Bőrelváltozások eltávolítása - Medicover Magánkórház

Bőrelváltozások eltávolítása (Krioterápia)

Mi a bőrelváltozás?

Bőrelváltozásnak nevezzük azt, amikor a bőr egy részének eltérő a kinézete vagy abnormális növekedést mutat. Két nagy csoportra oszthatók: elsődleges és másodlagos. Az elsődleges elváltozások születéskor jelennek meg, mint például az anyajegyek. A másodlagos bőrelváltozások elsődleges bőrelváltozások irritációja után alakulnak ki. Fertőzés, allergiás reakció vagy érzékenység is okozhat bőrelváltozást.

Léteznek különböző típusú bőrelváltozások?

Egy szisztémás fertőzés, az egész szervezetet érintő fertőzés bőrelváltozásokat okozhat. Néhány bőrelváltozás örökletes, mint az anyajegy vagy a szeplő. Az anyajegyek a születéskor meglévő elváltozások. Más bőrelváltozások allergiás reakció vagy a rossz keringés vagy cukorbetegség okozta érzékenység következményei lehetnek.

Kérdése van?

Töltse ki űrlapunkat és esetmenedzserünk hamarosan felveszi önnel a kapcsolatot.

Lipóma

Lipoma

A lipoma lassan növő zsírdaganat, amely leggyakrabban a bőr és az alatta lévő izomréteg között található. A lipoma, amely tömött tapintatú és általában nem érzékeny, ujjunkkal enyhe nyomást kifejtve könnyen mozgatható.

A lipomák általában a középkorúaknál mutathatók ki. Vannak, akiknek egynél több lipomájuk van.

A lipoma nem rák, és általában ártalmatlan, de ha zavaró, fájdalmas vagy növekszik, tanácsos  a bőrelváltozások eltávolítása műtét.

Fibróma

Fibroma

A fibromák jóindulatú tumorok, amelyek bármelyik szervben előfordulhatnak. A többszörös fibromák megjelenését fibromatózisnak nevezzük. A bőr fibromák esetében vannak puha fibromák (molluscum pendulum) és kemény fibromák.

Mindkét forma esetében általában van egy kis jóindulatú bőrszínű daganat. A puha fibroma kocsányos vagy kocsánytalan lehet és szinte mindig fájdalommentes. A leggyakrabban érintett bőrterületek a hónalj, a nyak és az ágyék. A fibromák csomós, gyakran barnás tömött félgömbök, amelyek fájdalmasak lehetnek.

Ateróma

Atheroma (kásadaganat)

Az atheroma foltok az erek (artériák) belső borításán kialakuló kis zsírcsomók. Az atheroma másik neve atherosclerosis, más néven érelmeszesedés.

Az atheroma különböző szív-érrendszeri betegségeket, így például anginát, szívinfarktust, stroke-ot és perifériás érbetegséget, okozhat.

Bazalióma

Basalioma

A basalioma (bazálsejtes karcinómaként is ismert) a leggyakoribb bőrrák. Míg a basalioma esetén az áttétek kockázata nagyon alacsony, ez a tumor jelentős pusztítást okozhat azáltal, hogy betör a környező szövetekbe.

Gyakran viaszos fényű daganatként jelenik meg, de más alakot is ölthet. A bazális sejtes karcinóma leggyakrabban a bőr azon területein jelentkezik, amelyek gyakran ki vannak téve a napnak, mint például az arc és a nyak.

Pigment rétegek

Pigmentációs rendellenesség

A bőrszínt a bőr specializált sejtjei (melanociták) által előállított pigment (melanin) határozza meg. A melanin mennyisége és típusa határozza meg egy ember bőrszínét.

A pigment-rendellenesség egy általános kifejezés, amely magában foglalja a hiperpigmentációs zavarokat (fokozott festékezettség) és a hipopigmentációs zavarokat (csökkentett festékezettség). A leggyakoribb betegségek a melasma (hiperpigmentáció) és a vitiligo (hipopigmentáció).

Miért van szükség fibromák, lipómák eltávolítására?

Némely bőrelváltozás elrákosodhat, ezért a súlyosabb betegségek elkerülése érdekében szükséges az eltávolításuk. Ha a rákot nem metszik ki, átterjedhet a környező bőrre és más testrészekre (áttétet képez).

Az elváltozás eltávolításának egyéb okai lehetnek diagnosztikai okok, esztétikai megjelenés, ha tünetet produkál (pl. nyomásérzékeny vagy megütődhet), vagy egy gyulladt vagy gyakran fertőzött ciszta eltávolítása.

Hogyan működik az eljárás?

Az egyes bőrelváltozások eltávolítása különböző műtéti technikákat igényel. A kiválasztott, alkalmazott technika olyan tényezőktől függ, mint az elváltozás súlyossága, helye és hogy a beteg mennyire képes tolerálni az eljárást. E műtétek célja az elváltozás teljes eltávolítása és területének megtisztítása. A műtét körülbelül 15-45 percig tart.

Mik a bőrelváltozások eltávolítása műtét előnyei és kockázatai?

A sikeres elváltozás-eltávolítási eljárás hatékonyan és teljesen eltávolít minden rendellenes bőrkinövést. A legtöbb esetben az eltávolított elváltozást (léziót) laboratóriumba küldjük és alaposabb vizsgálat alá vetjük a rosszindulatúság megállapítása érdekében.

A sebész kimetszi a léziót és összevarrja a sebet oly módon, hogy a heg a lehető legkisebb legyen. Néhány ember bőre abnormálisan gyógyul; ezeknek a betegeknek a szokásosnál nagyobb hegeik lehetnek (keloid vagy hipertrófiás hegesedés).

Alkalmas vagyok a műtétre?

A bőrelváltozás diagnosztizálása érdekében a szakorvos teljes fizikális vizsgálat végez. A kezelés alapja a bőrelváltozások kiváltó oka vagy okai. Az orvos számba veszi az elváltozás típusát, a személyes kórtörténetet és a korábban próbált kezeléseket.

Felhívjuk figyelmét, hogy a Medicover Magánkórházban a kézen, nyakon vagy a fejen található bőrelváltozások eltávolítását nem végezzük!

Hogyan készüljek fel a műtétre?

Esetmenedzserünk mindenben a segítségére lesz, de a műtét előtt gyűjtse össze az összes jelenleg szedett gyógyszerét. Tájékoztatnia kell a kórházat az összes allergiájáról és korábbi betegségeiről. Ehhez kapni fog részletes egészségügyi kérdőívet is, amelyet ki kell töltenie.

Medicover Magánkórház - Bőrelváltozások eltávolítása
Fibroma vizsgálata

Mi a teendőm a műtét után?

Nagyon fontos, hogy még jobban vigyázzon arra a testrészére, és hogy tartsa mindig tisztán. Kis mennyiségű rózsaszínes elszíneződés és nyomásérzékenység a seb élei körül normális, de ha a seb egyre vörösebbé vagy fájdalmassá válik, haladéktalanul forduljon bőrgyógyászhoz – lehet, hogy elfertőződött, és antibiotikum-kúrára van szüksége.

Miért fontos a rendszeres ellenőrzés a bőrelváltozások eltávolítása után?

A heg kezdetben piros és kiemelkedő lesz, de általában néhány hónap alatt veszít a színéből és a méretéből. A műtét után 7-14 nappal ajánlott elmenni egy kontrollra.

Jelentkezzen be a

(+36 20) 440 2868

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

FacebookLinkedInGoogle+SkypeEmail
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

Név*

E-mail cím*

Telefonszám*

Üzenet*

Kérjük használja a Captcha mezőt*

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés

Név (kötelező)

Cégnév (kötelező)

E-mail cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Melyik biztosításunk érdekli? (kötelező)

Hány fő biztosítását tervezi? (kötelező)

Megjegyzés

Kérjük használja a Captcha mezőt*