Milyen panaszokat okozhat a tej fogyasztása?
Sokáig a tejet az egészséges életmód egyik alapkövének tekintették, hiszen ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag élelmiszer, amely jellegzetes ízénél fogva is népszerű minden korosztályban. Azonban számos előnyös tulajdonsága ellenére a tej fogyasztása igen komoly problémákat okozhat azoknál, akik allergiások vagy érzékenyek valamelyik jelentős összetevőjére: a tejfehérjére vagy a tejcukorra (laktóz).
Tej fogyasztását követő tünetek
A fejlett nyugati országokban a 40 évesnél idősebbek körében majdnem minden második embernél a normális érték felső határánál magasabb koleszterin szint várható. A magas vérzsír-szint kialakulásának az alábbi okokat tulajdonítjuk.
Bőrelváltozások
- viszketés
- vörös foltok
- csalánkiütések
- ekcéma
Emésztőrendszeri tünetek
- hasmenés
- görcsös hasi fájdalom
- hányinger
- hányás
- haspuffadás
Légúti panaszok
- fulladás
- asztma
- gégevizenyő
Honnan tudhatom meg, hogy tejallergiám vagy tejcukor érzékenységem van?
A Medicover legújabb laborvizsgálati csomagja egyszerre kínál megoldást a tejfehérje okozta allergia, a tejfehérje intolerancia és a tejcukorérzékenység (laktóz) kivizsgálására. A tejfehérje allergia és a tejfehérje intolerancia vizsgálat vérvételen keresztül történik, amely gyors, hatékony és megbízható módszer a diagnosztizálásra.
A laktózérzékenység kivizsgálására számos laborvizsgálat létezik, azonban a legkíméletesebb módszer a genetikai vizsgálat, amelyet a Medicover tej-tejcukor-tejfehérje laborvizsgálati csomagja is tartalmaz.
Mik a molekuláris (komponens alapú) allergia vizsgálat előnyei?
A nemzetközileg elismert módszer előnye, hogy elkülöníthetővé válik a fokozott rizikójú „high risk” és az enyhébb tüneteket okozó „low risk” allergia. Fontos azonban tudni, hogy tejmentes diéta mellett a tesztek eredménye negatív is lehet.