Reumatológia

Mit vizsgál a reumatológus?

A reumatológia a belgyógyászat egyik szakága, amely a mozgásszervek ízületen kívüli részeinek – inak, izmok, szalagok – valamint a gerinc megbetegedéseire specializálódott. Konzervatív kezelések (gyógyszerek, fizioterápia) segítségével gyógyít.

A reumás megbetegedés fájdalmat, működészavart és merevséget okoz az izmokban, az inakban, a gerincen, és az ízületekben. A tünetek tarthatnak pár napig, vagy akár évekig is, kis kellemetlenséget vagy komoly mozgáskorlátozottságot okozva.

A reumatológus foglalkozik

 • a gerinc,
 • a porckorongok,
 • a csontok,
 • ízületek
 • illetve az azokat körülvevő szalagok, inak, izmok megbetegedéseivel.
Ízületi gyulladási pontok - Reumatológia
Ízületi gyulladási pontok - Reumatológia

Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot!

Milyen panaszokkal érdemes reumatológushoz fordulni?

Az első és legfontosabb tünet a fájdalom, amely a reggeli ízületi merevséggel kezdődik, mely bemozgatásra csökkenhet. Nagyobb fizikai terheléskor ismét fokozódik a fájdalom intenzitása, ami pihenésre alábbhagy. A fájdalom miatt az ízület terhelése is megváltozik, ilyenkor önkéntelenül kíméljük az adott ízületet, cserébe jobban terhelve egy másikat.

A fájdalom mellett a másik legszembetűnőbb tünet a mozgáskorlátozottság. Ehhez nem csak az ízfelszínek kopása, de a környező szalagok zsugorodása, az izmok erejének csökkenése is hozzájárul.

Gyulladásos ízületi betegségek esetében az érintett területen a gyulladásos ízületi folyadék felszaporodása duzzanatot okoz, ami jelentős fájdalommal jár. Ezt kísérheti bőrpír, illetve egyéb társtünetek is, mint láz, étvágytalanság, gyengeség.

A szakorvosi vizsgálat során felmerülő egyéb tünetek lehetnek az ízületek nyomásérzékenysége, valamint mozgatáskor a ropogás.

Klinikáinkon elérhető kezelések

Gyógytorna

Gyógymasszázs

Fizikoterápia keretein belül:

 • Ultrahangos kezelés (száraz és víz alatti egyaránt)
 • Elektroterápiás kezelések (Iontoforézis, Interferencia, szelektív ingeráram, TENS, galván)

Szükség esetén azonnali fájdalomcsillapítás

 • Szteroid és non-szteroid csillapítók

Kúraszerű injekciós kezelések

 • Ízületbe, izomzatba és gerincközeli izomzatba adott injekciók

Kúraszerű infúziós kezelések mozgásszervi problémákra

 • Isiász infúzió
 • Neodolpasse infúzió

Mi történik a reumatológiai vizsgálat során?

A reumatológiai vizsgálat első szakaszában a beteg pontos anamnézis felvétele történik, mely során a szakorvos alaposan kikérdezi az előzményekről, addigi betegségeiről, a családi kórelőzményekről. Ezt az általános fizikális vizsgálat követi, a test alsó és felső végtagjai, a gerinc és a járás elemzése, amelyben tapintás, mozgatás és különböző műfogások segítik a szakorvost a diagnózis felállításában. Figyelembe veszi az esetleges belgyógyászati betegségeket, különös tekintettel a mozgásszervekre, tartási rendellenességekre, izomerőre, reflexekre, majd neurológiai vizsgálatra is sor kerülhet.

A reumatológus laboratóriumi, illetve további képalkotó (ultrahang, röntgen, CT, MRI) vizsgálatok és csontsűrűség-mérés elvégzését is kérheti. Mivel a reumatológiai problémák általában más betegségekkel, belgyógyászati és egyéb kórképekkel is összefügghetnek, ezért a reumatológus gyakran konzultál más, társ szakterületek szakorvosaival is.

Térdprotézis konzultáció - Medicover Magánkórház Budapest

Milyen vizsgálatokat végzünk a pontos diagnózis felállítása érdekében?

LS gerinc MR felvétel Ortopédia Reumatológia
LS gerinc MR felvétel

Képalkotó eljárások

A röntgen alkalmas a csontokon látható kimaródás, mészszegénység, a gyulladás helyén vagy az ízületekben található kristályok lerakódásának diagnosztizálására.

Az ultrahang az ízületi folyadék felszaporodásának, valamint a vérbőség megállapításának legalkalmasabb eszköze, azonban bizonyos esetekben a CT vizsgálat vagy az MR vizsgálat is szükséges lehet.

Laborvizsgálatok

Amennyiben gyulladásos ízületi megbetegedésről van szó, úgy az általános laborértékek eltérése mellett a szakorvos elrendelhet speciális laborvizsgálatokat is, amik kifejezetten az ízület gyulladásos eredetét segítik feltárni.

Bizonyos antitestek jelenléte (RF rheumatoid faktor vagy az anti-CCP) szintén megerősítheti bizonyos arthritisek jelenlétét

Milyen betegségeket gyógyít a reumatológus?

Szorosan az ízületet érintő betegségeket leegyszerűsítve két nagy csoportra lehet osztani: a kopásos (más néven degeneratív) és gyulladásos ízületi megbetegedésekre. Fontos különbséget tenni a két csoport között, mert kezelésük különböző eljárást igényel.

Kopásos ízületi betegségek (arthrosis, osteoarthritis)

Elsősorban a különböző leépülési folyamatokat soroljuk ide, amelyek az ízületi porc károsodásával járnak.  A kopásos ízületi betegségek leggyakrabban a térd, a csípő, és a kéz kisizületeit érintik, 50 éves kor felett a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedésnek számítanak.

A porcképződésben történő egyensúly felbomlását okozhatja elsődleges (öröklött faktorok és genetikai eltérések) és másodlagos arthrosis is. A másodlagos ízületi kopás esetén megnevezhető a konkrét kiváltó ok, amely bekövetkezhet sérülés, vagy a megváltozott terhelési viszonyok miatt, s ezáltal beindul a porc leépülésének folyamata.

Gyulladásos ízületi megbetegedések (arthritisek)

Számos kórkép tartozik a gyulladásos ízületi betegségek sorába, amelyek jelentkezhetnek egy, vagy több ízületet érintő akut, illetve krónikus panaszokkal. Az érintett ízület általában duzzadt, vörös, fájdalmas, és a gyulladás következtében jelentősen beszűkül mozgástartománya.

A gyulladást általában az ízületi tokot belülről borító ízületi hártya gyulladása váltja ki, aminek következtében felszaporodik az ízületen belül az ízületi folyadék. Ez okozza a duzzanatot és a feszülés révén a fájdalmat is.

Okozhatja autoimmun folyamat (pl. rheumatoid arthritis), fertőzés, anyagcserezavar (pl. köszvény), illetve kapcsolódhat más betegséghez is.

Reumatológia Reumatológus Medicover

Töltse ki űrlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot!

Reumatológus szakorvosaink

Dr. Balogh Boglárka

Reumatológus

Dr. Licker-Fóris Edit

Reumatológus

Dr. Németh Réka

Reumatológus

Dr. Ráthonyi Adél

Reumatológus

Dr. Ruzicska Éva PhD

Reumatológus

Dr. Simoncsics Eszter Anna

Reumatológus

Dr. Tatár Gyöngyi

Reumatológus

Dr. Tima Szilvia

Reumatológus

Jelentkezzen be a

+36 1 465 3131

telefonszámon

Vagy ajánlja oldalunkat ismerőseinek!

TOPBARRIGHT
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link
Vállalati egészségbiztosítási csomag ajánlatkérés
 

*kötelező mező

close-link
Kérjük töltse ki űrlapunkat!
 

*kötelező mező

close-link