Thumbnail picture

Mi okozhatja a pajzsmirigy túlműködést?

A pajzsmirigy túlműködés akkor alakul ki, ha a pajzsmirigy több pajzsmirigy hormont termel, mint amennyit a szervezet vár tőle. Ennek hátterében különböző szerzett, gyakrabban veleszületett egészségügyi problémák állhatnak. A háttérben álló okok felderítéséhez első körben endokrinológus szakorvos felkeresése javasolt. Cikkünkben ezekkel az okokkal foglalkozunk behatóbban.

Mi lehet a pajzsmirigy túlműködés oka?

Graves-Basedow betegség

 A pajzsmirigy túlműködések kb ¾-ét Graves-Basedow betegség okozza. Autoimmun betegség.

Családi halmozódás valamelyest megfigyelhető, de nem tudjuk pontosan, mi váltja ki.

Leggyakrabban 20-40 év közötti nőknél alakul ki, gyakoribb dohányosokban. Gyakori a szemek érintettsége, kettős látás, illetve kidülledő szem alakulhat ki.

A pajzsmirigy göbök kialakulásának pontos oka nem ismert. A göbök túlnyomó többsége jóindulatú, egy részük szabályozatlanul túl sok pajzsmirigy hormont termel.

A pajzsmirigy a göbök miatt megnagyobbodhat, de nem fájdalmas, a göbök időnként tapinthatók, sőt, láthatók is lehetnek.

Helytelen táplálék bevitel

A táplálékból vagy táplálék kiegészítőkből eredő  túlzott jódbevitel is okozhatja a pajzsmirigy túlműködését.

Gyógyszerek

Egyes gyógyszerek nagy mennyiségű jódot tartalmaznak, így rendszeres szedésük pajzsmirigy túlműködéshez vezethet. Ilyen a szívritmuszavarokban alkalmazott amiodaron, vagy a bipoláris betegségekben alkalmazott lítium. Ha Ön ilyen gyógyszert szed, a pajzsmirigyfunkció rendszeres ellenőrzésére van szüksége.

Azok a betegek, akik pajzsmirigy alulműködés miatt pajzsmirigy hormon pótlást szednek, ha túl sok gyógyszert vesznek be, szintén a pajzsmirigy túlműködés tüneteit szenvedhetik el.

Vírusos pajzsmirigy gyulladás

A vírusos pajzsmirigy gyulladás (de Quervain-féle thyreoiditis) kezdetben pajzsmirigy túlműködést okoz. A betegek lázasak, fáj a torkuk, fájdalmas duzzanatot éreznek a nyakukon elöl (a pajzsmirigynek megfelelően), testszerte izomfájdalmaik lehetnek.

Autoimmun pajzsmirigy gyulladás

Az autoimmun pajzsmirigy gyulladás (Hashimoto thyreoiditis) kezdeti szakaszában a gyulladás miatt szabályozatlan hormon kiáramlás történhet a pajzsmirigyből, emiatt átmenetileg pajzsmirigy túlműködés alakulhat ki. Később, a gyulladás pajzsmirigy szövetet károsító hatása miatt, alulműködés alakul ki.

Follicularis pajzsmirigy karcinóma

Nagyon ritkán follicularis pajzsmirigy karcinómában is kialakulhat pajzsmirigy túlműködés. A pajzsmirigy rákok többsége sem alul-, sem túlműködéssel nem jár.

Milyen problémákat okozhat a pajzsmirigy túlműködés?

A Graves-Basedow betegség érintheti a szemet (endokrin ophthalmopathia, EOP), kellemetlen érzést, látászavart, fényérzékenységet okozhat, a szemek kidülledhetnek, a szemrés tágabb lehet. Szemcseppek és fényvédelem segíthet, de súlyos esetekben gyógyszeres kezelésre (szteroidokkal vagy immunszuppresszánsokkal) van szükség.

A thyreotoxikus krízis vagy “pajzsmirigy vihar” ritka, súlyos állapot. A már fennálló pajzsmirigy túlműködés mellett bekövetkező fertőzés, sérülés, sebészi beavatkozás, terhesség vagy gyermekszülés válthatja ki. Tünetei a nagyon gyors szívverés, magas láz, tudatzavar, sárgaság, hányás, hasmenés, kiszáradás vagy akár hallucinációk. Életveszélyes állapot, mely azonnal kórházi ellátást igényel.

A pajzsmirigy túlműködés súlyossága függ attól, hogy a beteg szervezete mennyire tud alkalmazkodni a megnövekedett pajzsmirigy hormonszintekhez, pl idősebbekre, vagy olyanokra, akik más betegségekben is szenvednek, ez az állapot veszélyesebb.

Olvasson bővebben a pajzsmirigy túlműködésről

További cikkeink a pajzsmirigy alulműködésről