Pajzsmirigy műtét, pajzsmirigy eltávolítás - Medicover

Pajzsmirigy műtét, pajzsmirigy eltávolítás

Miért van szükség a pajzsmirigy eltávolítására?

A műtétre a rendellenességek kezelésre érdekében van szükség, például amikor csomó vagy duzzanat jelenik meg. A pajzsmirigy eltávolítást az olyan pajzsmirigy-rendellenességek kezelésére alkalmazzák, mint a rák, a pajzsmirigy jóindulatú megnagyobbodása (golyva) és pajzsmirigy-túlműködés (hyperthyreosis).

A pajzsmirigy műtét egy lehetőség, ha a beteg túlműködő pajzsmirigye túl sok hormont (tiroxint) termel, és amikor nem lehetséges pajzsmirigygyógyszerekkel vagy radioaktív jódterápiával kezelni.

Kérdése van?

Töltse ki űrlapunkat és esetmenedzserünk hamarosan felveszi önnel a kapcsolatot.

Milyen típusai vannak a pajzsmirigy eltávolításnak?

Részleges pajzsmirigy eltávolítás

Amikor egy csomó, gyulladás vagy duzzanat csak a pajzsmirigy egyik felét érinti, az orvos csak az egyik lebenyt távolítja el a pajzsmirigy műtét során (pajzsmirigy lobectomia). A megmaradt rész megőrzi néhány vagy az összes funkcióját.

Majdnem teljes pajzsmirigy eltávolítás

A majdnem teljes thyreoidectomia során eltávolítják a pajzsmirigyet, azonban visszamarad egy kis mennyiségű pajzsmirigyszövet, amely megőrzi a pajzsmirigy bizonyos funkcióit. Az ilyen típusú műtéten átesettek közül sokaknál hypothyreosis alakul ki, de ez napi hormonpótlással könnyen kezelhető.

Teljes pajzsmirigy eltávolítás (thyreoidectomia)

A teljes thyreoidectomia során a pajzsmirigy egésze és a pajzsmirigyszövet eltávolításra kerül. Ez a műtét indokolt, ha a csomók, a duzzanat vagy a gyulladás kihat az egész pajzsmirigyre, vagy ha rák van jelen. Teljes pajzsmirigy eltávolítás esetén napi pajzsmirigyhormon-kezelésre van szükség a pajzsmirigy természetes működésének helyettesítésére.

Hogyan működik az eljárás?

A thyreoidectomia néven is ismert pajzsmirigy eltávolítást általános érzéstelenítésben végezzük. Fontos, hogy a műtétet megelőzően éjfél után ne egyen vagy igyon semmit.

A sebész egy vágást ejt a pajzsmirigy fölött, és óvatosan eltávolítja a mirigy egy részét agy egészét. Mivel a pajzsmirigy kicsi és idegek és mirigyek veszik körül, az eljárás két vagy több órát vehet igénybe.

Mik a pajzsmirigy műtét előnyei és kockázatai?

A pajzsmirigy műtét jól tolerálható és alacsony szövődményarány jellemzi. A műtét célja a tünetek enyhítése és az olyan további, súlyosabb betegségek megakadályozása, amelyeket egy abnormálisan működő pajzsmirigy okozhat.

Mint minden nagy műtét, a pajzsmirigy műtétnél is fennáll annak a kockázata, hogy a beteg nem megfelelően reagál az altatószerre. Egyéb kockázatok közé tartozik a fertőzés, vérzés, gyenge hang vagy a hypoparathyreosis.

Pajzsmirigy műtét - Pajzsmirigy vizsgálat, sebészet - Medicover Magánkórház
Pajzsmirigy vizsgálat
Pajzsmirigy műtét - Medicover Magánkórház, Sebészeti műtét, sebészeti fekvőbeteg ellátás

Alkalmas vagyok a pajzsmirigy eltávolításra?

A teljes thyreoidectomia az egyetlen opció, amely azonnali gyógymódot kínál a pajzsmirigy-túlműködésre. Egy másik eset, ahol a műtét a megfelelő választás az Ön számára, ha a pajzsmirigy-túlműködést forró göb okozta. A forró göb (más néven toxikus göb) olyan göbre utal, amely túlzott mennyiségű pajzsmirigyhormont termel, mert nem engedelmeskedik az agyalapi mirigy által kibocsátott jeleknek, hogy hagyja abba a pajzsmirigyhormon termelését.

Ez hyperthyreosist eredményezhet. A göb helyétől függően a sebész el tudja távolítani azt a lebenyt, amely a forró göböt tartalmazza. Ezzel a pajzsmirigy egy része érintetlen marad, ami általában elég ahhoz, hogy egészséges mennyiségű hormonnal lássa el a szervezetet.

Felhívjuk tisztelt Ügyfeleink figyelmét, hogy a Medicover Magánkórházban rosszindutalú daganatos megnagyobbodások műtéti kezelését nem végezzük!

Hogyan készüljek fel a műtétre?

Nagyon fontos a pajzsmirigyműködés megfelelő szabályozása. Ezért a műtét előtt Önnek és az endokrinológusnak be kell állítaniuk a pajzsmirigyszintet.

Mi a teendőm a műtét után?

A műtét után egy nappal eltávolítják a draint a nyakából. Egy új vérteszt készül a kalciumszint ellenőrzése céljából.

A műtét után nagy valószínűséggel napi pajzsmirigyhormon pótlásra lesz szüksége a természetes funkció kiváltása és a szervezet megfelelő működésének biztosítása érdekében. Az Ön hormonszintjének egyensúlyba hozásához szükség lesz további vérvizsgálatra.

Miért fontos a rendszeres ellenőrzés a pajzsmirigy műtét után?

A pajzsmirigy műtét utáni rendszeres ellenőrzések nagyon fontosak ahhoz, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az Ön anyagcseréje megfelelően működik, és hogy ellenőrizzük a gyógyszeradagolást.

Medicover Magánkórház
Medicover Magánkórház Szoba

Jelentkezzen be a

(+36 20) 440 2868

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

FacebookLinkedInGoogle+SkypeEmail
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

Név*

E-mail cím*

Telefonszám*

Üzenet*

Kérjük használja a Captcha mezőt*

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés

Név (kötelező)

Cégnév (kötelező)

E-mail cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Melyik biztosításunk érdekli? (kötelező)

Hány fő biztosítását tervezi? (kötelező)

Megjegyzés

Kérjük használja a Captcha mezőt*