Thumbnail picture

8 tünet, amely veseelégtelenségre utalhat

A vese működése

A vese páros, bab alakú szerv, mely a kiválasztásért felel. Funkciójának megfelelően eltávolítja az anyagcsere során keletkezett bomlástermékeket, megszűri és tisztítja a vért, valamint szabályozza a szervezet vízháztartását és az artériás vérnyomást.

A nitrogén-anyagcsere végtermékei (urea, kreatinin, húgysav) mellett a szervezetbe bekerülő, egyes idegen anyagokat – xenobiotikumok -, az inaktivált hormonok egy részét és a gyógyszereket is eltávolítja a szervezetből. Az anyagcsere normális termékeit (tejsav, glukóz, ketontestek) szintén kiválasztja abban az esetben, amikor koncentrációjuk a szükséges (fiziológiás) értéket meghaladja.

A vese gyulladásos betegségei elsősorban fiatal nőknél fordulnak elő, döntő többségében úgynevezett felszálló gyulladásról van szó, ami azt jelenti, hogy húgyúti fertőzésből, hólyaghurutból alakulnak ki. Kiváltó oka elsősorban a felfázás és annak elhanyagolása.

A veseelégtelenség 8 tünete

Tudni kell, hogy a korai stádiumú krónikus vesebetegek javarésze tünetmentes, így ha az alábbi tünetek jelen vannak, érdemes mielőbb szakorvoshoz fordulni.

1. Gyengeség

A legelső tünetek között levertség, gyengeség lép fel, amit álmatlanság kísérhet.

2. Koncentrációs zavarok

Fejfájás, zavart gondolkodás jelentkezik.

3. Étvágytalanság

A csökkent étvágy mellett az ételeknek szokatlan íze lesz, a száj nyálkahártyája begyulladhat. Intő jel lehet, ha folyamatos hányingerrel küzdünk, és mellé hányás is társul.

4. Bokák és lábak vizesedése

A láb szöveteiben felgyülemlik a folyadék, a láb ödémás lesz.

5. Bőrpanaszok

Ha bőrpigmentálódás (festékes foltok jelennek meg), esetleg véraláfutások, extrém bőrszárazság jelennek meg.

6. Vizelet mennyisége

A vizelet mennyisége is jelzés értékkel bír. Egy egészséges ember napi vizeletmennyisége 800-1500 ml között mozog. Ha ennél kevesebb vagy több vizelet ürül, mindkét állapot betegségtünet – kivéve, ha extrém alacsony vagy magas folyadékbevitelről van szó.

7. A vesék görcsös fájdalma

Az úgynevezett „zsákvese” miatti veseelégtelenség tipikus tünete.

8. Emelkedett testhőmérséklet

A tapasztalat azt mutatja, hogy a vese dialízis programba kerülők csaknem 70 százaléka évek óta fennálló panaszai ellenére nem fordult szakorvoshoz. Épp ezért nem győzzük hangsúlyozni a szűrővizsgálatok jelentőségét, panasz esetén pedig a szakorvos felkeresését. A magas kockázati tényezőkkel bírók mellett (magas vérnyomásostúlsúllyal küzdőkcukorbetegekdohányzók és az 50 év felettiek) a magukat egészségesnek gondolók esetében is szükség van a rendszeres laboratóriumi vizsgálatokra.

Hogyan kezelhető a veseelégtelenség?

A Medicover lehetőséget biztosít átfogó szakorvosi vizsgálatok igénybevételére, beleértve urológiai szakrendelésünket. Ezen felül a vesefunkció laborvizsgálati csomag is segítséget jelenthet a vesebetegségek feltérképezésében.