Sérvműtét hálóval vagy háló nélkül?
Sérvműtét hálóval vagy háló nélkül?
2018-06-06
Véradók Világnapja
2018-06-14
Vissza a Blogra

A pajzsmirigy-túlműködés okai és tünetei

A pajzsmirigy túlműködés okai, tünetei

Pajzsmirigy-túlműködés, vagy más néven hipertireózis esetén a belső elválasztású szerv túl sok T4 (tiroxin), T3 (trijód-tironin) hormont termel, és a fokozott aktivitással összefüggésben megnagyobbodik. Ritkább esetben, de előfordul, hogy a túlműködés a TSH (pajzsmirigy szabályozó hormon) fokozott aktivitásából is eredhet. Előfordulhat olyan eset is, amikor a mirigyben egy túlműködő göb helyezkedik el, illetve amikor egy autoimmun folyamat eredményeként az egész pajzsmirigy fokozottan működik. Az utóbbi esetet nevezzük Basedow-kórnak. A betegség feltárásában pajzsmirigy laborvizsgálat, valamint ultrahang vizsgálat nyújt segítséget.

Mi a pajzsmirigy és mi a funkciója?

A pajzsmirigy egy 20-40 gramm tömegű, belső elválasztású mirigy, mely a légcső, illetve a gége előtt, kétoldalt helyezkedik el.

A belső elválasztású mirigyekre, így a pajzsmirigyre is jellemző, hogy nem rendelkezik kivezető csővel, így hormonjait közvetlenül a keringésbe juttatva, általában a mirigytől távolabb fejti ki hatását. A pajzsmirigy hormonokat (tiroxin és trijód-tironin) termel.

Pajzsmirigy anatómia - Medicover

A pajzsmirigyhormonok hatására nő a szervezet hőtermelése, fokozódik a szénhidrátforgalom, azaz gyorsabban végbemegy a glükóz felszívódása a vérből. További jótékony hatásuk, hogy a szénhidrát anyagcsere mellett a zsír – és fehérje anyagcserét is felélénkítik. Ez azt jelenti, hogy míg a zsírraktárak leépülnek annak érdekében, hogy a szervezet mozgósítsa őket, addig a vérplazma szabadzsírsav tartalma nő az energiaszükségletek kielégítésére. Szintén fokozódik a fehérje képződés és lebontás, valamint a szervezet a zsíroldékony vitamin raktáraiból is többet hasznosít.

A pajzsmirigyhormonok a felsoroltakon túl a normális nemi működéshez, valamint az idegrendszer és a csontozat megfelelő fejlődéséhez is elengedhetetlenül fontosak.

Melyek a pajzsmirigy-túlműködés okai?

A pajzsmirigy-túlműködés az esetek többségében pszichoszomatikus betegségként jelenik meg. Emellett bizonyos családi örökletes hajlam, valamint a dohányzás is közrejátszik a kialakulásában. Ugyancsak meghúzódhat a probléma hátterében, ha a szervezetet adott időszakban túl nagy megterhelés éri.

A pajzsmirigy túlműködés okai lehetnek a pajzsmirigy gyulladása, a pajzsmirigy autoimmun betegsége (Graves-Basedow kór), illetve túl sok jód a szervezetben, valamint az agyalapi mirigy (hipofízis) pajzsmirigy hormonelválasztást serkentő hormonjának túltermelődése.

Milyen tünetek utalhatnak pajzsmirigy-túlműködésre?

Hogyan diagnosztizáljuk a pajzsmirigy-túlműködést?

Laborvizsgálat

Tekintve, hogy a tünetek a betegség megléte nélkül önmagukban is gyakran előfordulhatnak, a pontos diagnózis felállításához szakorvos felkeresése, valamint a pajzsmirigy működésének laborvizsgálata javasolt.

Ultrahang vizsgálat

A laborvizsgálatot követően nagyon fontos az ultrahang vizsgálat, amelyből a pajzsmirigy méretére, szerkezetére, vérellátására, esetleges göbjeire és cisztáira, gyulladására lehet következtetni.

TOPBARRIGHT
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

close-link
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link