Thumbnail picture

Laktóz intolerancia vizsgálat kellemetlen tünetek nélkül?

A laktóz intolerancia vizsgálat sokszor kellemetlen tünetekkel jár a laktóz tartalmú étel vagy ital elfogyasztása miatt. Létezik azonban olyan vizsgálati módszer is, mellyel a kellemetlen tünetek teljes mértékben elkerülhetők.

Mi a laktóz intolerancia?

A laktóz intolerancia, azaz a tejcukor érzékenység egy olyan állapot, amikor a szervezet a tejcukor bontó (laktáz) enzim hiányában nem képes a táplálékkal bevitt tejcukor (laktóz) megemésztésére.

A laktóz intolerancia valójában nem betegség, hanem egy evolúciós állapot. Mivel a felnőtt emlősöknek már nincs szüksége a tejcukor megemésztésére, emiatt az embereknél is az anyatejes táplálási periódust követően a tejcukor bontó enzim termelődése az életkor előrehaladtával jelentősen csökken. Egy génváltozat eredménye, hogy egyes embereknél felnőtt korban is fennmarad a laktáz enzim termelődése. A magyar népesség nagyobb hányada képes a tejcukor emésztésére, a magyar populáció körében kb. 60-65% a laktóz toleránsok és 35-40% a laktóz érzékenyek aránya.

Fontos kiemelni, hogy a tejcukor érzékenység nem azonos a tejfehérjék okozta ételintoleranciával. A tej fogyasztása után jelentkező panaszok vizsgálatára speciális laborcsomag érhető el, mely tartalmazza a tejfehérje okozta allergia és ételintolerancia vizsgálatát is.

A tejcukor érzékenység kellemetlen emésztőrendszeri tünetekkel jár, melyek a tejcukor tartalmú étel fogyasztása után 2-4 órával jelentkeznek. A belekben emésztetlenül továbbhaladó tejcukor vizet vonz magához, ami híg széklethez, valamint az erőteljes gázképződés következtében robbanásszerű hasmenéshez vezethet. A tünetek általában 1-2 napon belül elmúlnak, ha nem fogyasztunk tejcukor tartalmú ételt.

Hogyan tudhatom meg, hogy tejcukor érzékeny vagyok-e?

Mivel hasonló emésztőrendszeri panaszokat különböző betegségek is okozhatnak, fontos, hogy a panaszunkkal először keressünk fel gasztroenterológiai szakrendelést. A tejcukor érzékenység diagnosztizálását a tünetek és kórelőzmény ismeretében minden esetben a gasztroenterológus szakorvos végezze, semmi esetre se végezzünk öndiagnózist.

A laktóz intolerancia diagnosztizálása leggyakrabban kilégzési teszttel történik, melynek során laktóz tartalmú ital elfogyasztása után bizonyos időközönként vizsgálják a beteg által kilélegzett levegő hidrogén tartalmát. A teszt legnagyobb hátránya a vizsgálat során szükségszerűen elfogyasztott laktóz, mely az arra érzékenyek számára emésztőrendszeri tüneteket okoz.

A tejcukor érzékenység kíméletes vizsgálatára kínál alternatívát a Medicover klinikáin elérhető laktóz intolerancia genetikai teszt.

Melyek a laktóz intolerancia genetikai vizsgálat előnyei?

A kilégzési teszttel szemben a genetikai tesztnek több előnye is van:

  • a diagnózishoz nincs szükség laktóz fogyasztására, így semmilyen kellemetlen tünettel nem jár a vizsgálat
  • a mintavétel szájnyálkahártyáról is történhet, így kis gyermekeknél is alkalmazható
  • megbízható eredményt ad
  • az eredményt nem befolyásolja semmilyen gyógyszeres kezelés
  • nem szükséges éhgyomor a vizsgálat előtt