Thumbnail picture

Miért veszélyes a terhességi diabétesz?

A terhességi diabétesz kialakulásának legfőbb oka, hogy a várandósság ideje alatt a lepényi hormonok miatt az édesanyának több inzulinra van szüksége. Amennyiben a hasnyálmirigy nem tud eleget tenni a megnövekedett inzulin igénynek (ilyenkor az inzulin szükséglet a normál igénynek akár a háromszorosa is lehet), kialakulhat a terhességi cukorbetegség.

Magyarországon a várandós nők, mintegy 7-8 százalékánál fordul elő a betegség, és az elmúlt évek tapasztalatai is arra utalnak, hogy a terhességi diabétesz előfordulása egyre gyakoribb.

Miért veszélyes a terhességi cukorbetegség?

Kockázatok a terhesség alatt

A kismamánál gyakran előfordulhat magas vérnyomás, kialakulhat méhlepény elégtelenség (a méhlepény sejtjei károsodást szenvednek), egyúttal megnőhet a koraszülés kockázata.

A terhességi diabétesz következtében a babák nagyobb születési súllyal jöhetnek a világra, illetve esetükben a máj, a lép, valamint a szív is megnagyobbodhat, ami akár szívelégtelenséghez is vezethet.

Kockázatok a szülést követően

A várandósság alatt a magasabb vércukorszint miatt a baba inzulintermelése megemelkedik. A születést követően jelentősen lecsökken a csecsemő vércukor szintje (hipoglikémia), mivel a vércukor utánpótlás megszűnik, de az újszülött inzulintermelése továbbra is magas marad.

Ennek következtében agyi károsodás is kialakulhat, valamint az alacsony vércukorszint miatt a kicsiknél remegés, illetve visszatérő rosszullét is felléphet. Légzési elégtelenség szintén előfordulhat, hiszen a magas inzulinszint gátolja az úgynevezett surfactant (a tüdő léghólyagok belső felszínét nedvesítő anyag) termelését, ami a tüdő rendes működésében játszik elengedhetetlen szerepet.

Mik a terhességi diabétesz tünetei?

A terhességi cukorbetegség többnyire nem, vagy alig okoz panaszokat, ezért a betegség felismerésének leghatékonyabb módja a vércukor terheléssel járó laborvizsgálat. A teszt elvégzése a várandósság 22-28. hetében szükséges. Abban az esetben, ha megnövekedett kockázati tényezővel (pl. genetikai hajlam) lehet számolni, a szűrővizsgálat az előírtnál hamarabb indokolt.

Mi állhat a terhességi diabétesz hátterében?

A betegség kialakulását az alábbi kockázati tényezők segíthetik elő:

  • Amennyiben családon belül már előfordult cukorbetegség
  • Ha már a terhességet megelőzően is mértek magas vércukor értéket az édesanyánál
  • Abban az esetben, ha korábban már diagnosztizáltak inzulinrezisztenciát
  • Ha a kismama túlsúlyos
  • 35 éves kor felett
  • Sokadik várandósság esetén
  • Amennyiben az előző terhességnél a baba nagy súllyal (4000 gramm felett) született

A terhességi cukorbetegség diagnosztizálása

A betegség diagnosztizálása vércukor terhelés (orális glükóz tolerancia teszt) segítségével történik.

A vizsgálatot reggel végezzük el, két mintavétellel. Első körben éhgyomri vérvétel történik, amit egy vércukorszint ellenőrzés követ. Amennyiben a mért érték 7.00 mmol/l alatt van, a vizsgálat elvégezhető. A páciensnek ezúttal el kell fogyasztania 75 g glükózt tartalmazó édes oldatot. Ezt követően, 120 perc elteltével történik a második vérvétel, melyből a vércukorszint mérése után állapítható meg a glükóz tolerancia.