Neurológia

Mit jelent a neurológia?

A neurológia az idegrendszer rendellenességeivel foglalkozik, azon belül is az összes olyan betegség diagnosztizálásával és gyógyításával, amelyek a központi- és perifériás idegrendszer működését befolyásolják.

Mivel foglalkozik a neurológus?

A neurológus szakorvos feladata a neurológiai rendellenességek kivizsgálása, diagnosztizálása és kezelése. Elsősorban a demencia, mozgásszervi zavarok, fejfájás, epilepszia, alvászavarok, sclerosis multiplex, neuromuszkuláris betegségek felderítése a feladat.

A központi- és perifériás idegrendszer - Medicover Magánkórház
A központi- és perifériás idegrendszer - Medicover Magánkórház

Az idegrendszer felépítése és feladatai

Az idegrendszer olyan specializálódott sejtek hálózata, amely információt szállít az ember környezetéről és saját magáról, valamint az a szervrendszerünk, amely irányítja a szervezet többi részét. Feldolgozza a külső és belső ingereket, amikre a test valamennyi részének irányításával reagál. Az idegrendszer két részre osztható: központi idegrendszerre és környéki idegrendszerre. A neuronok kapcsolatot létesítenek a két rendszeren belül és között is.

Központi idegrendszer

A központi idegrendszer feladata az információ feldolgozása és ez alapján a döntések meghozatala. Ebbe beletartoznak a szó szoros értelmében vett döntések, illetve az izmokat ellátó idegek számára az információ megtervezése. Az információt felvevő részeket szenzoros, a leadókat motoros részeknek nevezzük. A központi idegrendszer anatómiailag és funkcionálisan is két nagy részre osztható: a gerincvelőre és az agyvelőre.

Perifériás idegrendszer

Más néven környéki idegrendszernek is nevezik az agy és gerincvelőn kívül elhelyezkedő, a test egészét behálózó idegrendszert. Túlnyomó része idegrostokat tartalmazó ideg, de a test szinte bármely részében találhatunk idegsejteket tartalmazó idegdúcokat. Legfontosabb feladata a külvilág és a szervezet különböző ingereinek ingerületté alakítása, és az ingerület eljuttatása a központi idegrendszerbe. Itt az információt feldolgozásra kerül, majd az agyból és a gerincvelőből kijutó ingerület a környéki idegrendszer mozgató idegein keresztül jut el a megfelelő izmokhoz.

Milyen panaszokkal forduljunk neurológushoz?

  • gyakori fejfájás
  • gerincpanaszok
  • szédülés
  • zsibbadás
  • remegés
  • különböző fájdalmak és mozgászavarok
  • az izmok gyengülése vagy bénulás
  • a beszéd zavarai

Az alvászavarok, a szellemi hanyatlás, memóriazavar, sőt olykor a depresszió és szorongásos tünetek hátterében is szervi idegrendszeri zavarok állhatnak.

Jelentkezzen be a +36 1 465 3131 telefonszámon

Endokrinológia - Endokrinológus
Neurológiai vizsgálat - Medicover Magánkórház

Hogyan zajlik a neurológiai kivizsgálás?

A panaszok pontos tisztázása, a részletes kórelőzmény (anamnézis) felvétele után a fizikális neurológiai alapvizsgálat következik. Ilyenkor a neurológus a feje búbjától a talpáig végigvizsgálja a beteget. A vizsgálathoz mindössze néhány egyszerű eszközt (például reflexkalapácsot, hangvillát, vattadarabkát, fogvájót) használ.

A vizsgálat ellenőrzi a mentális állapotot, a feji és koponya idegek (beleértve a látóidegek) funkcionálását, a koordinációt és erőt, a reflexeket és az érzékelést is. Egy alapos kivizsgálás akár fél, háromnegyed órát is igénybe vehet.

Amennyiben műtéti beavatkozás (vagy egyéb, specifikusabb diagnosztizálás) szükséges, más területeknek adja át a neurológus a pácienst. Akut fejtraumával gyakran az idegsebész, az agyvérzés kezelésével a belgyógyász foglalkozik. Az alvászavarokat kezelheti a pulmonológus, vagy akár a pszichiáter is.

Milyen diagnosztizálási eljárásokat rendelhet el a neurológus?

A legfontosabb képalkotó vizsgálatok a neurológiában a koponya CT, az MR, a perifériás idegek idegizom-vizsgálata, az ENG, valamint az elektromos agyi hullámokat vizsgáló EEG. Emellett az idegrendszer vérkeringését az úgynevezett Doppler-elven működő ultrahang-vizsgálattal nyerhetünk információt egyes erek áramlási viszonyairól.

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3131

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

 

 

TOPBARRIGHT
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

close-link
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link