Reumatológia

Mit vizsgál a reumatológus?

A reumatológia a belgyógyászat egyik szakága, amely a mozgásszervek ízületen kívüli részeinek – inak, izmok, szalagok – valamint a gerinc megbetegedéseire specializálódott. Konzervatív módon, (gyógyszerek, fizioterápia segítségével) gyógyítja a panasz okát, azaz nem műtéti úton.

A reumás megbetegedés fájdalmat, működészavart és merevséget okoz az izmokban, az inakban, a gerincen, és az ízületekben. A tünetek tarthatnak pár napig, vagy akár évekig is, kis kellemetlenséget vagy komoly mozgáskorlátozottságot okozva.

A reumatológus foglalkozik

  • a gerinc,
  • a porckorongok,
  • a csontok,
  • ízületek
  • illetve az azokat körülvevő szalagok, inak, izmok megbetegedéseivel.

Jelentkezzen be a +36 1 465 3131 telefonszámon

Ízületi gyulladási pontok - Reumatológia
Ízületi gyulladási pontok - Reumatológia

Mi a különbség a reumatológia és az ortopédia között?

Habár a reumatológia és az ortopédia két olyan orvosi szakág, amely sok területen lefedi egymást, mégis akadnak lényegi különbségek. Hasonlóságukat az okozza, hogy mindkét szakág a mozgásszervi megbetegedések gyógyításával foglalkozik. A különbség a panaszt kiváltó okokban rejlik.

A reumatológia az izmok, inak, ízületek fájdalmait és merevségét gyógyítja.

Az ortopédia pedig a csontváz és az inak, az izmok és szalagok veleszületett, valamint szerzett deformitásainak, megbetegedéseinek konzervatív kezelésével és helyreállító sebészetével foglalkozik.

Milyen panaszokkal érdemes reumatológushoz fordulni?

Az első és legfontosabb tünet a fájdalom, amely a reggeli ízületi merevséggel kezdődik, amely bemozgatásra csökkenhet. Nagyobb fizikai terheléskor ismét fokozódik a fájdalom intenzitása, amely pihenésre alábbhagy. A fájdalom miatt az ízület terhelése is megváltozik, ilyenkor önkéntelenül kíméljük az adott ízületet, cserébe jobban terhelve egy másikat.

A fájdalom mellett a másik legszembetűnőbb tünet a mozgáskorlátozottság. Ehhez nem csak az ízfelszínek kopása, de a környező szalagok zsugorodása, az izmok erejének csökkenése is hozzájárul.

Gyulladásos ízületi betegségek esetében az érintett területen a gyulladásos ízületi folyadék felszaporodása duzzanatot okoz, ami jelentős fájdalommal jár. Ezt kísérheti bőrpír, illetve egyéb társtünetek is, mint láz, étvágytalanság, gyengeség.

A szakorvosi vizsgálat során felmerülő egyéb tünetek lehetnek az ízületek nyomásérzékenysége, valamint mozgatáskor a ropogás.

Milyen betegségeket gyógyít a reumatológus?

Szorosan az ízületet érintő betegségeket leegyszerűsítve két nagy csoportra lehet osztani: a kopásos (más néven degeneratív) és gyulladásos ízületi megbetegedésekre. Fontos különbséget tenni a két csoport között, mert kezelésük különböző eljárást igényel.

Kopásos ízületi betegségek (arthrosis, osteoarthritis)

Elsősorban a különböző leépülési folyamatokat soroljuk ide, amelyek az ízületi porc károsodásával járnak.  A kopásos ízületi betegségek leggyakrabban a térd, a csípő, és a kéz kisizületeit érintik, 50 éves kor felett a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedésnek számítanak.

A porcképződésben történő egyensúly felbomlását okozhatja elsődleges (öröklött faktorok és genetikai eltérések) és másodlagos arthrosis is. A másodlagos ízületi kopás esetén megnevezhető a konkrét kiváltó ok, amely bekövetkezhet sérülés, vagy a megváltozott terhelési viszonyok miatt, s ez által beindul a porc leépülésének folyamata.

Gyulladásos ízületi megbetegedések (arthritisek)

Számos kórkép tartozik a gyulladásos ízületi betegségek sorába, amelyek jelentkezhetnek egy, vagy több ízületet érintő akut, illetve krónikus panaszokkal. Az érintett ízület általában duzzadt, vörös, fájdalmas, és a gyulladás következtében jelentősen beszűkül mozgástartománya.

A gyulladást általában az ízületi tokot belülről borító ízületi hártya gyulladása váltja ki, aminek következtében felszaporodik az ízületen belül az ízületi folyadék. Ez okozza a duzzanatot és a feszülés révén a fájdalmat is.

Okozhatja autoimmun folyamat (pl. rheumatoid arthritis), fertőzés, anyagcserezavar (pl. köszvény), illetve kapcsolódhat más betegséghez is.

Reumatológia Reumatológus Medicover

Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot!

Térdprotézis konzultáció - Medicover Magánkórház Budapest

Mi történik a reumatológiai vizsgálat során?

A reumatológiai vizsgálat első szakaszában a beteg pontos anamnézis felvétele történik, mely során a szakorvos alaposan kikérdezi az előzményekről, addigi betegségeiről, a családi kórelőzményekről. Ezt az általános fizikális vizsgálat követi, a test alsó és felső végtagjai, a gerinc és a járás elemzése, amelyben tapintás, mozgatás és különböző műfogások segítik a szakorvost a diagnózis felállításában. Figyelembe veszi az esetleges belgyógyászati betegségeket, különös tekintettel a mozgásszervekre, tartási rendellenességekre, izomerőre, reflexekre, majd neurológiai vizsgálatra is sor kerülhet.

A reumatológus laboratóriumi, illetve szükség esetén képalkotó (ultrahang, röntgen, MRI) vizsgálatok és csontsűrűség-mérés elvégzését is kérni fogja. Mivel a reumatológiai problémák általában más betegségekkel, belgyógyászati és egyéb kórképekkel is összefügghetnek, ezért a reumatológus gyakran konzultál más, társ szakterületek szakorvosaival is.

Milyen vizsgálatokat végzünk a pontos diagnózis felállítása érdekében?

Képalkotó eljárások

A röntgen alkalmas a csontokon látható kimaródás, mészszegénység, a gyulladás helyén vagy az ízületekben található kristályok lerakódásának diagnosztizálására.

Az ultrahang az ízületi folyadék felszaporodását, a vérbőség megállapítására a legalkalmasabb eszköz, azonban bizonyos esetekben a CT vizsgálat vagy az MR vizsgálat is szükséges lehet.

Laborvizsgálatok

Amennyiben gyulladásos ízületi megbetegedésről van szó, úgy az általános laborértékek eltérése mellett a szakorvos elrendelhet speciális laborvizsgálatokat is, amik kifejezetten az ízület gyulladásos eredetét segítik feltárni. Ezek lehetnek anyagcsere rendellenességek, ion- és hormonvizsgálatok, valamint köszvény gyanúja esetén magas húgysavszintre számíthatunk.

Bizonyos antitestek jelenléte (RF rheumatoid faktor vagy az anti-CCP) szintén megerősítheti bizonyos arthirtisek jelenlétét

LS gerinc MR felvétel Ortopédia Reumatológia
LS gerinc MR felvétel

Reumatológus szakorvosaink

Dr. Tima Szilvia - Reumatológus

Dr. Tima Szilvia

Szakterületek:

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3131

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

TOPBARRIGHT
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

close-link
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link