanak, de előfordulhatnak kivételek. Ilyenkor legtöbbször elegendő az otthoni kezelés. A hideg vizes borogatás gyors segítség és azonnali enyhülést hoz.

Kiváló gyógymód még az aloe vera: a tiszta zselé nyugtat, hidratál, hűsít és csökkenti az irritációt is. Az aloe verából nyert zselét vékonyan tegyük a csípésre, és hagyjuk rá is száradni, csak ezután öblítsük le.

Ha mégis komolyabb tünetek jelentkeznek, akkor érdemes konzultálni egy szakorvossal!