Endokrinológia

Mit jelent az endokrinológia?

Az endokrinológia latin eredetű szó, amely hormontant, a hormonok tudományát jelenti. Az endokrinológia a belgyógyászat egyik szakterülete, amely a belső elválasztású mirigyek – leginkább a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, az agyalapi mirigy, a petefészek, a herék és a hasnyálmirigy – működésének élettanával, azok betegségeivel foglalkozik.

Az agyalapi mirigy a nagyagy alsó részén található központi endokrin szerv. Első felében termelődik a növekedési hormon, illetve olyan hormonok, amelyek más endokrin szervek (pajzsmirigy, mellékvesekéreg, petefészek és here) működését befolyásolják.

A hormonok olyan speciális kémiai anyagok, amelyeket a belső elválasztású mirigyek termelnek, és a véráram útján jutnak el a test legtávolabbi pontjaira is, s fejtik ki hatásukat.

Belső elválasztású mirigyek
Belső elválasztású mirigyek

Milyen területeket szabályoz az endokrin rendszer?

Az emberi szervezet harmonikus működésének összhangjáért a neurohormonális rendszer (idegi és hormonális úton történő szabályozás) felel. A hormonrendszer – más néven endokrin rendszer – termeli azokat a hormonokat, amelyek az egyes szervek közötti összehangolt információáramlást biztosítják. A belső elválasztású mirigyek felelősek továbbá, hogy a külső és belső környezet változó igényeihez felkészítsék a szervezetet az alkalmazkodásra.

Pont ebből a komplexitásból fakadóan az endokrinológia egy-egy panasz kórképét gyakran nagyon összetett, és több szervet is érintő problémára vezeti vissza.

Szaporodás

A nemi mirigyek működéséért és a másodlagos nemi jelleg kialakulásáért, valamint az ivarsejtek termeléséért felelős hormonok tartoznak ide.

Egyedfejlődés, növekedés

Az egyedfejlődésért (a petesejt megtermékenyülésétől egészen a magzat kifejlődéséig) és a növekedés ütemének nagyságáért is hormonok felelnek.

A szervezet belső egyensúlyának fenntartása

Ide tartozik a vérnyomás és a szívműködés szabályozása, a sav-bázis egyensúly, a testhőmérséklet, a testsúly változása és az izom-zsír-csontszövet aránya. A szervezet külső és belső változásokhoz való alkalmazkodásáért különböző hormoncsoportok összehangolt munkája felelős.

Energiatermelés, -felhasználás, és raktározás szabályozása

Az endokrin rendszer teljes egészében szabályozza a szervezet működéséhez szükséges energiaforgalmat. Feladataikat a hormonok összehangoltan végzik. Sok esetben egy hormon több funkciót is ellát, máskor pedig egy feladaton több hormon is dolgozik.

Mivel foglalkozik az endokrinológus?

Az endokrinológus szakorvos a szervezet hormonháztartásával foglalkozik. Célja, hogy helyreállítsa a megbillent egyensúlyt a szervezetben, optimalizálja a megbetegedett belső elválasztású mirigyek működését. A hormonháztartás zavarai közé a teljesség igénye nélkül az alábbi betegségek tartoznak:

Endokrinológia - Endokrinológus

Jelentkezzen be a +36 1 465 3131 telefonszámon

Endokrinológia vizsgálat - Endokrinologiai tünetek

Milyen panaszokkal érdemes endokrinológushoz fordulni?

Mi történik az endokrinológián?

Az endokrinológia szakrendelésen első körben a beteg panaszainak alapos kikérdezése történik, majd a vizsgálni mért hormonok pontos megadásával az orvos laborvizsgálatot kér. Az eredmények későbbi kiértékelése során, amennyiben szükséges, további szakorvosi vizsgálatokat rendelünk el. Ez esetben a belgyógyász és nőgyógyász szakorvosaink állnak pácienseink rendelkezésére.

Milyen kezelési lehetőségek vannak az endokrinológiai problémák megoldására?

A policisztás ovárium szindróma diagnosztizálási folyamata nem áll meg egyetlen szakorvosi ágazat igénybevételével. A betegség pontos okának megtalálásához szükség lehet gasztroenterológiai vizsgálatra, amennyiben emésztési és bélpanaszokkal fordul hozzánk a páciens.

Belgyógyász és nőgyógyász szakorvosaink együttműködve azon dolgoznak, hogy pontos diagnózist tudjanak felállítani.

Továbbá budapesti magánklinikánkon a diagnosztikai központunk a legkorszerűbb technológiával áll betegeink rendelkezésére.

Diabetológia

A cukorbetegség diabetológiai kezelésére, rendszeres ellenőrzésére szolgál. Rendszerint a szervezet szénhidrát (cukor) – anyagcseréjével foglalkozó orvosi szakág. A cukorbetegség időbeni diagnosztizálása nagy jelentőséggel bír, hogy a későbbi szövődmények kialakulását (elhízás, érszűkület, stroke, vérnyomásproblémák, vesebetegségek, impotencia vagy akár a látásvesztés) megelőzzük.

Speciális esetekben előfordulhat terhességi cukorbetegségnek tartott szénhidrát anyagcserezavar is, amely kiszűrése és kezelése rendkívüli fontossággal bír mind az anya, mind a magzat szempontjából.

Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia alapvetően a cukoranyagcsere betegsége, amikor a hasnyálmirigy által termelt inzulint a sejtek nem ismerik fel, nem kötik meg, így a sejtek cukorfelhasználását segítő inzulin nem tudja kifejteni a hatását. Ennek eredménye pedig, hogy a sejtek nem tudják a vérből felvenni a cukrot, így az felhalmozódik a véráramban. Ez kettős diszfunkcióhoz vezet: egyrészt a sejteknek máshonnan kell a szükséges energiát beszerezniük, másrészt pedig a vérben felesleges cukor keletkezik.

Fontos megemlíteni, hogy a meddőség hátterében egyre többször áll inzulinrezisztencia, illetve inzulinrezisztenciával járó policisztás ovárium szindróma (PCOS).

Az inzulinrezisztenciát cukorterheléses laborvizsgálattal tudjuk kimutatni. A vizsgálat 10 órás éhgyomorra történik, amikor már csak tiszta víz fogyasztása javallott.

A vizsgálat előtti gyógyszerek bevételét minden esetben egyeztetni kell a kezelőorvossal!

PCOS

A policisztás ovárium szindróma a női szervezet hormonális megbetegedése, amely elsősorban a petefészket érinti, de a probléma más szervekre is kiterjedhet. Elnevezése onnan ered, hogy a petefészek kéreg alatt ciszták sorakoznak, amik olyan petesejtek, amiknél nem következik be a tüszőrepedés. Hazánkban minden tízedik nő érintett a betegség elszenvedésében, s mivel a petefészek elváltozása lehetetlenné teszi a megtermékenyülést, a vezető meddőségi okok között tartják számon.

A megnövekedett hormon mennyiség miatt tünetei számos esetben a túlsúly, fokozott szőrnövekedés, erősen pattanásos bőr, menstruációs zavarok – ritkulás, elmaradás. Kezelésében nem csak a férfi (androgén hormon túlsúlya) és női nemi hormonok vizsgálata, de pajzsmirigy funkciós laborvizsgálat, és a vércukorterhelés is fontos szereppel bír, hogy a cukorbetegség vagy inzulinrezisztenciát kizárhassuk. Ezen felül a nőgyógyászati szakorvosi kivizsgálás is elengedhetetlen.

Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot!

PCOS - Policisztás ovárium szindróma
PCOS - Policisztás ovárium szindróma

Ultrahang

Az ultrahang olyan kíméletes, fájdalommentes eljárás, amely tökéletesen alkalmas belgyógyászati, endokrinológiai, urológiai, ízületi, nőgyógyászati és érproblémák felderítésére. Használatával endokrinológus szakorvosaink a pajzsmirigy felépítésére (göbös jellegére), a gyulladások feltárására és a daganatok esetleges jelenlétére tudnak következtetni. Amennyiben az eredmények alapján szükséges, ultrahang segítségével pajzsmirigy biopsziát is végzünk. Az eljárás nem fájdalmasabb egy apró tűszúrás érzeténél, amikor is szövetmintát veszünk.

Laborvizsgálatok

A pajzsmirigy működésének rendellenes tüneteinek észlelésekor a legáltalánosabb és legegyszerűbb diagnosztikus módszer a pajzsmirigy laborvizsgálat. A szervezet hormonális rendszer működésének alapját az agyalapi mirigy által termelt TSH, illetve a pajzsmirigy T3 és T4 hormonjai alkotják.

Endokrinológus szakorvosaink

Dr. Török Dóra, Phd – Endokrinológus

Dr. Török Dóra

Szakterületek:

dr-toth-agnes-

Dr. Tóth Ágnes

Szakterületek:

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3131

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

 

 

TOPBARRIGHT
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

close-link
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link