Hogy működik a máj? - A máj funkciói
Hogy működik a máj?
2018-02-14
Befagyott váll szindróma
Befagyott váll szindróma – a szűnni nem akaró vállfájdalom oka
2018-02-15
Vissza a Blogra

Mi a pajzsmirigy-alulműködés?

Mi az a pajzsmirigy-alulműködés és hogyan diagnosztizálható?

A pajzsmirigy-alulműködés, más néven hypothyreosis, a pajzsmirigy hormonjainak – thyroxin (T4) és trijód-tironin (T3) – elégtelen termelődése esetén fordul elő. A betegség tünetei igen sokfélék lehetnek, abból adódóan, hogy a pajzsmirigyhormonok szinte minden szervrendszerre hatnak. A pajzsmirigyhormonok hiánya lassítja az anyagcsere folyamatokat, rontja a koncentrációt és a teljesítőképességet, illetve számos egyéb egészségügyi problémához (hajhullás, testsúlynövekedés, nemi funkciók felborulása) vezethet. A betegség feltárásában pajzsmirigy laborvizsgálat, valamint ultrahang vizsgálat nyújt segítséget.

Mi a pajzsmirigy és mi a funkciója?

A pajzsmirigy egy 20-40 gramm tömegű, belső elválasztású mirigy, mely a légcső, illetve a gége előtt, kétoldalt helyezkedik el.

A belső elválasztású mirigyekre, így a pajzsmirigyre is jellemző, hogy nem rendelkezik kivezető csővel, így hormonjait közvetlenül a keringésbe juttatva, általában a mirigytől távolabb fejti ki hatását. A pajzsmirigy hormonokat (thyroxin és trijód-tironin) termel.

Pajzsmirigy anatómia - Medicover

A pajzsmirigyhormonok hatására nő a szervezet hőtermelése, fokozódik a szénhidrátforgalom, azaz gyorsabban végbemegy a glükóz felszívódása a vérből. További jótékony hatásuk, hogy a szénhidrát anyagcsere mellett a zsír – és fehérje anyagcserét is felélénkítik. Ez azt jelenti, hogy míg a zsírraktárak leépülnek annak érdekében, hogy a szervezet mozgósítsa őket, addig a vérplazma szabadzsírsav tartalma nő az energiaszükségletek kielégítésére. Szintén fokozódik a fehérje képződés és lebontás, valamint a szervezet a zsíroldékony vitamin raktáraiból is többet hasznosít.

A pajzsmirigyhormonok a felsoroltakon túl a normális nemi működéshez, valamint az idegrendszer és a csontozat megfelelő fejlődéséhez is elengedhetetlenül fontosak.

Melyek a pajzsmirigy-alulműködés okai?

A pajzsmirigy hormonjainak elégtelen termelődését többnyire jódhiány okozza. A pajzsmirigynek a hormontermeléshez jódra van szüksége. Amennyiben a táplálékkal a szervezetbe bevitt jód mennyisége nem elegendő, a betegség kialakulásának kockázata jelentősen megnő. Pajzsmirigy-alulműködés kialakulhat továbbá egy korábbi kezelés hatására, hormontartalmú gyógyszerek szedésének következményeként, vagy autoimmun folyamat eredményeként.

Milyen tünetek utalhatnak pajzsmirigy-alulműködésre?

  • rossz közérzet, fáradékonyság
  • álmatlanság
  • ingerlékenység
  • koncentrációs zavarok, teljesítőképesség csökkenése
  • székrekedés
  • bőr szárazság
  • hajhullás
  • testsúlynövekedés normális életvitel és táplálkozás mellett is
  • vetélés
  • nemi vágy csökkenése, menstruációs zavarok

Hogyan diagnosztizálják a pajzsmirigy-alulműködést?

Tekintve, hogy a tünetek a betegség megléte nélkül önmagukban is gyakran előfordulhatnak, a pontos diagnózis felállításához szakorvos felkeresése, valamint a pajzsmirigy működésének laborvizsgálata javasolt.

TOPBARRIGHT
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

close-link
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link