Epekő műtét, epehólyag eltávolítás, epehólyag műtét - Medicover

Epekő műtét, epehólyag eltávolítás, epehólyag műtét

Mi az epehólyag és miért van szükség az epehólyag eltávolítására?

Epekő műtét, epehólyag eltávolítása, epehólyag műtét, epe műtét - Medicover Magánkórház, Sebészeti műtét

Az epehólyag eltávolítása (epekő műtét)

Az epehólyag egy körte alakú szerv a máj alatt, ahol az epe (a máj által termelt folyadék) tárolódik és koncentrálódik, mielőtt a vékonybélbe ürül. Az epehólyag nem feltétlenül szükséges az emberi túléléshez, mivel az epe más úton is eljuthat a vékonybélbe.

Az epehólyag-problémákat általában a kicsi és kemény epekövek jelenléte okozza, amelyeket elsősorban az epehólyagban vagy az epevezetékben kialakuló koleszterin és epesók alkotják. Ezek a kövek gátolhatják az epe ürülését az epehólyagból, emiatt az megduzzad, ami éles hasi fájdalmat, hányást, emésztési zavart, esetenként lázat okoz. Az epekő mérete 1-2 mm-től több centiméterig terjedhet.

Az epekövek széttörését vagy feloldását célzó alternatív kezelések nagyrészt sikertelenek. Az epehólyag műtéti eltávolítása az epehólyag-betegség legbiztonságosabb, időtálló kezelése.

Keressen minket!

Hogyan segíthetünk?
Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Hogyan működik az eljárás?

Az epehólyag eltávolításának leggyakoribb műtéti megoldása a laparoszkópos cholecystectomia, amely csak rövid kórházi tartózkodást igényel. A sebész négy kis bemetszésen keresztül bevezet egy apró videokamerát és speciális sebészeti eszközöket, hogy lássa a has belsejét, és eltávolítja az epehólyagot.

Mik a műtét előnyei és kockázatai?

A cholecystectomia enyhíti az epekövek okozta fájdalmat és kellemetlenséget. Az epekövek újraképződése konzervatív kezelésekkel, például étrendi módosítással, általában nem akadályozható meg. Néhány ember enyhe hasmenést tapasztal az epekő műtét után, bár ez általában idővel elmúlik.

A legtöbb ember nem tapasztal emésztési problémákat a műtét után, mivel az epehólyag nem elengedhetetlen az egészséges emésztéshez. A kockázatok mindig a műtét okától és az egészségi állapottól függnek. A cholecystectomia vérzést, fertőzést, vérrögöket, epeszivárgást stb. okozhat.

Alkalmas vagyok az epehólyag eltávolításra?

Bár a laparoszkópos epehólyag eltávolításnak sok előnye van, előfordulhat, hogy az eljárás az olyan betegek esetében, akik súlyos összetett epehólyag-betegségben szenvednek vagy akik korábban felső hasi műtéten esetek át, nem megfelelő.

Epekő műtét, műtő, epehólyag eltávolítás, epehólyag műtét - Medicover Magánkórház, sebészeti műtét
Medicover Magánkórház Műtő

Hogyan készüljek fel a műtétre?

Az epekő műtét előtt be kell tartania néhány fontos utasítást, például, hogy az epehólyag eltávolítás előtti éjszaka semmit sem szabad enni, abba kell hagynia bizonyos gyógyszerek szedését, és meg kell innia egy oldatot, hogy kitisztítsa a beleket. A cholecystectomiát altatásban végezzük, így Ön az eljárás során nem lesz magánál.

Mi a teendőm az epehólyag eltávolítása után?

A műtét után csupán egyetlen éjszakát szükséges eltölteni a Medicover Magánkórházban, a betegek általában minimális műtét utáni fájdalmat éreznek. Általában hazamenetel után arra számíthat, hogy fájdalom nélkül képes enni és inni, és segítség nélkül tud járni.

A műtétet követően Önnek nem lesz többé epehólyagja, ami tárolhatná a máj által megtermelt epét. Ehhez, a megváltozott helyzethez a szervezetének is alkalmazkodnia kell, amit megfelelő diéta betartásával Ön is elősegíthet.

Miért fontos az epekő műtét utáni ellenőrzés?

Egy héttel a műtét után szükség van egy kontrollra, amelynek során eltávolítjuk a varratokat, és ellenőrizzük a gyógyulási folyamatot.

Jelentkezzen be a

+36 20 440 2868
+36 20 383 9518

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

FacebookLinkedInGoogle+SkypeEmail
 
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

Név*

E-mail cím*

Telefonszám*

Üzenet*

*kötelező mező

Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés

Név (kötelező)

Cégnév (kötelező)

E-mail cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Melyik biztosításunk érdekli? (kötelező)

Hány fő biztosítását tervezi? (kötelező)

Megjegyzés

Kérjük használja a Captcha mezőt*