Thumbnail picture

Movember – egy hónap a férfi egészségért

Idén novemberben is elindult a Movember kampány. De mi is ez pontosan és hogyan lehet csatlakozni? A cikk választ ad minden fontos kérdésre.

Mi az a Movember?

A Movember egy mozaik szó, ami az angol moustache (bajusz) és November szavak keresztezéséből született. Ez az elnevezés pedig egy világszerte megrendezésre kerülő kampányt takar, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a férfiak testi és lelki egészségére, valamint a szűrővizsgálatok jelentőségére.

Mivel a férfiak általában ritkábban járnak orvoshoz és szűrővizsgálatokra, a kampány november során olyan betegségeket igyekszik a figyelem középpontjába állítani, melyek napjainkban rendkívül gyakoriak a férfiak körében, valamint szűrővizsgálatokkal idejében felismerhetők és kezelhetők lennének. Kiemelten kezeli a prosztata rák, a hererák, valamint a depresszió megelőzését, korai felismerését és hatékony kezelését.

A Movember mozgalom egy csapat fiatal ausztrál férfi ötlete nyomán született meg 1999-ben, ami pár év után először országos, majd világszintű kampánnyá nőtte ki magát. A mozgalom résztvevői azzal szeretnék felhívni a figyelmet a férfiak egészségére, hogy november folyamán az egyik legférfiasabb jelképet, bajuszt növesztenek, mintegy „kitűzőként” hordva azt, támogatva ezzel a jó ügyet. Így, ha valaki megkérdezi, miért növesztett bajuszt, egyből továbbadja a mozgalom üzenetét is.

Magyarországon 2009-ben indította útjára az első Movembert “MentsManust” címmel a Movember Magyarország Egyesület.

Milyen szűrővizsgálatok érhetők el férfiak számára?

Kevesen tudják, hogy a prosztata daganat iránti veszélyeztetettség már korai stádiumban, amikor jó eséllyel gyógyítható, egy egyszerű vérvétellel is kimutatható.

Ez a betegség a férfiaknál második leggyakrabban kialakuló rosszindulatú daganat és előfordul, hogy nem jelentkeznek egyből a tünetek.  Ezért, és saját magunk lelki nyugalmáért is fontos részt venni prosztata szűrővizsgálaton, különösen 50 év felett, hogy idejében felismerhető és kezelhető legyen a betegség.

Első lépésként javasolt felkeresni urológiai szakrendelést, ahol a szakorvos fizikális vizsgálattal ellenőrzi a prosztatát.

Ezen kívül vérvétel is ajánlott, amiből PSA teszttel kimutatható a veszélyeztetettség. A PSA (prosztata specifikus antigén) egy olyan fehérje, mely kizárólag a prosztatában termelődik, emelkedett szintje utal prosztata megnagyobbodásra vagy daganatra. Férfi egészség laborcsomagunk tartalmazza ezt a tesztet is, mely elérhető kórházunkban és klinikáinkon is.

Csatlakozzon Ön is a mozgalomhoz és vegyen részt szűrővizsgálatainkon, vagy hívja fel férfi ismerősei figyelmét egészsége fontosságára!

close-link