Az E vitamin, vagy más néven tokoferol, zsírban oldódó vitamin, mely elsősorban antioxidáns hatásáról ismert. Gátolja a sejtek oxidációs folyamatai során keletkező szabadgyökök termelődését és károsító hatását, ezáltal védi a sejtek sejthártyáját és késlelteti az öregedési folyamatokat is. Több vegyület is rendelkezik ezzel a hatással, ezek alfa-, béta-, delta-, illetve gamma-tokoferolként ismertek.
Számos jótékony hatása közt említhető, hogy védi a szív koszorúereit, csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, valamint gátolja a vérrögképződést, ezáltal a trombózis, szívroham, vagy stroke kialakulását. Az E vitamin segít megelőzni az idegsejtek károsodását, segítve ezzel agy megfelelő működését is, csökkentve az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Védi a szem vérereit és a szemlencsét, erősíti az immunrendszert, segíti a sebgyógyulást.