Thumbnail picture

Mikor forduljunk orvoshoz derékfájdalommal?

A derékfájdalom az egyik leggyakrabban előforduló mozgásszervi panasz, mely a lakosság nagy részének életét megkeseríti. Fontos azonban kiemelni, hogy a derékfájdalom, mint tünet, több problémára is utalhat.

Mit nevezünk pontosan derékfájdalomnak?

Derékfájdalomról akkor beszélünk, ha fájdalom, vagy diszkomfort érzet lép fel az alsó bordaív és a farredő (alsó gluteális redő) közti területen, mely együtt járhat a lábba kisugárzó fájdalommal és jelentkezhet anélkül is.  A szakirodalom többféle meghatározáíst ismer a derékfájdalom helyének és időtartamának függvényében. Időtartam szempontjából beszélhetünk akut (kevesebb, mint egy hónapja fennálló), szubakut (2-3 hónapja fennálló), valamint kiújuló, vagy krónikus (3 hónapnál régebb óta fennálló) derékfájdalomról.

Tévhitek a derékfájással kapcsolatban

A leggyakoribb tévhit a derékfájdalommal kapcsolatban, hogy azt gerincsérv okozza. Ez a megállapítás azonban több okból téves, mivel egyrészt a gerincsérv megnevezés sem helytálló, ugyanis a sérv maga a gerincoszlopot alkotó csigolyák közt elhelyezkedő porckorongokban alakul ki, másrészt az esetek mindössze 4%-ában áll porckorongsérv a panasz hátterében.

Ezzel szemben sokkal gyakoribb, valós ok a környező lágyrészek, izmok és szalagok feszülése, ami az esetek közel 70%-át okozza. A derékfájdalom ezen oka kialakulhat a törzs hirtelen elmozdításával, nagyobb súly emelésével, de ülés közben, rossz tartás következtében is megjelenhet.

Milyen okai lehetnek a derékfájdalomnak?

Mivel a derékfájdalom egy tűnet, ezért jelenléte több problémára is utalhat, így különböző eredetű okai lehetnek.

Nem specifikus derékfájdalomról akkor beszélünk, ha a fájdalom eredete nem köthető közvetlenül a mozgási szervrendszer elváltozásaihoz, hanem egy rossz mozdulat, szöveti megterhelés, mechanikai stressz tartja fenn, vagy a környező szervekből sugárzik át, más betegségből adódóan. Az elsődleges ellátásra jelentkező betegek többségénél (85%) ez a típusú derékfájdalom jelentkezik. Ebbe a csoportba sorolhatjuk továbbá a pszichés okból kialakuló derékfájást is, ami stressz, ritkább esetekben depresszió hatására alakul ki.

Specifikus derékfájdalomnak két típusát különböztetjük meg. Egyik típushoz az ideggyökér-bántalommal vagy ideggyökér gyulladással együtt járó fájdalmakat soroljuk. A másik típusba pedig a gerincoszlop elváltozásaiból adódó fájdalmak tartoznak (ízületi porckopás, csontritkulás, gerinccsatorna szűkület, csigolyabántalmak, porckorongsérv).

Mikor forduljunk orvoshoz?

Abban az esetben, ha a derékfájdalom fizikai terhelés következtében alakult ki, és nem jár idegrendszeri zavarral (zsibbadás, hangyázás, érzéskiesés, vizelet vagy székletürítési zavar), pihentetéssel és kíméléssel, valamint vény nélkül kapható, nem szteroid típusú fájdalomcsillapítók (aszpirin, ibuprofen) segítségével is jelentős javulás érhető el. Ilyen esetben javasolt kemény fekhelyen pihenni, ami tehermentesíti a hátat. Ha a panasz nem enyhül egy-két hét elteltével sem, esetleg ismét kiújul, ajánlott reumatológus szakorvos felkeresése.

Mivel a derékfájás komoly betegségek tünete is lehet, minden esetben forduljon orvoshoz, ha az alábbi tünetek valamelyike társul hozzá:

  • a fájdalom folyamatosan fennáll, testhelyzettől függetlenül
  • a fájdalom kisugárzik a lábakba
  • a lábakban gyengeség, zsibbadás, érzéskiesés jelentkezik
  • széklet illetve vizeletürítési problémák állnak fenn
  • hasi fájdalom, láz is jelentkezik
  • a fájdalom intenzív, és a hátat ért ütés következtében alakult ki
  • korábban volt már daganatos betegsége és a fájdalom indokolatlan fogyással társul
  • csontritkulás esetén
  • a fájdalom szteroid kezelés mellett alakul ki.

Derékfájdalommal forduljon bizalommal kórházunk magasan képzett ortopédus csapatához, vagy keresse fel ortopédiai vagy reumatológiai szakrendelésünket bármelyik klinikánkon!

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

Mivel a derékfájdalomnak eltérő okai lehetnek, a fájdalom okának pontos meghatározása után a szakorvos a betegségnek megfelelő gyógymódot javasolja majd.

A kezelés, és ezzel együtt a fájdalom megszűntetése, leggyakrabban konzervatív (nem műtéti) úton történik, melynek során orvosa meghatározott időintervallumon belül gyulladáscsökkentő és izomlazító készítmények szedését, esetleg injekciót vagy fájdalomcsillapító tapaszt javasol a fájdalom enyhítésére. Kiegészítésként fizioterápia és/vagy gyógytorna is ajánlott, ami segít erősíteni a gerinc izmait és javítja a tartást. A gyakorlatok rendszeres elvégzésével megelőzhető a fájdalom újbóli kiújulása is.

műtéti út általában a gerincoszlop elváltozásából (porckorongsérv, gerinccsatorna szűkület) adódó panaszok esetén javasolt, ha konzervatív kezelés ellenére sem múlnak a panaszok.

Az ágyéki részen kialakult, porckorong sérvet megelőző állapot, az előboltosulás kezelésére Kórházunkban is elérhető a lézeres porckorong dekompresszió, melynek legnagyobb előnye, hogy ambuláns műtét, ami jelentősen lerövidíti a műtét utáni felépülési időszakot.

A már kialakult gerincsérv műtéti kezelései már nem csak a nyílt műtéti beavatkozásokkal, hanem a minimál invazív gerincműtétekkel is végezhetők.

close-link