Női/férfi egészség laborcsomag

Női/férfi egészség laborcsomag

Kérjen időpontot!

Kollégáink minden kérdésre választ adnak!

Mire jó a női/férfi egészség laborcsomag?

A női/férfi egészség laborcsomagunk a máj, vese, vérképzőrendszer, pajzsmirigy, zsír és szénhidrát- anyagcsere, valamint az ionháztartás működésére fókuszál. Ezen kívül vizsgálja, hogy van-e a szervezetben gyulladásos folyamat, fertőzés, vagy a tápcsatornában keletkezett vérzés.

E szűrőcsomag elvégzését 50 éves kor alatt ajánljuk férfiaknak és nőknek egyaránt. A csomag a nagylabor (nagyrutin) vizsgálat tételein felül tartalmaz olyan vizsgálati tételeket is, melyek jóval komplexebb képet adnak az egészségi állapotról, ezért akár annak kiváltására is megfelelő.

50 év feletti pácienseink számára kibővített csomagot ajánlunk, mely az alap női/férfi szűrőcsomag mellett tartalmaz D vitamin, férfiak esetén pedig PSA és tesztoszteronszint vizsgálatot.

Milyen vizsgálatokat foglal magába a női/férfi egészség csomag?

Májfunkció laborvizsgálat

A májfunkció vizsgálat tájékoztatást ad a máj gyulladásos állapotáról, az epe kiválasztásról és a gyógyszerek, alkohol, drog, illetve egyéb toxikus anyagok májkárosító hatásáról.

Az alábbi értékeket vizsgáljuk:

 • bilirubin:

  a vörösvérsejtek sárga színű bomlástermékeként keletkezik a lépben, a májban és bizonyos nyirokcsomókban. Szintje a vörös vértestek fokozott lebomlása, májbetegségek és epeelfolyási akadály esetén emelkedhet. Össz-bilirubin normál értéke: 5 – 17 umol/l (3 – 10 mg/l) között.

 • GOT (glutamát-oxálacetát aminotranszferáz):

  az aminosavak anyagcseréjénél közreműködő enzim. Normál esetben kis mennyiségben van jelen a vérben, szervi károsodás esetén azonban értéke megemelkedik. Alacsonyabb GOT értékkel várandós kismamáknál találkozhatunk. Normál értéke nőknél 18-31 U/l, férfiaknál 18-33 U/l.

 • GPT (glutamát-piruvát aminotranszferáz):

  a májsejtekben termelődő enzim, ami az ott bekövetkezett károsodásokat mutatja. Normál esetben ez is kis mennyiségben van jelen a vérben, károsodás esetén emelkedik. Normál értéke nőknél 7-30 U/l, férfiaknál 10-55 U/l.

got-majfunkcio-labor-medicover-laborvizsgalat
 • GGT (gamma-glutamil-transzferáz):

  a máj, a hasnyálmirigy és a vesék által termelt enzim. Értékét a máj és az epeutak vizsgálatánál nézik, a legmegbízhatóbb jelző paraméter. Normál értéke nőknél 8-40 U/l, 9-50 U/l.

 • AP (alkaikus foszfatáz):

  a fehérjék lebontását segítő enzim. Általában máj és csontbetegségek vizsgálatánál ad információt. Magas érték máj vagy csontbetegségre (pl. csontritkulás) utal, alacsonyabb érték oka lehet pajzsmirigy-alulműködés, alultápláltság vagy vérszegénység is. Normál értéke: 20-140 U/l.

 • albumin:

  a szervezet legfontosabb kötő és szállító fehérjéje. A májban képződik és rendkívül érzékeny a májkárosodásra. Alacsony szintje májkárosodásra utal, magas értéke pedig dehidratációt (kiszáradás) jelez. Normál értéke 35-52 g/l.

 • kolineszteráz:

  két fajta kolineszteráz enzim található a vérben. Az acetilkolineszteráz az ingerületvezetésben játszik szerepet, a pszeudokolineszteráz pedig a máj szintetikus működéséről ad tájékoztatást. Csökkent szintje egyes májbetegségek, valamint idült gyulladás esetén alakul ki, magasabb értéke pedig gyakori többek között cukorbetegség esetén. Normál értéke: 4,3 – 13,2 kU/l.

Vesefunkcio-laborvizsgalati-csomag-Kreatinin-Vese

Vesefunkció laborvizsgálat

A vesék funkciója a só- és vízháztartás, anyagcsere folyamatok, és a vérnyomás szabályozása, valamint a vizelet előállítás.

A vesefunkció laborvizsgálatnál egy-két érték önmagában nem ad pontos információt, a mért értékek egymáshoz való viszonya a mérvadó.

A csomag az alábbi értékeket méri:

 • vizelet és általános üledék:

  ez a vizsgálat fertőzés, anyagcsere rendellenesség és vesebetegség felismerésére szolgál.

 • kreatinin:

  az izmokból származó fehérje lebomlási terméke, vérszintje a veseműködés jelzője. Emelkedett szintje általában a vese szűrletképzési problémáját jelzi, alacsonyabb szint pedig várandóság idején illetve öregedéssel alakul ki. Normál értéke: 53-133 µm/l

 • karbamid:

  az aminosavak lebontási terméke, szintén a veseműködés jelzője. Emelkedett szintje általában a veseműködés elégtelenségét jelzi. Normál értéke 3-7 mmol/l közt van.

 • húgysav:

a purin vegyületek lebomlásából származó végtermék, ami az emésztés során kerül a keringésbe. A purin vegyületek táplálékból, fehérje formájában jutnak a szervezetbe. A húgysav kétharmada a vesén keresztül ürül ki a szervezetből. Emelkedett húgysav szint kialakulhat például, ha a vese húgysav kiválasztása nem megfelelő, vagy túlzott fehérje (hús) fogyasztása eset. Normál értéke nőknél vérben 140-340 µmol/l, férfiaknál 220-420 µmol/l.

Vérképzőrendszer laborvizsgálat

A vér juttatja el az oxigént és a gyomor-bél rendszerben felszívódott anyagokat a szövetekhez, a szén-dioxidot a tüdőhöz, a metabolizmus végtermékeit a pedig a vesékhez. Részt vesz a testhőmérséklet szabályozásában, valamint eljuttatja a sejtekhez a hormonokat és a sejtműködést vezérlő egyéb anyagokat is. Hogy ezeket mind ellássa, minden elemének megfelelő számban és minőségben jelen kell lennie.

Az alábbi értékek vizsgálatát foglalja magában a csomag:

 • teljes vérkép:

  a vérben lévő alakos elemek, a vörösvértestek, fehérvérsejtek és a vérlemezkék abszolút számának meghatározására végezzük. Ebből következtethet a szakorvos többek közt vérszegénységre, vérvesztésre, gyulladásos folyamatokra, vérképző szervek betegségére és véralvadási zavarokra.

 • vas:

  a hemoglobinnak, a vér fő oxigénszállító fehérjéjének fontos alkotóeleme. Hiánya esetén vérszegénység alakul ki, csökkentve a vér oxigénszállító kapacitását. Normál értéke nőknél 9-30 µmol/l, férfiaknál 12-31 µmol/l.

 • transzferrin (teljes vaskötő kapacitás):

  a vér fő szállító fehérjéje, melyből a szervezet vasraktárainak feltöltöttségére lehet következtetni. Normál értéke felnőtteknél 200-340 g/dl.

verlemezke-vervetel
 • ferritin:

  májban termelődő fehérje, mely vasat köt meg. A szervezet vastartalmának jelzője, vashiány esetén szintje csökken. Emelkedett szint krónikus gyulladás, daganatos megbetegedés esetén alakul ki. Normál értéke nőknél 4-161 µg/l, férfiaknál 16-300 µg/l.

Zsír- és szénhidrát anyagcsere laborvizsgálat

A csomag ezen eleme a zsírok és szénhidrátok anyagcseréjét vizsgálja. A zsíranyagcsere elsősorban a májban megy végbe, itt történik a zsírok és zsírszerű anyagok felépítése és lebontása. A folyamatot bonyolult szabályozómechanizmusok irányítják, melyben a hormonok is szerepet játszanak.  A szénhidrát anyagcsere zavarainak időben történő felismerése megelőzheti a cukorbetegség súlyosabb szövődményeinek kialakulását is.

tulsuly-okanak-laborvizsgalata-koleszterin
 • vércukor:

  a vérben levő glükóz szintjének meghatározására szolgál, segítségével felismerhető a cukorbetegség. Megemelkedett szintje utal cukorbetegségre. Normál érték: 3,6 – 6,0 mmol/l.

 • HbA1c:

  Hosszú távú vércukorszint jelző paraméter, segítségével megítélhető az elmúlt 6-10 hét átlagos vércukorszint értéke. Normál értéke felnőtteknél 4,2-6,1%.

 • Koleszterin: a koleszterint legnagyobb mennyiségben a máj állítja elő, de egy részét táplálékkal vesszük magunkhoz. A máj által termelt koleszterin az epe előállításához nélkülözhetetlen. Laboratóriumi vizsgálat során meghatározzák az összkoleszterint és feltüntetik az LDL valamint HDL koleszterin arányát is.

  • Összkoleszterin:  Az LDL és a  HDL vérszérumban jelenlévő összmennyiségét illetve egymáshoz viszonyított arányát mutatja.
  • HDL koleszterin: a „védő” koleszterin. Az érfalban lerakodó koleszterint szállítja vissza a májba, megakadályozva ezzel az érelmeszesedést.
  • LDL koleszterin: „rossz” koleszterin. A májból a sejtek felé szállítja a koleszterint, ami lerakódhat az érfalakban, csökkentve rugalmasságukat és növelve az érelmeszesedés és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.
 • non-HDL-koleszterin:

  Értékének mérése azért ajánlott, mert pontosabban jelzi az érrendszeri megbetegedések kockázatát. Normál értéke 3.4 – 4.0 mmol/l közt van.

 • triglicerid (neutrális zsír):

  a táplálkozás során bevitt zsírok alkotóelemei, melyek energiával látják el a szervezetet. Ideális esetben kis mennyiségben fordul elő a szervezetben, de túlzott szénhidrát bevitel esetén szervezetünk is triglicerideket állít elő. Normál értéke 1,7 mmol/l alatti.

Pajzsmirigy laborvizsgálat

Ez az elem a pajzsmirigy működésének ellenőrzésére fókuszál. A pajzsmirigyserkentő hormon, a TSH (thyreoidea stimuláló hormon) szintjét vizsgáljuk, mely az agyalapi mirigyben termelődik és a pajzsmirigy hormontermelését serkenti. Ha a TSH értéke emelkedett, a pajzsmirigy alulműködik, amennyiben pedig alacsonyabb a TSH értéke, a pajzsmirigy fokozott működése állhat a háttérben.

Ionháztartás laborvizsgálat

Az elektrolitok alapvető összetevői a vérnek. A víz eloszlását szabályozzák a szervezetben, valamint fenntartják a sav-bázis egyensúlyt és a test normál pH értékét.

 • kálium:

  a káliumion mérése fontos információt szolgáltat a szervezet folyadékháztartásáról, hormonális hatásokról, és alkalmazott terápiákról. Magas káliumszint szívritmuszavarokat okozhat. Normál értéke 3,5-5 mmol/l közt van.

 • kalcium:

  a vizsgálatot bizonyos endokrin-, vese- és csontbetegségek diagnózisához használjuk. A teljes kalciumkoncentráció normál értéke 2,2-2,6 mmol/l közt van, az ionizált kalcium (ami a megfelelő ideg és izomingerlékenységért felel) 1-1,2 mmol/l közt mozog.

Tápcsatornában keletkező rendellenességek vizsgálata

A tápcsatornában keletkező rendellenességek vizsgálatára széklet vér tesztet végzünk. E vizsgálat keretében a székletben esetlegesen fellelhető vért ellenőrizzük, ugyanis normál esetben a széklet nem tartalmaz vért. A megjelenő vér a bélrendszerből származik, előfordulhat emésztett formában, és a végbélből származóan is, a vizsgálat mindkét esetben kimutatja azt.

laborvizsgalat-vervetel

Gyulladásos folyamatok, fertőzés laborvizsgálat

A gyulladás egy nagyon összetett folyamat, mely több elhárító rendszert aktivál egyszerre: az immunrendszert, a gyulladáscsökkentő anyagokat előállító rendszert, valamint a véralvadási rendszert. A gyulladás akut fázisában különböző fehérjék szaporodnak fel a vérben, melyek által laborvizsgálattal kimutatható a gyulladás.

A laborvizsgálat csak a szervezetben jelenlévő gyulladást tudja kimutatni, annak pontos helyét azonban nem. Gyulladás jelenléte esetén az esetleges panaszok ismeretében javasolt további vizsgálatok elvégzése.

 • vörösvértest-süllyedés:

  a szervezetben zajló kóros folyamatokra hívja fel a figyelmet, elsősorban gyulladásra. Normál értéke kevesebb, mint 20 mm/óra.

 • CRP:

  a CRP fehérje mennyiségét méri, ami gyulladás esetén termelődik a májsejtekben. Jellemzően bakteriális és gombás fertőzések esetén emelkedik meg a szintje radikálisan. Normál értéke 8mg/l alatti.

Noi-ferfi-egeszseg-szuro-laborcsomag-50-ev-alatt-es-50-ev-felett

Milyen további vizsgálatokat tartalmaz az 50 év felettiek számára ajánlott csomag?

A fent felsorolt vizsgálatok mellett az 50 év felettiek számára ajánlott csomag tartalmaz további vizsgálatokat is:

 • D-vitamin:

mindkét nem esetében ellenőrizzük szintjét a szervezetben. Alacsony szintje utalhat a csontok gyengülésére (csontlágyulás, gyakori törések, csontritkulás), cukorbetegségre, egyes daganatos kórképekre vagy szív- és érrendszeri betegségekre is. Normál értéke 75 nmol/l.

 • Tesztoszteron:

férfiak esetében végezzük ezt a vizsgálatot. A legfontosabb férfi nemi hormon, szintje a kor előrehaladtával csökken a szervezetben. Normál értéke felnőtt férfiaknál 9,9-28 nmol/l.

 • PSA (prosztata-specifikus antigén):

férfiak esetében végezzük ezt a tesztet. A PSA a prosztatában termelődő fehérje, melynek segítségével szűrhetőek a prosztata betegségek. Normál értéke 5 µg/l alatt van, 5-10 µg/l közt határérték.

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vérvételhez éhgyomor szükséges. A vizelet vizsgálathoz tiszta edényben leadott mintára, a széklet vér vizsgálathoz nem a steril széklet tartály, hanem a folyadékos széklet mintavevő szükséges.

Mikor várható az eredmény?

A vizsgálatot követő 3. munkanap után.

Mennyibe kerülnek az egyes laborcsomagok?

Női/férfi egészség laborcsomag - 50 év alatt
Minden Medicover klinikánAKCIÓ 29 900 Ft
Egészség laborcsomag 50 év felett - nő
Minden Medicover klinikánAKCIÓ 34 500 Ft
Egészség laborcsomag 50 év felett -férfi
Minden Medicover klinikánAKCIÓ 43 700 Ft
vervetel