Thumbnail picture

A felfázás (húgyúti fertőzés) a férfiakat is érinti: a prosztatagyulladás kialakulása

A női húgyúti gyulladásokról sokkal többet hallhatunk, mint a férfiakat érintő felfázásról. Ez elsősorban annak tudható be, hogy lényegesen gyakoribb a női felfázásos megbetegedések száma, elsősorban a rövidebb húgycső miatt.

A felfázás férfiaknál azaz urológiai fertőzések ritkábban alakulnak ki, ellenben ha a betegség egyszer már létrejön, sokkal komolyabb szövődmények alakulhatnak ki, és lényegesen komplikáltabb, nehezebben kezelhető, mint a női gyulladások. A fertőződés érintheti a húgycsövet, a húgyhólyagot, a mellékherét, ondóhólyagot és a prosztatát is. Az alsó húgyúti fertőzés általában a prosztata vagy a here- és mellékhere gyulladásával társul.

Milyen tünetei vannak a prosztatagyulladásnak?

Fontos tudni, hogy egészen más tünetek jellemzik az akut és más a krónikus prosztatagyulladást.

Akut prosztatagyulladás tünetei

Akut gyulladás esetén nem beszélhetünk kizárólag a prosztata gyulladásáról, valamennyire más szervek is mindig érintettek, mint például a húgyhólyag, a húgycső, esetleg az ondóhólyag.

  • magas láz
  • csípő vizelet
  • gyakori vizelési kényszer
  • gáttáji nyomó fájdalom

Krónikus prosztatagyulladás tünetei

Előfordulhat, hogy a leglelkiismeretesebb antibiotikumos kezelés ellenére is valamilyen formában maradnak kórokozók a prosztatában, amelyek aztán gócpontként a krónikus gyulladás kiváltói. Számos esetben a kismedencei fájdalom úgy lép fel, hogy a kórelőzményben nem szerepel akut gyulladás, így ez tovább bonyolítja a helyzetet. Nem beszélve arról a tényről, hogy a krónikus prosztatagyulladás tünetei lényegesen enyhébbek.

  • diszkomfort érzet
  • gáttáji „gombócérzés” üléskor
  • gyakori vizelési inger

A krónikus prosztatagyulladás nehezen kezelhető, enyhe tünetek és akut fellángolások váltják egymást.

Megelőzhető a prosztatagyulladás kialakulása?

Természetesen igen. Fontos az azonnali urológiai ellátás igénybevétele, hogy már a legcsekélyebb panaszokkal is orvoshoz forduljon a beteg. Minél előbb keresik fel a szakorvost, annál gyorsabban megkezdődhet a kezelés, ami általában széles spektrumú antibiotikum szedését jelenti. A célzott és megfelelő időtartamú antibiotikum kezeléssel csökkenthető leginkább a krónikus prosztatagyulladás kialakulásának esélye.

Ha azonban már kialakult a krónikus gyulladás, főleg életmódbeli változtatásokat kell alkalmazni a gyógyszeres kezelés mellett. A tünetek fellángolását, visszatérését előidéző élethelyzetek elkerülése a legfontosabb. Fontos, hogy fürdőzést követően a vizes fürdőnadrágot szárazra cseréljük, még meleg időben is tegyünk magunk alá egy párnát, ha földre/székre szeretnénk leülni, illetve ne aludjunk sátorban a földön, mert már egy derékalj is megóvhatja a prosztatát a felfázástól.

Mit tehetek, ha a felfázás tüneteiben szenvedek?

Mindenképpen urológiai szakrendelés felkeresése ajánlott.

A szakorvos több vizsgálatot hajthat végre: a rektális digitális vizsgálat (RDV) során a prosztatát a végbélen keresztül tapintja ki. A szövet keménységéből, valamint a prosztata nagyságából, állagából és érzékenységéből adódóan további vizsgálatok következhetnek.

Ezen vizsgálatok közé tartozik a prosztata végbélen át történő ultrahangos vizsgálata (transzrektális vizsgálat), a PSA szint mérése vérvétellel, a vizeletáramlás mérés, valamint a szövetmintavétel (biopszia).