FESS műtét (Endoszkópos orrmelléküreg műtét) - Medicover

FESS műtét (Endoszkópos orrmelléküreg műtét)

Mi az orrpolippal együtt járó krónikus rhinosinusitis?

Orrpolip - Medicover Magánkórház Fül-orr-gégészet

Orrpolip

A krónikus rhinosinusitis az orrt és a szinuszokat érintő gyulladás (legalább három hónapon keresztül tart), amely nem reagál kellőképpen a gyógyszeres kezelésre. A krónikus rhinosinusitis tünetei közé tartoznak az orrdugulás és/vagy orrfolyás, arcfájás, fejfájás, rekurrens alsó légúti fertőzés és asztma.

Az orrpolipok az orr- vagy orrmelléküregek nyálkahártyájának jóindulatú, fájdalommentes, könnycsepp vagy szőlőszem formájú kinövései. A krónikus vagy rekurrens rhinosinusitis eredményeként alakulnak ki, amely hátterében asztma, allergiák, gyógyszerérzékenység vagy bizonyos immunbetegségek állhatnak.

Míg az apróbbak nem okoznak tüneteket, a nagyobbak vagy a csoportokban megjelenő orrpolipok az orr elzáródásához és légzési problémákhoz, a szaglás elvesztéséhez, fertőzésekhez és krónikus sinusitishez vezethetnek. A nagyobb polipok az orr formáját is megváltoztathatják. Az orrpolipok műtéttel könnyen eltávolíthatók.

Kérdése van?

Töltse ki űrlapunkat és esetmenedzserünk hamarosan felveszi önnel a kapcsolatot.

Mikor szükséges a FESS műtét (Endoszkópos orrmelléküreg műtét)?

Az endoszkópos szinusz műtét a leggyakrabban krónikus rhinosinusitis és orrpolipok miatt válik szükségessé, de ritkábban más okok miatt kell elvégezni, amelyek közé tartozhatnak a következők: rekurrens fertőzések, szagláskárosodás, állcsonti ciszta, a szemre, az arcra vagy az agyra átterjedő orrmelléküreg-fertőzések, az orrban vagy az orrmelléküregekben kialakuló daganatok (jóindulatú vagy rosszindulatú kinövések), amelyek miatt agyfolyadék kerül az orrba, illetve a könnycsatornák elzáródása.

Hogyan történik az eljárás?

Az endoszkópos szinusz műtét helyi vagy általános érzéstelenítés mellett végezhető el a beavatkozás kiterjedtségétől és időtartamától függően, és körülbelül 30-80 percet vesz igénybe.

Az eljárás során a fül-orr-gégész sebészünk egy apró kamerával ellátott endoszkópot (kis csövet) vezet be az orrlyukon keresztül, amely segítségével megvizsgálja az orr és az orrmelléküregek belsejét. Ezután kis műszerek segítségével eltávolítja a polipokat, vagy az elzáródás más okát, megnagyobbítja a szinuszokat és az orrot összekötő keskeny nyílásokat, aminek köszönhetően javul a szinuszokban lévő folyadéknak az orrba történő elvezetése.

A szinusz műtét során néha az orrsövényt (elzáródott orr műtét), illetve az alsó orrkagylót is meg kell műteni (mucotomia).

Melyek a műtét előnyei, illetve kockázatai?

Az orrmelléküreg műtét legfontosabb célja a szinuszok elvezető útvonalának javítása. A természetes elvezető útvonal kiszélesítésével csökkenthető a szinuszfertőzések gyakorisága, és az orrpolipok eltávolításával jelentősen javítható az orrdugulás és a légzés. A beavatkozás járulékos előnye az, hogy az orrnyálkahártyára közvetlenül alkalmazott gyógyszerek (sprayek, öblítőfolyadékok, porlasztott folyadékok) hatásosabbak lehetnek.

A FESS műtét lehetséges kockázatai ritkák: vérzés, szem- vagy látáskárosodás, koponyaűri szövődmények (agysérülés, agyfolyadék szivárgás, agyfertőzés). Ennek ellenére fontos megjegyezni, hogy a szinuszok a szemüregek mellett és közvetlenül az agyalap alatt találhatók. A krónikus rhinosinusitis kezelésének elmulasztása önmagában is súlyos problémákhoz vezethet (szem- vagy agyfertőzés).

Átadnak Önnek egy Betegtájékoztató és beleegyező nyilatkozatot, amely részletesen ismerteti a funkcionális endoszkópos szinusz műtétet, az ezzel kapcsolatos kockázatokat, illetve a műtéttel kapcsolatos feladatokat. Mielőtt a kezelésre vonatkozó döntését meghozza, mindenképpen beszélje meg az orvosával a műtéttel kapcsolatos lehetséges kockázatokat.

Az általános érzéstelenítésnek is vannak bizonyos kockázatai, amelyeket külön Betegtájékoztató és beleegyező nyilatkozatban ismertetünk. A műtét előtt sorra kerülő vizsgálatok az említett kockázatok lehető legalacsonyabb szintre való csökkentését szolgálják.ontos, hogy azonnal tájékoztassa az orvosát, ha láz, állandó orrvérzés, hányás vagy súlyos fejfájás fordul elő.

Medicover Magánkórház
Medicover Magánkórház (műtéti ébredő)

Alkalmas vagyok a FESS műtétre?

FESS műtét (funkcionális endoszkópos orrmelléküreg műtét) - Medicover Magánkórház Fül-orr-gégészeti műtét
FESS műtét (funkcionális endoszkópos orrmelléküreg műtét)

Megkérjük, hogy végezzen el néhány vizsgálatot (orrendoszkópia, laborvizsgálatok, orr- és paranazális szinusz CT, EKG), illetve a műtét előtt beszéljen az aneszteziológussal és a belgyógyásszal, akik ellenőrzik, hogy az Ön általános egészségi állapota megengedi a műtét általános érzéstelenítés mellett történő biztonságos elvégzését.

Valamennyi betegünket megkérjük, hogy töltsön ki egy, a kórtörténetével kapcsolatos részletes űrlapot, amely alapján a sebészeink és az orvosaink eldönthetik, hogy a páciens alkalmas-e erre a műtétre.

Hogyan készüljek fel a FESS műtétre?

Készítsen listát a tüneteiről és betegségeiről, korábbi betegségeiről, allergiáiról, és tüntesse fel azokat is, amelyek nem függnek össze az orrával vagy az orrmelléküregeivel. Ehhez átadnak Önnek egy részletes kérdőívet, amelyet ki kell töltenie, majd fizikális vizsgálaton kell átesnie.

A műtét tervezett időpontja előtti időszakban tartsa tiszteletben a korlátozásokat. Fül-orr-gégész sebésze tájékoztatja Önt a diagnosztikai eljárásokra való felkészüléssel kapcsolatban. Készítsen listát az Ön által szedett gyógyszerekről, gyógykészítményekről, ideértve a vitaminokat és étrendkiegészítőket is.

Mi a teendőm a műtét után?

Amennyiben orrtamponokat helyeztek be, a műtét utáni néhány napban enyhe vagy mérsékelt fájdalmat tapasztalhat. Ez orális fájdalomcsillapítókkal jól kontrollálható.

Az orrtamponok eltávolítása az egyén érzékenységétől függően kellemetlenséget okozhat. A műtét utáni 3-10 napban orrdugulás, kellemetlenség és folyás léphet fel. A műtét után természetes, hogy az orr környéke megduzzad.

Kizárólag a kórházunk által engedélyezett gyógyszereket szedjen, és kérjen tájékoztatást a fül-orr-gégész sebészétől azzal az ellátással kapcsolatban, amelyre a műtét után szüksége lehet az orra megfelelő gyógyulásához.

Természetes, ha az általános érzéstelenítés után egy napon keresztül lassúnak és zavartnak érzi magát.

Ha nincs vérzés, a műtét utáni napon elbocsátják a kórházból. Általában azt tanácsolják, hogy a műtét utáni körülbelül két hétben pihenjen. A sebészétől további részletes információkat, tanácsokat is kap.

A FESS műtét után két-három hétig ne végezzen intenzív testmozgást, mivel orrvérzést okozhat.

Legyen óvatos, amikor kifújja az orrát. Az első napokban ne fújja ki az orrát, hanem törölje meg. Ezután fokozatosan elkezdheti kifújni az orrát, valamint előfordulhat, hogy a műtét utáni 3-4 hétben orrolajat/-kenőcsöt és orröblítő készüléket javasol kezelőorvosa.

Mikor kell ellenőrzésre jönni a FESS műtét után?

Az első ellenőrzésre egy héttel a műtét után kerül sor, amikor az orrfertőzés és az összetapadás megelőzése érdekében ki kell tisztítani az orrát.

A második ellenőrzésre általában két héten belül kerül sor. Ezután rendszeres ellenőrzésekre van szükség a polip kiújulásának felismerése érdekében.

Medicover Magánkórház
Medicover Magánkórház (a kórház folyosója)

Jelentkezzen be a

(+36 1) 465 31 00

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

FacebookLinkedInGoogle+SkypeEmail
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

Név*

E-mail cím*

Telefonszám*

Üzenet*

Kérjük használja a Captcha mezőt*

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés

Név (kötelező)

Cégnév (kötelező)

E-mail cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Melyik biztosításunk érdekli? (kötelező)

Hány fő biztosítását tervezi? (kötelező)

Megjegyzés

Kérjük használja a Captcha mezőt*