Epekő műtét, epehólyag eltávolítás, epehólyag műtét

Mi az epehólyag és miért van szükség az epehólyag eltávolítására?

Epekő műtét, epehólyag eltávolítása, epehólyag műtét, epe műtét - Medicover Magánkórház, Sebészeti műtét
Az epehólyag eltávolítása (epekő műtét)

Az epehólyag a máj alatt elhelyezkedő, zöldes színű, üreges, körte alakú páratlan szerv, melyben az epe, a máj által termelt, zsírok emésztéséhez szükséges folyadék tárolódik és koncentrálódik, mielőtt a vékonybélbe ürül. Méreteit tekintve hossza 7-10 cm, szélessége 3-4 cm, űrtartalma pedig 40-50 ml lehet.

Az epehólyagban az epe kb 10-szeresére sűrűsödik, így nő a hatékonysága a zsírokkal szemben. Enzimeket nem tartalmaz, a zsírok emulzifikációját végzi, hogy az így keletkező apró zsírcseppek emészthetővé váljanak az enzimek számára a vékonybélben.

Az epehólyag egyik leggyakoribb betegsége az epekövesség, amit általában a kicsi és kemény epekövek jelenléte okozza, amelyeket elsősorban az epehólyagban vagy az epevezetékben kialakuló koleszterin és epesók alkotják. Ezek a kövek gátolhatják az epe ürülését az epehólyagból, emiatt az megduzzad, ami éles hasi fájdalmat, hányást, emésztési zavart, esetenként lázat okoz. Az epekő mérete 1-2 mm-től több centiméterig terjedhet.

Az epekövek széttörését vagy feloldását célzó alternatív kezelések nagyrészt sikertelenek. Az epehólyag műtéti eltávolítása az epehólyag-betegség legbiztonságosabb, időtálló kezelése.

Mik az epekő hajlamosító tényezői?

Epekő betegségre kiemelten hajlamosak a túlsúlyos egyének, az anyagcserezavarban szenvedők, a cukorbetegek és a májbetegek.

A panaszok általában nagy mennyiségű, túlzottan zsíros étel fogyasztása után jelentkeznek. A leggyakoribb a heves, jobb bordaív alatti görcsös fájdalom és a hányinger, valamint hányás.

A kő akkor okoz igazán nagy problémát, ha részlegesen vagy teljes egészében elzárja az epevezetéket.

Hogyan működik az eljárás?

Az epehólyag eltávolításának leggyakoribb műtéti megoldása a laparoszkópos cholecystectomia, amely csak rövid kórházi tartózkodást igényel. A sebész négy kis bemetszésen keresztül bevezet egy apró videokamerát és speciális sebészeti eszközöket, hogy lássa a has belsejét, és eltávolítja az epehólyagot, mellyel együtt az epekő eltávolítása is megtörténik.

Keressen minket!

Hogyan segíthetünk?
Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Epekő műtét, műtő, epehólyag eltávolítás, epehólyag műtét - Medicover Magánkórház, sebészeti műtét
Medicover Magánkórház Műtő

Mik az epekő műtét előnyei és kockázatai?

A cholecystectomia enyhíti az epekövek okozta fájdalmat és kellemetlenséget. Az epekövek újraképződése konzervatív kezelésekkel, például étrendi módosítással, általában nem akadályozható meg. Néhány ember enyhe hasmenést tapasztal az epekő műtét után, bár ez általában idővel elmúlik.

A legtöbb ember nem tapasztal emésztési problémákat a műtét után, mivel az epehólyag hiánya nem befolyásolja az egészséges emésztést. A kockázatok mindig a műtét okától és az egészségi állapottól függnek. A cholecystectomia  ritka estekben vérzést, fertőzést, vérrögöket, epeszivárgást okozhat a műtét utáni időszakban.

Alkalmas vagyok az epehólyag eltávolításra?

Bár a laparoszkópos epehólyag eltávolításnak sok előnye van, előfordulhat, hogy az eljárás az olyan betegek esetében, akik súlyos összetett epehólyag-betegségben szenvednek vagy akik korábban felső hasi műtéten esetek át, nem megfelelő.

Hogyan készüljek fel az epekő műtétre?

Az epekő műtét magán kórházunkban gondos előkészítés után történik. A műtét előtt be kell tartania néhány fontos utasítást, például, hogy az epehólyag eltávolítás előtti éjszaka semmit sem szabad enni, abba kell hagynia bizonyos gyógyszerek szedését, és meg kell innia egy oldatot, hogy kitisztítsa a beleket.

A laparoszkópos epekő műtét altatásban történik, így Ön az eljárás során nem lesz magánál.

Mi a teendőm az epehólyag eltávolítása után?

Laparoszkópos epekő műtét után csupán egyetlen éjszakát szükséges eltölteni a Medicover Magánkórházban, a betegek általában minimális műtét utáni fájdalmat éreznek. Általában hazamenetel után arra számíthat, hogy fájdalom nélkül képes enni és inni, és segítség nélkül tud járni.

A műtétet követően Önnek nem lesz többé epehólyagja, ami tárolhatná a máj által megtermelt epét. Ehhez, a megváltozott helyzethez a szervezetének is alkalmazkodnia kell, amit megfelelő diéta betartásával Ön is elősegíthet.

Miért fontos az epekő műtét utáni ellenőrzés?

Egy héttel a műtét után szükség van egy kontrollra, amelynek során eltávolítjuk a varratokat, és ellenőrizzük a gyógyulási folyamatot.

Szakorvosaink

Dr. Bálint András - sebész szakorvos

Dr. Bálint András

Angol nyelven beszél, 35 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik általános sebészeti műtétek és epehólyag eltávolítás (epekő műtét) területen egyaránt.

Dr. Barta Tamás - Általános sebész

Dr. Barta Tamás

Angol nyelven beszél, 29 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik epehólyag eltávolítás (epekő műtét) területen.

Dr. Csók Viktor - Általános sebész, Érsebész szakorvos

Dr. Csók Viktor

Angol és orosz nyelven beszél, 35 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik epehólyag eltávolítás (epekő műtét) területen.

Dr. Nagygyörgy Ádám - Sebész szakorvos

Dr. Nagygyörgy Ádám

Angol és német nyelven beszél, 21 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik epehólyag eltávolítás (epekő műtét) területen.

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3131

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

TOPBARRIGHT
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

close-link
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link